Home Blog Thee sommeliers: “Waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee”

Thee sommeliers: “Waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee”

Geschreven door Geanne Schutter
Hoe drink je je thee het beste - waterkwaliteit - vegalifestyle

Thee sommeliers: “Waterkwaliteit belangrijk voor smaak van thee”

Loosdrecht – De waterkwaliteit is belangrijk als het gaat om de smaak van thee.  Enerzijds omdat een kop thee voor 99 procent bestaat uit water. Anderzijds is thee een boeiend culinair product geworden met een rijk en divers smakenprofiel. “De smaak en kwaliteit van een kop thee beoordelen en waarderen wij op dezelfde manier als een glas wijn. Het gaat om geur en smaakbeleving”,  aldus de voormalig Nederlands kampioenen theesommelier Erkens en Muylle.

hoe maak je thee - Vegalifestyle

Zuiverheid water bepaalt de smaak
Theesommeliers zijn eensgezind: “Zuiver water creëert de beste smaak. Door water te filteren worden kalk en andere mineralen en zouten aan het water onttrokken. Daardoor wordt het water zachter en komt de smaakstructuur van thee meer in balans en beter tot zijn recht. Hoe zuiverder het water, hoe lekkerder de thee”, volgens Erkens en Muylle. 

Thee is een gezond alternatief 

“Thee is een gezond alternatief voor bijvoorbeeld frisdrank, waar veel suiker in zit. Het is door het voedingscentrum opgenomen in de schijf van 5. Maar hoeveel thee zit er eigenlijk echt in een kop thee? Een kop thee bestaat voor 99% uit water. De kwaliteit van water en bijbehorende zuurgraad (pH waarde) bepalen daarmee voor een groot gedeelte de smaak.”  

hoe maak je de lekkerste thee - vegalifestyle - thee

Zuiverheid van water wordt beoordeeld op basis van TDS-waarde
Een waterfilter bepaalt de zuiverheid van het water. Alleen het ZeroWater zuivert het water tot 0 TDS. TDS is de afkorting van Total Dissolved Solids, dat wil zeggen een optelsom van alle vaste stoffen die in het water zijn opgelost. TDS wordt gemeten in parts per million (ppm). Drinkwater heeft in Nederland vaak waarden van 200 tot wel 400 ppm.

City Resort Hotels gebruiken als eerste gefilterd water voor nieuwe theeproducten.
De hotelketen biedt sinds kort een geheel nieuw assortiment theeproducten aan zoals de ‘Chai tea latte’ en frisse theecocktails.  Hierbij wordt o.a. gewerkt met gefilterd water. “Het onderscheidend vermogen zit niet alleen meer in prijs, kwaliteit en service. Thee is een lifestyle product. Smaak maakt onderdeel uit van de beleving die wij onze gasten willen bieden”, aldus Marc Smeets van City Resort Hotels.

You may also like

Laat een berichtje achter