Dierenleed in huis

Stichting AAP vertelt over het Dierenleed in huis

Dierenleed in huis: Deze keer in de goede doelen zondag geven we het woord aan Stichting AAP.

Als persvoorlichter van Stichting AAP wordt ik nog wel eens gebeld door een regionale krant of omroep. “We kregen een melding over een loslopende wallaby in Nieuw-Vennep, weten jullie daar iets van?” Of: “Er schijnt een serval te zijn losgebroken in Alphen aan de Rijn, gaan jullie die vangen?” Vaak weten we er dan al wel van, maar kan ik weinig zeggen. De Dierenpolitie, RVO of NVWA neemt polshoogte en bepaalt wat er gaat gebeuren. Meestal gaat het dier terug naar de eigenaar, maar soms is de situatie zo penibel dat het tot een inbeslagname komt. In dat geval blijft de locatie waar het dier wordt ondergebracht anoniem. Zo wordt voorkomen dat de eigenaar het dier terug komt claimen en er alleen maar meer stress ontstaat. Of, zoals bij het eerste voorbeeld het geval was, de eigenaar van het ontsnapte dier zich nooit komt melden. Dan moeten we het maar als zwerfdier zien en het dier weer op z’n gemak zien te stellen in ons opvangcentrum in Almere.

Dierenleed in huis

“Komt dat nou nog steeds voor,” wordt me dan ongelovig gevraagd, “dat mensen zo’n beestje in huis halen terwijl het overduidelijk geen geschikt huisdier is?” De treurige waarheid: meer dan ooit. We hebben onlangs de meldingen van 2020 opgeteld en stelden vast dat er afgelopen jaar drie keer zoveel huisdieren in nood bij ons gemeld worden als vijf jaar eerder. En dat zijn alleen nog maar exotische zoogdieren in Nederlandse huiskamers waarvoor iemand de moeite nam contact met ons op te nemen. De meesten hebben dat geluk niet en blijven hun hele leven in een ongeschikte omgeving gevangen zitten. Of erger; ze worden gedumpt met alle leed en risico’s van dien. Waarom veel dieren ongeschikt zijn als huisdier, daar kom ik in volgende stukjes vast nog over te spreken. Feit is dat we in Almere (en in een tweede AAP opvangcentrum in Spanje) samen ruim 400 dieren verzorgen waarvoor er niets anders opzat dan ze weg te halen uit hun omgeving. Overigens zitten daar ook ex-circusdieren bij, dieren die verhuurd werden voor film- en tv opnames of die onderschept werden als handelswaar. Ieder dier bij AAP heeft een verhaal en op deze plek kan hopelijk een paar verhalen delen die mij het meest bijblijven.

Laat wilde dieren met rust

De boodschap van al die verhalen verklap ik alvast: laat wilde dieren met rust. Ze zijn in de regel niet geschikt voor een leven dichtbij mensen, laat staan in de woonkamer. Om over een leven in een reizend circus maar te zwijgen. Dit keer dan, want daar hoop ik volgende keer wel wat verder op in te gaan. In Nederland hebben we sinds ruim 5 jaar een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Maar hoe zit dat in de rest van Europa en hoe maken we daar een eind aan? Kleine tip: kijk alvast eens op www.eucircusban.eu.

Groeten van AAP,
Peter de Haan

Meer over Stichting AAP

AAP geeft apen en andere exotische zoogdieren weer een toekomst. We vangen dieren in nood op én pleiten voor betere wetten in heel Europa. Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat. En voorkomen zo Dierenleed in huis

Doneren

Wil jij doneren aan AAP? Dat kan via deze link. Op de site staan nog veel meer optie om te doneren of te helpen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *