Rondje Deventer

Deventer wat is er allemaal te doen?

Ga eens naar Deventer, de mooie, oude Hanzestad is prachtig gelegen aan de IJssel en biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Denk aan oude gebouwen, schilderachtige straatjes, heel veel winkels en restaurants. Je kunt er urenlang slenteren en steeds weer iets nieuw ontdekken. En voor wie niet weet wat een Hanzestad is: in de middeleeuwen hadden handelaren uit verschillende steden een verbond om in elkaars stad handel te drijven, zo ontstond de naam Hanze (=groep). Leuk om te weten toch?

Wat is er in Deventer te doen?

Ga in ieder geval een keer met de pont mee vanaf de stadskant, een tochtje van 5 minuten naar de andere kant van de IJssel. Vandaar heb je een prachtig uitzicht op de stad met haar oude torens. En heb je genoeg tijd, neem dan een lekker drankje op het terras aan het water van het IJsselhotel. Weer terug aan de overkant is het heel leuk om een stadswandeling te doen. Je komt dan onder andere in het Bergkwartier, pittoresk, oud en mooi. De stadswandeling is sowieso een aanrader, omdat je door alle leuke straten komt, langs fijne winkels en gezellige terrassen. Er zijn mooie kerken, diverse musea en natuurlijk de IJssel, waarlangs het fijn wandelen is.

Mijn tips om eens te kijken

Er zijn opvallend veel boekwinkels in Deventer, altijd leuk om binnen te kijken, maar wat ons helemaal opviel, zijn de winkels met papieren producten. We hebben nog nooit zoveel leuke en verschillende notitieboekjes en –blokjes, kaarten en andere papieren hebbedingetjes bij elkaar gezien. En als je in zo’n winkel naar binnen gaat, komt je echt niet zonder iets naar buiten. Onze favorieten zijn Alternote (Kleine Overstraat 30) en boekhandel Broekhuis (Lange Bisschopstraat 7). Voor cadeaus, kleding en nog meer is Hoge Ramen (Grote Overstraat 48) een aanrader, een mooie winkel verdeeld over vier monumentale panden. En vergeet natuurlijk de Deventerkoekwinkel van Bussink niet (Brink 84)!

Eten en slapen

Bij De Rode Kater (Grote Kerkhof 25) staan lekkere veganistische gerechten op de kaart en als je door de stad loopt kom je nog veel meer tegen waar je vegan kunt eten. Wij verbleven in het Pillows IJsselhotel, een heerlijk hotel in een oud gebouw op een super locatie en een mooi terras aan de IJssel. Heerlijk eten (een culinair arrangement, vegan in overleg) en een aan tafel geserveerd ontbijt met daarbij een keuze van de ontbijtkaart.

Deventer Zeker een bezoek waard!

Je kunt ook super leuk zwemmen in Deventer

Dit is ook leuk om te lezen: