Bekleed de bodem van een bakvorm (20 Ø) met bakpapier en vet de zijkanten in. Bekleed de buitenkant van de bakvorm met aluminiumfolie zodat deze waterdicht is (zie verderop in het recept).
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Meng de koekjes met de gesmolten boter en druk dit goed aan op de bodem van de bakvorm.
Doe de cashewnoten, vegan creamcheese, kokoscrème (het harde gedeelte uit het blik van de kokosmelk), de agave- of ahornsiroop,, 1 tl vanille-extract, 1 el arrowrootpoeder of maizena, geraspte citroenschil en citroensap van 1 citroen, in een kom en mix met de blender tot een glad beslag.
Giet dit beslag in de bakvorm op de koekjes bodem en strijk het geheel glad. Voeg evt. nog ingrediënten toe zoals fruit, chocola en/of koekjes en strijk het dan weer glad.
Zet de bakvorm in een braadslede die gevuld is met een laagje water en zet deze in het midden van de oven. Vandaar het aluminiumfolie aan de buitenkant.
Bak de cheesecake 50 min. Zet de oven uit en laat nog 10 min. in de oven staan. Haal eruit en laat 30 min. op kamertemperatuur afkoelen. Zet de cheesecake min. 4 uur in de koelkast voordat je hem aansnijdt.