Ga terug
+ servings
Theatrale bloemkool met tikka masala
Afdrukken

Theatrale bloemkool met tikka masala

Gang diner
Trefwoord bloemkool
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 60 gram plantaardige boter
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel bruin mosterdzaad
  • 1 theelepel geel mosterdzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel nigellazaad
  • 1 theelepel ajowanzaad (optioneel)
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 2 teenjes knofloogkgeraspt
  • 1 limoen

voor de saus

  • 3-4 eetlepels (zonnebloem)olie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 20 gram verse gember,fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ theelepel kardemompoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder (kashmiri)
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel fenegriekblaadjes(verkrijgbaar in de Aziatischesupermarkt of toko)
  • 1 blik passata of gepeldetomaten van 750 ml
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 150 ml sojaroom of andereplantaardige room

verder

  • granaatappelpitjes
  • korianderblaadjes
  • amandelschilfers,geroosterd

Instructies

  • . Verwarm de oven voorop 200 °C.
  • Was de bloemkool grondig en snijd de buitenste bladeren van de bloemkool. ervoor dat de kleinere bladeren nog intact blijven; deze dienen als beschermend jasje tijdens het gaar-proces.
  • Smelt de plantaardige boter in een steelpannetje en voeg alle specerijen en de knoflook toe. Breng na het smelten van de boter op smaak met flink wat peperen zout. Denk eraan dat je met de botersaus een hele bloemkool op smaak gaat brengen. De saus mag dus bijna net ietsje té gezouten zijn.
  • Leg de bloemkool in een ovenschaal en bestrijk hemde gekruide botersaus. Zorg ervoor dat je de boter ook tussen de bloemkoolbladeren smeert en dat alles dus een egale coating krijgt.
  • Snijd de limoen in dunneplakjes en verstop deze tussen de bloemkoolbladeren. Zij zullen tijdens het garen in de oven nog extrasmaak afgeven.
  • Zet de bloemkool nu 30minuten in de oven.
  • Haal de bloemkool uit de oven en bedruip de bloemkool nu met de boterachtige jus die op de bodem van de ovenschaal ligt. Verlaag de temperatuur van de oven naar 175 °C en zet opnieuw30 minuten in de oven tot dat de bloemkool goudbruin en gaar is.
  • Verhit intussen voor de tikka masala saus de olie ineen stoofpan en voeg de ui, knoflook en gember toe. Laat op laag vuur 10 minuten fruiten.
  • Doe hier de specerijen en het laurierblad bij en bak nog eens 5 minuten op laag vuur.
  • Roer nu de passata of gepelde tomaten, bruine suiker en sojasaus door het kruidige ui mengsel en brengaan de kook. Laat op laagvuur 30 minuten pruttelen.
  • Roer tot slot de plantaardige room door de saus en laat nog 5 minuten doorwarmen. Proef en breng verderop smaak met peper en zout.
  • Verdeel de tikka masala over een mooie schaal en legde theatrale bloemkool in het midden ervan
  • Garneer de bovenkant van de bloemkool met granaatappelpitjes, verse koriander en de amandelschilfers. Serveer meteen.