DOE IETS GOEDS VOOR DIEREN: RED EEN KIP UIT DE INDUSTRIE

red een legkip

Als veganist kun je nog veel meer doen dan alleen geen dieren gebruiken en de boodschap waarom je dat niet doet verkondigen aan de mensen om je heen. Je kunt ook daadwerkelijk een aantal kippen uit de industrie redden en hen nog een mooi leven geven. Natuurlijk moet je wel een tuin hebben, maar heel groot hoeft die niet te zijn. In een tuin van slechts 25 vierkante meter kun je heel goed een groepje geredde legkippen uit de industrie nog een fijn leven geven.

De kip

Kippen zijn het meest miskent als diersoort en worden het vaakst mishandeld over de hele wereld. Terwijl het zulke leuke intelligente levende wezens zijn waar je als mens ook veel contact mee kunt krijgen. Door ze te adopteren kun je niet alleen iets goeds voor de kippen doen en hun leven redden, je krijgt er van hen ook veel mooi contact voor terug.

De ei-industrie

In de industrie worden de circa 46 miljoen legkippen in Nederland die voor de eieren gebruikt worden maar 1,5 jaar oud. Als ze pas anderhalf jaar oud zijn worden ze ruw aan hun poten gevangen, in kratten gestopt en getransporteerd naar een slachthuis. Vaak is dat een slachthuis in België of Polen, waar ze gruwelijk eindigen. Op die leeftijd worden ook de biologische en vrije uitloop kippen en Beter Leven sterretjes kippen ruw gevangen en geslacht, dat maakt geen verschil. (lees ook zeker dit artikel: Het leed achter eieren)

Geen goede eieren meer

Het is niet dat de kippen dan helemaal op zijn en niet meer produceren. Ze gaan alleen iets minder eieren produceren, de schaal wordt iets dunner en de eieren worden vaak wat groter waardoor ze niet meer goed in de doosjes passen. Omdat boeren erg weinig geld voor een ei krijgen, loont dat dan al niet meer in verhouding met het geld dat ze voor het voer kwijt zijn. Feit is dat de prijzen van eieren de afgelopen 50 jaar niet of nauwelijks omhoog zijn gegaan. De kippen zelf zijn op het moment dat ze weggaan economisch nauwelijks nog wat waard, omdat ze specifiek voor de eieren worden gehouden en er weinig vlees aan zit. De meeste Nederlandse legkippen worden dus in het buitenland gedood en verscheept als soepkippen naar Afrika. Er is hier geen vraag naar.

Red een legkip

Bijna 10 jaar geleden richtte ik Red een Legkip op om kippen uit de industrie te redden en nog een mooi leven te geven. Vlak voordat de kippen naar de slacht gaan koopt Red een Legkip voor de slachtprijs die de boer anders ook krijgt een groep kippen vrij. Hij verdient er dus niets extra’s dan anders aan. De kippen gaan dan eerst naar de opvangen om indien nodig aan te sterken en waar ze medische zorg kunnen krijgen als dat nodig is. In de opvang wordt goed gekeken of de kippen zich gezond gedragen, wanneer ze voldoende aangesterkt zijn worden ze geadopteerd. Er zijn 8 opvangen verspreid over het land, waaronder ook een opvang in Duitsland en in België. Binnenkort komen er nog twee opvangen bij, een in Zeeland en een in Zuid-Holland.  Alle mensen van Red een Legkip doen hun werk uit liefde voor de kippen en onbetaald. Zij krijgen alleen de onkosten van verzorging vergoed die de opvang maakt. Vorig jaar hebben wij het leven van 2393 kippen op deze manier kunnen redden.

Natuurlijk is dat een zeer klein aantal op die 46 miljoen legkippen en een druppel op de gloeiende plaat. Maar voor de geredde kippen is het wel een wereld van verschil. Zij eindigen niet afschuwelijk en kunnen eindelijk meemaken hoe het is om als kip te leven.

Goed leven geven

Naast de kippen die wij voor de slachtprijs vrij kopen, halen we ook altijd bij boeren de kippen op die ontsnappen aan de vangers voor de slacht. Deze kippen hebben helemaal geen waarde meer en de boer weet vaak niet wat hij met ze aan moet. Houden kan hij ze niet. Deze kippen zijn in het begin door wat ze hebben meegemaakt erg bang. Soms mankeren ze ook iets, zoals een gebroken poot of zijn ze juist ontkomen aan de vangers omdat zij zich al door ziekte teruggetrokken hadden. Deze kippen worden door ons altijd medisch behandeld. Een kip met een gebroken poot wordt geopereerd door onze vogeldierenarts en krijgt een pin tijdelijk in haar poot als het bot goed is gezet. Op deze manier kan de kip na een paar maanden weer fijn scharrelen en lopen. Als we eenmaal een kip gered hebben, trekken we alles uit de kast om haar een goed leven te geven.

Doorgefokt

Er gaan nogal wat misverstanden in het rond onder veganisten als het over legkippen gaat. Zelf ben ik overigens al 33 jaar veganist. Zo denken sommigen dat de kip stopt met eieren leggen als je de eieren niet weghaalt. Maar dat is echt onzin. De legkippen zijn er helaas zo op doorgefokt om veel eieren te leggen dat je dat niet op een natuurlijke wijze kunt stoppen. Op een onnatuurlijke manier kan dat wel door de dierenarts bij de kip een suprelorin implantaat in te laten brengen, maar een gezonde kip doen wij dat niet aan. Dit implantaat heeft namelijk ook nadelen, zie hier

Wat te doen met de eieren die de kippel leggen?

Als je de eieren laat liggen, rotten ze enkel weg. Beter kun je ze dan teruggeven aan de kippen rauw of gekookt, of aan mensen geven die nog eieren eten (dat scheelt in ieder geval weer wat leed in de industrie) of aan je hond of kat of aan een roofdier buiten. Het is ook niet zo dat de gezonde legkippen de eieren per se terug nodig hebben (al vinden ze het wel erg lekker) en dat ze anders ziek worden of op raken en te weinig kalk binnenkrijgen. Kalkgebrek komt wel voor bij kippen in de industrie, maar komt nauwelijks voor bij kippen die het gezonde buitenleven hebben opgepakt. Wel hebben ze omdat ze eieren leggen echt volwaardig voer nodig. Zieke kippen geven wij wel altijd een ei omdat er veel voedingsstoffen in zitten en de kip dat vaak nog wel lust als ze andere dingen al niet meer eet. Er zijn ook mensen die verder helemaal vegan leven en wel de eieren van hun geredde kippen opeten omdat ze er geen dierenleed door veroorzaken. Dat is iets wat een ieder zelf moet weten. De kippen zijn alleen maar blij dat ze gered zijn dankzij deze mensen.

400 eieren in 14 maanden

Omdat de legkippen zo doorgefokt zijn op veel eieren leggen (tegen de 400 eieren in 14 maanden tijd, in 1930 was dat nog 116 eieren) leven ze minder lang dan de meeste andere kippenrassen. Ze hebben een grotere kans dan andere kippenrassen op problemen in het legapparaat. Gemiddeld leven de kippen na hun redding nog 1 tot 3 jaar in vrijheid. Zelf heb ik een geredde legkip gehad die 8 werd, maar dat is echt een uitzondering.

Bewust door de kip

Het mooie is dat de geredde legkippen niet alleen een leven krijgen waar ze recht op hebben, maar ook ambassadeurs zijn over het leed uit de dierenindustrie. Als adoptanten de kippen leren kennen en er een band mee krijgen, gaan ze vaak ook nadenken over hoe dieren moeten leven in de industrie. Ze vertellen buren, familie, vrienden en kennissen erover en dikwijls worden ze vegetariër of veganist. De kippen maken hen bewuster.

Gezelligheid

De geredde legkippen zijn zeer karaktervolle dieren die soms ook echt aanhankelijk kunnen zijn en je graag op de voet volgen als je bezig bent in je tuin. Sommigen vinden het ook leuk om je huis in te wandelen als ze daar de gelegenheid voor krijgen. Ze kunnen het leven van een mens echt verrijken, het is namelijk erg ontspannen om te zien hoe zij van het leven kunnen genieten. Je moet alleen geen pietje precies zijn in je tuin of last van smetvrees hebben, want de kippen maken door hun gescharrel wel rommel. Maar daarvoor in de plaats krijg je er veel gezelligheid voor terug.

Heb jij een tuin, denk er dan eens serieus over na of je een paar kippen wil redden en nog een mooi leven kunt geven. Als je dat wellicht wilt, kijk dan ook naar onze plaatsingsvoorwaarden of je daaraan kunt en wilt voldoen, zie hier red een legkip. En als je je daarin kunt vinden, meld je dan aan via het aanmeldformulier op www.redeenlegkip.nl

Op onze site kun je uitgebreide informatie vinden over de verzorging en huisvesting van kippen, ziektes die kippen kunnen krijgen en zelfs een Kippen-EHBO.

Donaties kunnen we vanwege de medische kosten altijd gebruiken, maar het meest blij maak je ons met mensen die de kippen willen adopteren. Omdat ieder gered kippenleven één is …

Handige informatie en donatie gegevens:

  • Sandra van de Werd
  • Red een Legkip
  • www.redeeenlegkip.nl
  • Iban NL 32 TRIO 0254 7275 73 (BIC: TRIONL2U) ten name van Red een Legkip

Dit artikel geschreven door Sandra van de Werd voor onze rubriek goede doelen zondag.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.