Alles over je immuunsysteem

immuunsysteem wat is het en hoe vertebeter je het?

Dat is goed voor je immuunsysteem, dit heeft vast wel eens iemand tegen jou gezegd. Het immuunsysteem verbeteren levert veel voordelen op. Met een goede weerstand ben je bijvoorbeeld minder vatbaar voor een verkoudheid of griep. Maar, wat is het immuunsysteem, hoe werkt het en hoe kun je het immuunsysteem verbeteren?

Wat is immuunsysteem?

Het immuunsysteem, ook wel bekend als het afweersysteem, is een verdergingsmechanisme van het lichaam. Het beschermt je tegen infecties, parasieten, bacteriën en virussen. Iedereen heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lichaam. De huid, darmen, luchtwegen en bloed en lymfestelsel spelen hier een belangrijke rol bij. Het werkt als een soort schild en dient als bescherming van het lichaam.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Het immuunsysteem beschermt het lichaam op verschillende manieren. Ze stoppen aanvallen en ruimen deze op. De informatie van zo’n aanval wordt opgeslagen. Zo weet het lichaam bij een tweede aanval, hoe het een virus of bacterie effectief kan verslaan. Bijvoorbeeld de waterpokken, als je die eenmaal gehad hebt, krijg je het geen tweede keer. Je lichaam weet al precies hoe zich hier tegen te beschermen.

Afweer

Het immuunsysteem is dag en nacht aan het werk. Zelf merk je hier meestal niets van. Alleen als je klachten krijgt, ontsteking, snotneus, verkouden, koorts en hoofdpijn zijn allemaal voorbeelden van het immuunsysteem die aan het werk is. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen waaronder:

 • Bacteriën.
 • Virussen.
 • Schimmels.
 • Parasieten.

Je immuunsysteem versterken

Een besmetting kun je niet voorkomen door je immuunsysteem te versterken. Maar het verhogen van je weerstand zorgt er wel voor dat je lichaam minder vatbaar is voor deze indringer. Je kunt op verschillende manieren je weerstand verhogen:

 • Met supplementen (bijvoorbeeld met Quercetine), die neem je op het moment dat je bijvoorbeeld niet voldoende mineralen en vitamines uit je voeding haalt.
 • Door een actieve en gezonde leefstijl.

Weerstand verhogen met een gezonde en actieve leefstijl:

 • Gezond en gevarieerd te eten
 • Voldoende te bewegen
 • Genoeg te slapen
 • Goede hygiëne
 • Stress vermijden  (ontspanning)
 • Matigen met alcohol (helemaal geen geen alcoholnuttige nog beter)
 • Te stoppen met roken

Eet gezond en gevarieerd

Je bent wat je eet! Als jij gezond en gevarieerd eet krijg je alle goede voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om je weerstand op peil te houden, zoals mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels.

Als je een voedzaam ontbijt, lunch en diner te eten, heb je minder tot geen trek in tussendoortjes. Wil je wel tussendoortjes eten, kies dan zoveel mogelijk voor gezonde snacks, een handje nootjes en fruit. Hou het bij maximaal 4 tussendoortjes.

Voldoende bewegen

Je kunt je weerstand versterken door voldoende te bewegen. Je hoeft hierbij niet heel fanatiek te sporten. Een goede wandeling en vaker de fiets pakken helpen hierbij al. Voor kleine boodschapjes kun je bijvoorbeeld lopend gaan, is het iets verder weg? Pak dan de fiets. Door te bewegen stijgen het aantal cellen in je lichaam die de indringers zoals de virussen aanpakken.

Door meerdere keren per dag te bewegen krijgt je weerstand een flinke boost. Zeker als je minimaal drie keer per week 25 minuten flink beweegt. Door de hartslag even flik omhoog te krijgen is goed voor het immuunsysteem. Je hoeft hiervoor niet perse de deur uit. Een lekkere thuis work-out is ook goed.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is goed voor je lichaam. Het helpt je lichaam om te herstellen en het immuunsysteem verbeteren. Voor de meeste mensen is 7 a 8 uur slaap per nacht voldoende. Een goede nachtrust is voor heel veel meer dingen goed voor je. Als je uitgerust wakker wordt, dan weet je dat je voldoende slaap hebt gehad.

Hygiëne

Je afweersysteem verbeteren door goed om te gaan met je hygiëne. Regelmatig je handenwassen, niet niezen of hoesten in je handen, regelmatig douchen, je lichaam wassen zeker als je veel transpireert, je nagels kort en schoon houden. Naast je persoonlijke hygiëne is het ook belangrijk om goed voor je huis te zorgen en dit schoon te houden. Denk hierbij aan de vloeren, je aanrecht, koelkast, beddengoed, deurklinken, trapleuning, je toilet en badkamer zijn hier goede voorbeelden van. Zo zorgt je ervoor dat de virussen en bacteriën geen kans krijgen!

Stress vermijden en zorgen voor een goede ontspanning

Yoga en mindfulness zijn goede en fijne manieren om je hoofd leeg te maken en zo je lichaam en geest voldoende rust te geven. Stress is erg slecht voor je algehele gezondheid. En stress is ook nog eens een open poort voor ziekte indringers.

Naast yoga en mindfulness zijn er veel meer dingen om je lichaam en geest te ontspannen, zwemmen, hardlopen (andere sporten), dagje uit , werken in de tuin, een gezellige avond met familie kunnen ook erg stressverlagend werken. De zon én de buitenlucht doet een mens goed. Meteen een mooi moment om dat ene mooie boek af te lezen!

Zorg goed voor jezelf

Voor jezelf zorgen is niet alleen voor je weerstand heel erg belangrijk, maar voor je algehele gezondheid!

 • Zorg goed voor je huid (reinigingen, maskertje etc)
 • Pak af en toe eens de sauna
 • Voetreflex is ook echt een aanrader
 • Verzorg je haren goed
 • Geniet van een heerlijk kopje (verse) kruidenthee
 • Doe een zelf massage of neem een massage
 • Doe iets wat jij echt leuk vindt

Alcohol

Als je regelmatig alcohol drinkt, verlaagt dit je weerstand. Alcohol verslechtert namelijk het immuunsysteem. Helaas, alcohol verhoogt wel het risico op andere ziekten. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat door alcohol de kans op diverse soorten kanker kan toenemen. Het advies is dan ook drink liever helemaal niet.

Roken

Eigenlijk denk ik dat dit al voor zich spreekt. Als je rookt heb je sowieso al minder afweer in je longen. Hierdoor zijn mensen die roken veel gevoeliger voor virusinfecties. En doordat ze al minder weerstand hebben (zeker dus in de longen) lopen ze ook meer risico om ernstig ziek te worden. Het is dan ook nooit te laat om te stoppen met roken. Ook als je al jaren rookt, is stoppen nog steeds goed voor je lichaam. Wist je dat na 20 minuten je bloeddruk al daalt en dat je hartslag na 2 uur verbetert. De bloedcirculatie komt weer beter op gang. Na een dag is alle koolmonoxide uit je lichaam en na nog een dag is ook alle nicotine verdwenen uit je lichaam. Na een jaar is het risico op hart- en vaatziekten een stuk lager. Een goede reden om vandaag nog te stoppen dus!!

Weerstand verhogen na antibiotica

Als je een antibiotica kuur gehad hebt is het van belang daarna je weerstand een extra boost te geven. Antibiotica is bedoeld om ziekteverwekkende bacteriën te doden. Echter ziet de antibiotica het verschil tussen de goede en slechte bacteriën niet. Hierdoor doden ze ook de goede bacteriën. Na je antibiotica kuur kun je dan het beste probiotica nemen. Deze helpen om je darmbacteriën herstellen.

Dit is ook leuk om te lezen: Allemaal goed voor je immuunsysteem