Ga terug
zwartesojabonennoedels) een heerlijk vegan recept
Afdrukken

zwartesojabonennoedels

Ingrediënten

  • 3 grote gedroogde shiitakes of 4 middelgrote
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 100 gram ojafilet, fijngesneden
  • 2 a 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 vastkokende aardappel, in blokjes
  • 1 kleine Koreaanse of gewone courgette, in blokjes
  • 50 gram wittekool, fijngehakt
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gekneusde zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels jjajang Staat in het boek op blz 27
  • 125 ml paddenstoelen dashi
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 2 eetlepels rijstsiroop of ahornsiroop
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • 4 porties gekookte noedels
  • ½ komkommer, in reepjes

Instructies

  • Laat de paddenstoelen 1 uur in koud water weken, zodat ze zacht worden. Neem ze uit het water en laat ze uitlekken. Verwijder de steeltjes en snijd de hoeden in reepjes
  • Verhit in een wok of grote pan een ½ eetlepel olie op halfhoog vuur. Bak de shiitakes en de stukjes sojafilet ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de wok en zet ze opzij.
  • Verhit nog een ½ eetlepel olie in de wok en bak hierin de knoflook, ui, aardappel, courgette en kool. Breng de groenten op smaak met zout en peper en bak ze 2 tot 3 minuten tot de ui glazig wordt. Haal ze uit de wok en zet ze opzij.
  • Verhit in dezelfde wok de rest van de olie op halfhoog vuur en voeg zodra deze goed heet is de jjajang toe. Blijf roeren zodat hij niet verbrandt maar wel na 1 tot 2 minuten begint te glanzen.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen, stukjes sojafilet en groenten toe en schep alles om tot alles bedekt is met de zwartebonensaus.
  • Voeg de sojasaus toe en roer daarmee de aanbaksels los. Roer de bouillon en siroop erdoor. Breng de saus aan de kook, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken tot de blokjes aardappel bijna gaar zijn.
  • Meng het aardappelzetmeel met 60 ml water tot een glad papje. Roer dit door de saus en laat het geheel nog 1 minuut doorkoken tot het dik en glanzend is geworden.
  • Serveer de saus met je favoriete noedels en reepjes komkommer. Overgebleven restje saus smaken ook lekker bij een kom rijst.