In het winkelmandje van Evelien Bernabela

Evelien Bernabela - vegan en winkelen

Wat kun je over jezelf vertellen?

Hallo ik ben Evelien Bernabela ik ben grafisch ontwerpster en heb mijn eigen duurzame grafisch ontwerp en workshopbureau Bernabela Design. Ik streef naar hem zo duurzaam mogelijke levensstijl. Mijn hobby’s zijn wandelen en fietsen in de natuur, musea bezoeken en naar theatervoorstellingen en musicals gaan. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij stichting The Green Shift, bekend van het Vegan Lente Event en de Vegan Kersmarkt in Groningen. Ik heb o.a. de website, posters en flyers ontworpen. Groningen miste nog altijd een vegan event, ik heb zelf al wel eens een slow food market de organiseert met een aantal vegan producten maar dit event mogen helpen opzetten was echt een droom van mij.

Hoe lang ben je al vegan

Ik ben nu meer dan 15 jaar vegan. Daarvoor was ik vegetariër en heb de overstap in gedeeltes gemaakt eerst geen ei meer en daarna ook geen zuivel producten meer.

Wat is jouw favoriete vegan product?

Moeilijk kiezen er zijn tegwoordig veel lekkere vleesvervanger die nieuwe verse vegan gehakt van de Lidl vind ik erg lekker en alpro go on maar het beste product dat ik afgelopen jaren ontdekte is toch wel edelgist!

Wat zou jij heel graag vegan zien? (welk product of gerecht)

Vegan frikandellen. Dat product is nergens te krijgen en dat vond ik vroeger erg lekker.

Is boodschappen doen lastiger geworden nu je vegan bent?

Het wordt juist steeds makkelijker sinds er kaartjes van vegan bij de AH staan en logo’s op de producten. Daarnaast eet ik niet zoveel bewerkte producten.

Zit er een product in jouw mandje die je nog niet eerder gekocht hebt?

De bietentortillia

Heb jij nog tips, do’s en don’ts voor onze lezers die willen overstappen naar een veganistische lifestyle?

Probeer in het begin niet alles te vervangen dat je eerder niet vegan at. Sommige producten zullen je wel bevallen maar nooit helemaal dezelfde smaak evenaren.

Wat is jouw favoriete hotspot?

Vegan restaurant de Herbivoor

Waar let jij op tijdens het shoppen (kleding, beauty producten)

Op duurzaamheid zo min mogelijk milieu belasten, fairtrade en zonder kinderarbeid, lokaal en biologisch.

Wat is jouw favoriete recept en wil je deze delen met ons?

Pizza met zuurkool!

Ik wilde een keer pizza bakken maar had alleen tomatensaus, meel en zuurkool in huis. Ik had geen zin om naar de supermarkt te gaan. Dus ik zocht op een recept voor zuurkoolpizza. Ik vond wel wat met dierlijke ingrediënten maar veganizde deze.

Ingrediënten:

-zuurkool (kruiden)

-volkoren-of tarwemeel of bloem

-olijfolie

-pizzakruiden

-vegan worstjes of gehakt

-vegan kaas voor op de pizza (als je dat niet hebt kan je ook met een sausje van mostert, rijstemelk of ongezoete sojamelk en edelgist een kazige smaak maken.)

Verwarm de oven voor op 225 °C

Maak een bodem van bloem of volkorenmeel met water en olijfolie en wat bakpoeder en kneed dit tot een bodem. Meng tomatensaus met 1 eetlepel olie en de kruiden en smeer dit op de bodem verdeel de uitgelekte zuurkool erover en daarover de in stukjes gesneden worstjes en de vegan kaas. Bak hem af op de bakplaat op 225 °C in 20-30 minuten.

Wat maakt jou blij?

Dat er zoveel meer vegans bij zijn gekomen afgelopen jaren en dat er positiever naar veganisme gekeken wordt. Steeds meer mensen zijn bezig met dagen vleesloos eten en vragen mij om tips. Ik ben hier erg blij mee. Daarnaast komen er ook steeds meer vegan gerechten bij restaurants op de kaart en vorig jaar kon ik zelfs bij de ijscokar op Zandvoort een vegan almond magnum krijgen!

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje dan sturen wij jou de vragen lijst toe. info@vegalifestyle.nl

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *