Yvonne in gesprek met Alwin Kool

seaweed wat is het en hoe maak je het en ...

In deze rubriek ga ik in gesprek met interessante (vegan) mensen. Dit kunnen ondernemers zijn, die leuke vegan producten op de markt zetten, mensen die iets te vertellen hebben over het veganisme of bekende mensen (vegans) of … Deze keer ben ik in met Alwin Kool.

Wie is Alwin Kool

Slogan; “Nature is tender nor stable and always on the move”.

Bruisend van daadkracht, energie en doorzettingsvermogen. Andersom denkend en,…..waarom ook niet zeewier gewoon op land?!

Van Bioloog tot bankier en nu als Tech-boer een eigen bedrijf gestart.

Biologie gestudeerd en in 2018 na een 15 jarig dienstverband als investment officer bij FMO (de Nederlandse Ontwikkelingsbank), vond ik het tijd om uit te zoeken of er ook meer is dan het werken bij grote bureaucratische impact organisaties. Het is SeaweedTech BV geworden.

Ik had ooit als doel gesteld aan te mogen schuiven bij DWWD om Matthijs van Nieuwekerk te inspireren met “ons” zeewier verhaal. Een verhaal van positiviteit rondom landbouw waarbij zeewier een deel kan – en moet – uitmaken van een duurzamer en gezonder landbouwsysteem. Helaas is DWWD opgedoekt maar het verhaal en drang naar een podium is blijvend.

Je bent eigenaar van het bedrijf SeaweedTech. Wat kun je vertellen over SeaweedTech ? (wat is het voor bedrijf, wat is de missie)

SeaweedTech gaat grootschalig zeewier (Ulva- zeesla) in kassen op land produceren in speciaal daarvoor gemaakte kweek tanks. Onze kweekmethode maakt geen gebruik van zoetwater, heeft geen impact op kwetsbare ecosystemen en stoot geen stikstof uit. Wij noemen dit Minimal Impact Farming, vertelt Alwin Kool.

Ons cultivatie proces is gebaseerd op het proven concept van Seakura (Israëlische R&D farm) waarmee wij een MoU zijn overeengekomen om met hun kennis sneller te kunnen gaan schalen.

Status update: In 2020 lanceerden we ons DEMO teeltsysteem (FASE 1) bij Prodock, de innovatie startup hub van het Havenbedrijf van Amsterdam. Volgende mijlpaal is de ontwikkeling van een PILOT teeltsysteem (FASE 2).

seaweed van Alwin kool

We zijn nu hard bezig met de voorbereiding van FASE 2 en hebben daar financiering voor nodig. De voorziene, best-fit & preferabele financieringsstructuur (equity, mezzanine, (sub-) leningen en/of subsidieregelingen) is nog niet duidelijk. Het zal waarschijnlijk een gemengde vorm zijn; d.w.z. oprichters kapitaal, strategische investeerders, vroege fase fondsen en/of angels samen met subsidiefondsen.

Aangezien we samen met Seakura optrekken kunnen wij de markt reeds voorzien met Zeesla (nu nog geproduceerd in Israël). Hiermee bouwen we markt-tractie op. Onze DEMO in Amsterdam kan bezocht worden ter inspiratie.

Kun je wat meer vertellen over de Ulva?

Ulva is een macro-alg, een groenwier, dat uit 385 ondersoorten bestaat. De soorten komen voor in verschillende kustgebieden in de hele wereld en enkele soorten komen ook voor in brak water. De meest bekende soort is Ulva Lactuca, de Zeesla.Ulva is rijk aan eiwit, calcium en ijzer, dus een goed additief voor de lifestyle van Vegans en vegetariërs. Ulva brengt het een umami, lichte ziltige geur/smaak met zich mee, hierdoor is het een goede smaakmaker. 

En hoe kun je de ulva gebruiken?

SeaweedTech heeft Ulva aan in drie bewerkingen; i.e. freshly frozen, poeder en vlokken. Per bewerking zijn er oneindige toepassingen mogelijk, al dus Alwin Kool.

Ulva staat bekend om zijn gezondheid bevorderende bioactieve chemische bestanddelen. Het is rijk aan voedingsvezels en mineralen (jodium, magnesium, calcium, kalium, ijzer en meer), vitamines, antioxidanten, chlorofylpigmentatie, bètacaroteen en luteïne. Het bevat eiwitten die 30% van het droge gewicht bereiken.

Hierdoor is onze zeesla goed bruikbaar in verschillende nichemarkten in de voedsel, voedseladditieven, de gezondheid & verzorgingssector en de farmaceutische industrie. Deze markten vragen wel om een product van constant goede kwaliteit. Aangezien wij “land-based” gecontroleerd produceren kunnen wij het hele jaar worden deze markten voorzien van een betrouwbare, gecertificeerde bron van hoogwaardig zeewier zonder contaminatie. Hieronder een overzicht aan toepassingen per sector:

Voedsel en Voedseladditieven: Denk bijvoorbeeld aan een zalm salade of poké bowl waarbij de vlokken worden toegepast als topping. Als gezond/duurzaam additief voor de groene smoothie, als groente door de Lasagna of voor het trekken van een bouillon. Ook heerlijk op een pizza en in een saladedressing. Zeesla heeft een spinazie nootachtige smaak, hierdoor zal het goed passen bij vele ingrediënten. Ook wordt het gebruikt als eiwit vervanger in deeg voor brood, pasta of een pizzabodem.

Gezondheid & Verzorging: Ulva wordt gebruikt voor algotherapie en in zeep & schoonheidsproducten. Het werkt als een waterbindend middel dat water in de huid en het haar vasthoudt, de hydratatie verhoogt en werkt als een verdikkings- en conditioneringsmiddel.

Farmaceutisch: Van bioactieve materialen en extracten van zeewier is aangetoond dat ze biologische effecten hebben, waaronder diabetescontrole, ontstekingsremmende, antivirus-, antikanker-, antihypertensieve, vetverlagende en neuroprotectieve activiteiten.

Wat kun je vertellen over het kweken van de ulva? Hoe gaat dit proces in zijn werk en is dit helemaal vegan?

Onze Ulva is Vegan Friendly gecertificeerd. SeaweedTech teelt zeewier op land, volledig gecontroleerd met behulp van unieke technologie die speciaal is ontwikkeld met de hulp van partnerbedrijven zoals SEAKURA en PRIVA.

De soorten worden geselecteerd op basis van hun eiwit-, vitamine- en mineraalsamenstelling, hun maximale groeisnelheid, veerkracht en vegetatieve voortplanting. Optimale omstandigheden (licht, water en temperatuur) in combinatie met het selecteren van de best presterende soort zorgt voor een constant product van hoge kwaliteit.

Is de ulva duurzaam? Waarom?

Onze Minimal Impact Farming kweekmethode maakt geen gebruik van zoetwater, heeft geen impact op kwetsbare ecosystemen en stoot geen stikstof uit.

Hiermee zullen wij een bijdrage leveren aan het verkleinen van de voetafdruk van het landbouwsysteem en kwetsbare (aqua-) ecosystemen beschermen. Tevens zorgt onze zoutwaterlandbouw voor een vermindering van het gebruik van schaarse zoetwaterbronnen.

Waar kun je de ulva kopen?

Bij ons natuurlijk!  Aangezien we samen met Seakura optrekken kunnen wij de markt nu al voorzien met zeesla (nu nog geproduceerd in Israël). Hiermee bouwen we markt tractie op. SeaweedTech heeft Ulva te beschikbaar en te koop in drie bewerkingen; i.e. als freshly frozen, poeder en vlokken. 

Wat is het leukste aan je baan?

Iets nieuws starten, samen met een super leuk enthousiast team, nu nog klein maar met grote ambities. Waarbij een blijvende verandering in een bestaand (landbouw) systeem de ambitie is.

En wat vind je minder leuk aan je baan?

Dat niet iedereen ons verhaal omarmt en dat ons podium nog klein is. Heb een paar grote schouders nodig.

Wat is jouw favoriete vegan product?

Een skincare masker ontwikkeld door de Tides Welness. The Tides Wellness verkoopt concepten waarbij gebruik gemaakt wordt van 100% natuurlijke verzorgingsproducten. Schoonheid, gezondheid en state-of-mind gaan hierin hand in hand met bewustzijn over het grotere.

Welk product zou jij graag nog eens vegan zien?

Alles wat enigszins super schaalbaar is om de druk die de consumptieve vleesindustrie op het milieu en dierwelzijn legt doet afnemen. Schaalbaarheid is cruciaal.

Alwin Kool super bedankt voor dit gesprek en een kijkje in jullie keuken.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *