Maria Tiqwah vertelt…..

Maria Tigwah - vegan - vega -

Wie is Maria Tiqwah?
Maria Tiqwah is een vrolijke, kleurrijke en eigenzinnige vegan dame. Ze maakt schattige dierentekeningen. Loopt elke dag in een feestjurkje rond en woont in Istanbul. Waar ze besloot om te gaan wonen terwijl ze er nog nooit geweest was. Haar grote liefde is haar Iraakse man. Ze houden beide veel van hun 4 katten. Verder houdt Maria van haar familie (vooral haar ouders in Frankrijk, de creatieve tante in Driebergen en haar oma in Apeldoorn), vrienden en eigenlijk alle dieren die ze tegen komt. Zelfs de inheemse schorpioentjes in huis worden liefdevol met een jampotje gevangen en op een mooi plekje in de tuin losgelaten.

Hoe lang ben je al Vegan?
Sinds 2011. Ik zag toen een gruwelijk filmpje over de veehouderij. Stiekem wilde ik altijd al ‘ooit eens vegetariër worden’, maar het leek me best een gedoe dus schoof ik het op de lange baan en vermeed filmpjes over de dieren op mijn bord. Toen ik besloot om tóch dat filmpje te kijken bonsde mijn hart in mijn keel. Het was het gruwelijkste wat ik ooit had gezien en wilde er niets mee te maken hebben. De boterhamworst die ik die ochtend had gekocht gaf ik aan de hond en ik at geen vlees meer. Ik was niet van plan om veganist te worden, dat leek me dan weer een beetje overdreven. Maar ik ging wel op onderzoek uit naar het verhaal over de dieren achter zuivel, eieren en honing. Uiteindelijk moest ik de veganisten gelijk geven en werd er zelf ook één.

Wat eet je het liefst?
Ik ben gek op fruit! Mijn moeder noemt mij altijd al een fruitmonster haha! Mijn ontbijt bestaat altijd uit een fruitsalade met nootjes, rozijnen en kaneel. Héérlijk! Een heel enkele keer doe ik er nog een toef kokosslagroom op (wat onze kat Mini trouwens erg lekker vindt). Mijn lievelingsgroente is witlof. Hier in Istanbul hebben ze dat alleen bij de grote supermarkt en het ligt daar bij de ‘exotische producten’. Wat ik ook heerlijk vindt zijn gebakken oesterzwam reepjes met flink wat zout, dat doet een beetje aan spekjes denken. Op woensdag maak ik bijna altijd spaghetti voor de lunch, dat is het lievelingsgerecht van mijn huishoudster die dan mee eet.

Jij woont sinds 2009 in Turkije, is het vegan leven daar anders dan in Nederland?
Ja, Nederland loopt wel voor. Hier hadden we bijvoorbeeld pas in de zomer van 2015 de allereerste vleesvervanger in de supermarkt! Maar het groeit wel, bij de Migros supermarkt is er nu zelfs een klein vegan schap en er komen steeds meer vega en vegan restaurantjes bij. Gelukkig heeft de Turkse keuken best wel wat (bij)gerechten die sowieso al vegan zijn zoals de koude dolma (rijst in druivenbladeren of paprika), linzensoep (wel even navragen of er geen bouillon in zit) en simit (soort van bagel met sesamzaadjes).

Jij bent een vegan kunstenaar, kan je daar iets meer over vertellen?
Ik teken en schilder vanuit mijn hart. En omdat ik zo van dieren houd schilder ik dus altijd dieren. Ik vind het belangrijk dat alle gebruikte materialen vegan zijn. Het zou wel heel krom zijn om een lieve blije koe te schilderen op aquarelpapier waar gelatine van koeienbotten in zit. Ook probeer ik met mijn schilderijen dieren te helpen. Zo heb ik bijvoorbeeld the officiële wapenschild van de vegan vlag geschilderd en de rechten vrijgegeven. Iedereen kan deze dus vrij gebruiken en gratis hier downloadden: veganflag.org/free-downloads/ Daarnaast ben ik lid van The Art of Compassion Project (artofcompassionproject.com). Dit is een groep kunstenaars die zich inzet voor vegan goede doelen. Voor Stichting Plenty Food Nederland (www.plentyfood.nl) heb ik mooie ansichtkaarten met mijn schilderijen gemaakt en laten drukken. Deze verkoopt Plenty Food op evenementen en de opbrengst gaat geheel naar vegan ontwikkelingshulp.

Op je website staat volgende: Tot 18 maart 2018 is reclamebureau Colourful Green gesloten i.v.m. een sabbatical jaar. Wat doe je nu dan in je vrijtijd? En kriebbeld het niet stiekem een beetje om weer te ontwerpen?

Ik neem gewoon lekker de tijd voor de dagelijkse dingen. Heerlijk theeleuten op de bank met mijn katten, beter Turks leren spreken, door het park wandelen, mooie tekeningen maken. En ik heb voor het eerst mijn familie in Engeland bezocht! Ik was erg onder de indruk van mijn oudoom. Hij is 93 en nog net zo fit als ik! Voordat ik het doorhad had hij mijn koffer al van zolder naar beneden gesjouwd, hij legt tapijt, verft zijn hekje, maakt een houten vaasje, bouwt een torentje voor op het dak, spijkert klompen aan de boom ter decoratie en plakt (waarschijnlijk ooit peperdure) broches op de lampenkappen. Zijn motto is “Alles wat je zeluf maakt is altijd mooier”. Daarna ben ik met 2 vegan vrienden naar London geweest en zijn we van het ene naar het andere vegan restaurant gelopen. De Big Ben hebben we alleen even in de verte gezien. Met een andere vriendin ben ik een weekje naar Kaapverdië geweest. Omdat ik niet in Nederland woon en dus ook niet gewoon even een middagje bij mijn vrienden langs kan gaan, ga ik graag met ze een weekendje of weekje weg.

Het kriebelt wel om weer aan de slag te gaan! En ik ben eigenlijk al een beetje begonnen. Ik ga wel wat dingen anders doen. Voorheen deed ik eigenlijk alles. Dus website’s, Facebook plaatjes, flyers, posters, noem maar op. Vanaf nu ga ik me focussen op logo’s, illustraties en dierenschilderijen. Ik ben enorm benieuwd hoe dat zal gaan en heb er enorm veel zin in!

Hoe ziet je ochtend ritueel eruit?
Ik ontbijt dus altijd met fruitsalade. En verder verschilt het per dag wat ik daarna doe. Soms ga ik lekker in mijn pyjama achter mijn laptop werken, de andere keer trek ik meteen één van mijn kleurige jurkjes aan en ga even naar buiten voor het 1 of ander. En een andere keer houd ik mijn laptop zo lang mogelijk uit en begin de dag met tekenen. Mijn voornemen is om dat laatste steeds vaker te doen.

Op je webshop shop.spreadshirt.nl, verkoop je kleding. Ontwerp je alles zelf?
Ja! Ik ontwerp alles zelf. De enige uitzondering is het ontwerp met de mieren, die heeft mijn stagiaire Lisette gemaakt. De meeste ontwerpen zijn met de hand geschilderd en sommige zijn op de computer met Photoshop of Illustrator getekend.

Welk recept van vegafoodblog.nl zou jij wel een keer willen proberen of heb je misschien al geprobeerd?
De auberginedip heb ik al eens gemaakt en is erg lekker!. En de vegan satésaus wil ik nog eens maken. Dat heb je namelijk niet in Istanbul en mis ik soms best wel. Heerlijk zo’n patatje saté of sajoer boontjes met nasi en saté.

Wat zou je graag nog willen bereiken?
Een vegan wereld haha! Maar dat is niet iets wat je in eentje en in korte tijd voor elkaar krijgt, dus ik ben blij met elke kleine bijdrage die ik kan geven. Het zou mooi zijn als ik uiteindelijk de wereld een stukje mooier kan achterlaten voor mens én dier. Verder zou ik wel een wereldberoemde vegan kunstenares willen worden. De eerste stappen daarvoor heb ik inmiddels gezet.

Waar kunnen onze lezers jou vinden?

Op Instagram: https://instagram.com/maria_tiqwah/
Mijn vegan kleding webshop: https://shop.spreadshirt.nl/happyvegan/
Mijn algemene website: www.colourfulgreen.nl
Mijn kunstenaars website: https://mariatiqwah.nl/

 

Article Categories:
Ingesprek met

Comments

  • Ik vond het erg leuk om je te ontmoeten 🙂 Heel hartelijk dank voor het interview!

    Maria Tiqwah juli 30, 2018 8:13 pm Beantwoorden

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Don't Miss! random posts ..