Veel gestelde vragen over Veganisme

veel gestelde vragen over veganiseme.

Voor veel mensen is het veganisme behoorlijk overweldigend en de grote vraag blijft wat eet je dan?

Naast deze vraag zijn er nog tal van andere vragen over het veganisme. En dat is ook niet zo gek, het veganisme krijgt steeds meer bekendheid en steeds meer mensen die open staan voor deze lifestyle.

Welke vragen spelen er zoal?

Als je wil beginnen met een vegan lifestyle of mensen om je heen zijn vegan kun je veel vragen hebben.

Wat eet je dan wel?

Veel mensen zijn bang dat je als veganist niets meer kan eten. Gelukkig is dat al heel lang niet meer zo. Van bijna elk product is er wel een plantaardige variant.

Zelf eet ik veel groenten, fruit en noten. Maar ook wel eens chips of een pizza bijvoorbeeld. En als avondeten het liefst een lekkere pasta, lasagne of curry.

Hoe doe ik dat met mijn lunch op mijn werk, met een vegan dieet?

Allereerst wil ik beginnen met dat veganisme geen dieet (vegan dieet) is maar een levensstijl.

En er zijn zoveel lekkere mogelijkheden om een vegan lunch mee te nemen naar je werk.

Je kunt broodjes smeren met vegan boter en een vegan beleg. Bijna van elk soort beleg is er wel een vegan optie. Vleeswaren, kaas, chocopasta en jam bijvoorbeeld.

Daarnaast kun je ook prima restjes van het avondeten van de dag ervoor meenemen. Of een lekkere salade.

Kan ik als ik vegan ga eten nog wel boodschappen doen bij de gewonde supermarkt?

Ja, de meeste supermarkten hebben een groot (redelijk) assortiment aan vegan producten in de winkel staan. Je basis producten kun je er sowieso kopen. En overige vegan producten kun je online bestellen bij bijvoorbeeld Eko Plaza.

Vegan eten is veel duurder

Dit is een vraag/opmerking die ik echt heel veel krijg. Daar ben ik op gaan letten, maar het is niet duurder. De ene kaas van zuivel is ook duurder dan de ander en dat is bij de vegan kaas niet zo. En dit is bij andere vegan producten hetzelfde. Groente en fruit blijft precies hetzelfde want dat is al vegan. En er zijn echt vaak veel vegan aanbiedingen bij de supermarkten. Wat ik gemerkt heb is het dus meestal niet duurder.

Sommige dingen wel, taarten bijvoorbeeld. Dat komt omdat er voor een gewone taart veel meer goedkope vulmiddelen gebruikt kunnen worden. Bij een vegan taart zijn dit vooral zaden en noten.

Gezond eten is duurder

Wat helaas wel waar is, is dat gezond eten in veel gevallen duurder is dan ongezond eten.

Sterker nog, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs nog aangetoond dat in de afgelopen 10 jaar de prijzen van gezond eten veel harder zijn gestegen dan de prijzen van ongezond eten

Ik heb nog nooit vegan gegeten, misschien lust ik het niet?

Deze hoor ik ook heel vaak. Iedereen heeft weleens vegan gegeten of eet zelfs dagelijks vagan. Groente, fruit, noten zaden zijn in principe vegan. Veel smeerboters zijn tegenwoordig vegan. De meeste broden zijn vegan.

Dat je aan andere vegan producten moet wennen, dat is zeker. Vegan melk zou je echt niet ineens lekker vinden. Dat komt omdat je het te veel met melk vergelijkt en dan is het toch net anders. Je moet steeds kleine slokjes nemen en het in het begin vooral gebruiken ergens door heen. Je smaak zou veranderen als je langer vegan eet. Ik eet veel meer met kruiden en vind mijn smaak nu veel lekkerder.

Is het nodig om als veganist supplementen te nemen?

Zolang je zoveel mogelijk volwaardig plantaardig en gevarieerd eet, heb je alleen B12 nodig.

Kan ik nog wel gewoon uit eten?

Ja bij steeds meer restaurants hebben ze vegan op de kaart staan. En er zijn zelfs restaurants die 100% vegan zijn. Wel is mijn ervaring als er geen vegan op de kaart staat het veganistische aanbod vaak tegenvalt. En je dan beter kunt kiezen voor een restaurant waar ze het wel op de kaart hebben staan. Op onze website hebben wij ook meerdere hotspotjes staan.

Hoe word ik veganist?

Je kunt het van de een op de andere dag doen. Je kunt bijvoorbeeld ook meedoen met een vegan challenge. Zelf raad ik het aan om het in stappen te doen. Het is een proces, wat is wel en niet vegan. En neem het jezelf niet kwalijk als je een keertje terugvalt. Het hoort erin het begin bij. Dat je deze stap zet is al heel erg mooi.

Dit is ook leuk om te lezen: