Kruidige miniaubergines met freekeh

Kruidige miniaubergines met freekeh

Kruidige miniaubergines met freekeh, yes het is weer herfst en we kunnen weer heerlijk los met herfstgroenten in de keuken. Dit recept komt uit het grote groenteboek.

Herfst in de keuken

De herfst is in vele opzichten mijn favoriete seizoen. Niet alleen omdat ik dan jarig ben, maar ook door de heerlijke seizoensgroenten, de vrolijke kleuren buiten en de lekkere temperaturen zijn dingen waar ik erg blij van wordt

Herfstgroenten zijn bijvoorbeeld aubergines en pompoen, paddenstoelen, kastanjes zijn zomaar een paar heerlijke voorbeelden.

Dan denk ik gelijk weer aan heerlijke gerechten met pompoen en ja ook aan de heerlijke pompoensoep. Maar ook aan stoofschotels en de overheerlijke curry’s.

Ja de herfst betekend voor mij een al kleur op mijn bord.

De heerlijke geuren buiten

In de herfst is het heerlijk om buiten te zijn. De natuur krijgt allemaal mooie kleuren, de paddenstoelen schieten weer uit de grond. Buiten wordt het steeds wat guurder en kouder en de heerlijke geuren van het eten komen je neus te gemoed.

Herfstrecept

Dit is ook een heerlijke herfstrecept Kruidige miniaubergines met freekeh. Het grote groenteboek is in seizoenen ingedeeld.

Kruidige miniaubergines met freekeh
Afdrukken

Kruidige miniaubergines met freekeh

Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 Personen

Ingrediënten

  • 1 theelepel mild gerookte-paprikapoeder
  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 12 paarse miniaubergines, vorm naar keuze je kunt ook twee of 3 grote gebruiken in en stukken snijden.
  • 8 grote sjalotjes, gehalveerd
  • 400 gram kerstomaten aan de tak, in 8 porties geknipt
  • 250 gram ongekookte freekeh
  • 400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • 1 theelepel ahorn- of agavesiroop
  • 1 theelepel gemalen sumak
  • 2 kleine bosjes bladpeterselie, steeltjes fijngehakt blaadjes eraf gehaald
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een middelgrote braadslee met bakpapier.
  • Meng het paprikapoeder met 4 eetlepels olijfolie.
  • Prik de miniaubergines rondom in met een vork of spies en leg ze samen met de sjalotjes in de braadslee.
  • Besprenkel ze met de gekruide olijfolie; keer ze tot ze bedekt zijn. Dek ze af met aluminiumfolie en rooster ze 45 minuten in de oven.
  • Verwijder de folie, roer en leg de kerstomaten tussen de aubergines en sjalotjes. Rooster de groenten ongeveer 25 minuten, tot ze mooi verkleurd zijn en de tomaten openbarsten.
  • Spoel ondertussen de freekeh af met stromend water in een zeef. Doe hem in een pan en voeg 650 ml water en een snufje zout toe.
  • Breng het water aan de kook en laat de freekeh ongeveer 15 minuten sudderen, tot bijna al het water opgenomen is.
  • Voeg de kikkererwten 5 minuten voor het einde toe, zodat ze goed doorgewarmd worden.

Maak de dressing

  • meng de knoflook met de resterende olie, de azijn, siroop en sumak.
  • Hak tot slot een kleine handvol blaadjes peterselie fijn en roer ze samen met de fijngehakte steeltjes door de dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Spatel de aubergines, sjalotjes, tomaten, plus het eventuele vocht uit de braadslee, en de resterende blaadjes peterselie voorzichtig door het freekeh-kikkererwtenmengsel. Lepel tot slot de dressing erover.

Handig om te weten over het grote groenteboek:

  • Auteur: Alice Hart
  • Uitgever: Terra
  • EAN: 9789089899101
  • Het grote groenteboek is onder andere hier online te koop. (let op, niet alle recepten zijn veganistisch, wel vegetarisch. De meeste zjn wel helemaal vegan).

Meer lekkere herfstrecepten: