Ga terug
+ servings
Kruidige miniaubergines met freekeh
Afdrukken

Kruidige miniaubergines met freekeh

Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 Personen

Ingrediënten

  • 1 theelepel mild gerookte-paprikapoeder
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 12 paarse miniaubergines, vorm naar keuze je kunt ook twee of 3 grote gebruiken in en stukken snijden.
  • 8 grote sjalotjes, gehalveerd
  • 400 gram kerstomaten aan de tak, in 8 porties geknipt
  • 250 gram ongekookte freekeh
  • 400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 1 theelepel ahorn- of agavesiroop
  • 1 theelepel gemalen sumak
  • 2 kleine bosjes bladpeterselie, steeltjes fijngehakt blaadjes eraf gehaald
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een middelgrote braadslee met bakpapier.
  • Meng het paprikapoeder met 4 eetlepels olijfolie.
  • Prik de miniaubergines rondom in met een vork of spies en leg ze samen met de sjalotjes in de braadslee.
  • Besprenkel ze met de gekruide olijfolie; keer ze tot ze bedekt zijn. Dek ze af met aluminiumfolie en rooster ze 45 minuten in de oven.
  • Verwijder de folie, roer en leg de kerstomaten tussen de aubergines en sjalotjes. Rooster de groenten ongeveer 25 minuten, tot ze mooi verkleurd zijn en de tomaten openbarsten.
  • Spoel ondertussen de freekeh af met stromend water in een zeef. Doe hem in een pan en voeg 650 ml water en een snufje zout toe.
  • Breng het water aan de kook en laat de freekeh ongeveer 15 minuten sudderen, tot bijna al het water opgenomen is.
  • Voeg de kikkererwten 5 minuten voor het einde toe, zodat ze goed doorgewarmd worden.

Maak de dressing

  • meng de knoflook met de resterende olie, de azijn, siroop en sumak.
  • Hak tot slot een kleine handvol blaadjes peterselie fijn en roer ze samen met de fijngehakte steeltjes door de dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Spatel de aubergines, sjalotjes, tomaten, plus het eventuele vocht uit de braadslee, en de resterende blaadjes peterselie voorzichtig door het freekeh-kikkererwtenmengsel. Lepel tot slot de dressing erover.