Klop de suiker (beide), vanille, kaneel, melk en olijfolie in een grote kom. Tot alles goed gemengd is en je geen olie meer ziet. Dit is de siroop.
Meng in een andere kom de bloem, zout bakpoeder en baking soda.
Voeg de siroop door de kom met droge ingrediënten. Meng dit met een siliconen spatel, tot er een deeg ontstaat. Meng dan de chocolade stukjes er door. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete luchtoven). En bekleed een of twee bakplaten met bakpapier.
Verdeel het deeg in twee porties 70 gram (weeg ze). Rol er bolletjes van en schik ze op 5 cm afstand van elkaar en van de rand. Bestrooi het deeg met een snufje grof zeezout.
Bak de koekjes voor circa 12 minuten voor een zacht fudgy koekje. En maximaal 15 minuten voor koekjes met een crispy randje.Je kunt de koekjes meteen uit de oven perfect rond maken met een gladde uitsteekvorm, die een klein beetje groter is dan je koekjes: zet de vorm over elk koekje op de bakplaat en beweeg heen en weer om de randen mooi afgeronde te maken. De koekjes zijn meteen het aller lekkerst. Je kunt ze 7 dagen bewaren in en afgesloten trommel.