Het winkelmandje van Petyula van Velzen

Petyula van Velzen in het winkel mandje van

In het winkelmandje van kijken we regelmatig mee in het winkelmandje of boodschappenkar van een van onze lezers. En geven ze leuke en handige tips voor beginnende veganisten, maar ook als je al een poosje veganist bent.

Wie is Petyula van Velzen?

Ik ben Petyula van Velzen, 22 jaar oud en ik woon in Lelystad. Momenteel volg ik de opleiding Food&Lifestyle aan het Aeres MBO in Almere en zit ik in mijn laatste jaar. Ik hou van (gedichten) schrijven, wandelen, fotograferen, sporten en lekker vegan eten. De gedichten die ik schrijf en de foto´s die ik maak plaats ik op mijn Instagram-pagina: bloesem_en_onkruid. Verder doe ik ook aan yoga en mediteren en probeer ik van iedere dag weer een goede dag te maken!

Hoe lang ben je al vegan?

Ik eet nu denk ik ongeveer anderhalf jaar veganistisch. Daarvoor was ik ongeveer een jaartje vegetariër. De overstap is heel soepel gegaan zonder problemen.

Wat is jouw favoriete vegan product?

De kaas van Violife staat standaard op mijn boodschappenlijstje. Verder speculoospasta en mijn guilty pleasure: Ben&Jerry´s non-dairy cookie-dough😊

Wat zou jij heel graag vegan zien? (welk product of gerecht)

Marshmallows! Ik was laatst bij mijn zus en zwager en we wilden lekker marshmallows roosteren, maar helaas zit er gelatine in mocht ik toekijken hoe mijn zus en zwager lekker aan het genieten waren.

Is boodschappen doen lastiger geworden nu je vegan bent?

Over het algemeen is het voor mij niet heel lastig om boodschappen te doen, alleen dingen zoals die marshmallows zijn soms wel jammer. En soms zijn producten als vegan pesto en kant-en-klaarmaaltijden wel beschikbaar op de website van de supermarkt, maar liggen ze niet in de winkel waar ik boodschappen doe. Maar behalve die kleine uitzonderingen is het een piece of cake.

Zit er een product in jouw mandje die je nog niet eerder gekocht hebt?

Voor een opdracht vanuit mijn opleiding ben ik met studiegenoten bezig om een vegan kaas te ontwikkelen. Een van de ingrediënten daarvoor is edelgist. Dit had ik zelf nog nooit gekocht omdat ik altijd de kaas van Violife haal, maar voor school moest ik dus edelgist kopen en kan ik hier ook eens een keer mee experimenteren

Heb jij nog tips, do’s en don’ts voor onze lezers die willen overstappen naar een veganistische lifestyle?

Wees niet te streng voor jezelf. Ik maak soms een kleine uitzonderingen als ik bij vrienden of familie eet, door vegetarisch te eten in plaats van volledig veganistisch. Dit maakt het voor je vrienden en familie makkelijker en leuker om voor/met je te koken, en voor jezelf ook. Vegan zijn moet ook leuk blijven, dus af en toe een uitzondering is no big deal! Zeker in het begin.

Wat is jouw favoriete hotspot? En waarom?

Bagels&Beans doet het altijd goed voor ontbijt, lunch of tussendoor voor een lekkere smoothie. Lekker en simpel, maar toch ook een leuk uitje.

Wat is jouw favoriete recept en wil je deze delen met ons?

Ik had laatst heel erg zin om iets zoets te bakken, maar heb thuis geen oven. En dus ging ik op zoek naar recepten waar je geen oven voor nodig hebt en kwam ik een recept tegen voor karamel fudge. Als vervanging voor de gecondenseerde melk gebruik ik gecondenseerde kokosmelk en voor de roomboter gebruik ik de plantaardige boter. Ik heb het recept nog niet gemaakt, maar daar komt snel verandering in!

Als je een glazen bol had die je de waarheid over jezelf, je leven, je toekomst, wat zou je graag willen weten?

Ik zou graag willen weten wat voor werk ik ga doen. Ik ben bijna klaar met mijn opleiding, maar wat ik daarna wil gaan doen weet ik eigenlijk nog helemaal niet, hier ben ik nog heel erg zoekende in dus als ik de kans had om een blik in de glazen bol te werpen zou ik deze met beide handen aannemen!

Wat is jouw ochtend ritueel?

Meestal sta ik tussen 8 en 9 uur op. Vervolgens poets ik alvast mijn tanden en dan stap ik op de yoga mat. Na vijf minuutjes mediteren en een korte yogasessie maak ik een ontbijtje van havermout met sojamelk en banaan en een lekker kopje zwarte koffie. Tijdens het ontbijt plan ik wat ik die dag wil of moet doen. Sinds kort schrijf ik dit ook op in een notitieboekje, samen met eventuele gedachten die in me opkomen. Meestal doe ik ook een simpele tarotlegging waarbij ik een dagkaart trek. Na het ontbijt doe ik de afwas, kleed ik me aan en ben ik fysiek en mentaal helemaal klaar voor de rest van de dag!

Petyula komt stagelopen bij Vegalifestyle.nl

Vanaf vandaag komt Petyula van Velzen 3 maanden stagelopen bij ons op de redactie.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *