Ga terug
+ servings
Hoe maak je vegan roti?
Afdrukken

Roti met aardappel, tempé en kousenband uit Vega-atlas

Surinaams gerecht
Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken surinaams
Trefwoord pittig, roti
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 250 gram tempé gehalveerd en in lange plakken gesneden
  • 3 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 bouillonblokje verkruimeld
  • 2 theelepel sambal
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 500 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 500 gram kousenband in grove stukken
  • 250 milliliter water
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 15 gram selderij fijngesneden
  • 4 rotoplaten
  • zout en peper

Specerijenmix

  • 2 eetlepel kerriepoeder (Surinaamse)
  • 3 theelepel knoflookpoeder
  • 3 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper gemalen

Instructies

  • Meng de specerijen voor de specerijenmix.
  • Meng 1⁄3 van de specerijenmix met de tempé en een scheutje zonnebloemolie in een kom. Laat het geheel 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren. 
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en voeg de rest van de specerijenmix en het bouillonblokje toe. Roer alles goed door elkaar en voeg, wanneer het een geheel is geworden, de sambal toe. Voeg de uien toe en fruit deze 5-6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg ook de knoflook toe en bak dit 1-2 minuten totdat die begint te geuren.
  • Voeg de aardappels en de kousenband toe en bak het geheel 10 minuten. Voeg het water toe, roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat nog 20 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert. 
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur.Bak de tempé 4-5 minuten per kant totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Blus af met ketjap en haal na 1 minuut van de warmte- bron. Zet opzij. 
  • Voeg de selderij toe aan de braadpan en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel 1-2 minuten opwarmen en haal van de warmtebron. 
  • Maak de roti warm.
  • Verdeel de stoof en de tempé over de borden en serveer met de rotiplaat. 
  • Eet smakelijk!