Pittige Kikkererwtensalade

Kikkererwtensalade mijn heerlijke recept.

Zonnig, warm, licht, de dagen zijn gevuld met zonneschijn. Lekker eten daar wil ik niet op inleveren, maar korter in de keuken staan en meer salades, dat wil iedereen. Vandaag probeer ik deze lekkere Kikkererwtensalade uit.

From no spice, to yes please

Laat ik eerlijk zijn, ik kom niet uit een nest waarin er heerlijk voor me gekookt werd. We hadden een kruidenrek in mijn ouderlijk huis, een hele mooie, maar op een paar kruiden na werd die niet gebruikt. Omdat zij er niet mee was opgegroeid. Dus ik leer over smaken, wat bij elkaar past. Ik besef dat ik nog in babyschoenen sta en eigenlijk niks weet. Ik ben leergierig en elke keer als ik iets bijleer of dat nu een smaak is of een geur, misschien zelfs een hele beleving van een geheel gerecht, ik vind dat oprecht leuk. Daar ligt mijn passie.

Kruiden

Deze Kikkererwtensalade zit tjokvol kruiden, vol warme, heerlijke smaakmakers. Maar wat doen de specerijen nu eigenlijk voor je en in je lijf? Kurkuma daarvan weet ik dat het ontstekingsremmend is. Ik wil mezelf meer leren over voeding, daarom ga ik steeds opzoek naar informatie. Zowel koriander, kurkuma, kaneel en gember werken ontstekingsremmend. Koriander werkt ook antibacterieel en ontgiftend. Bevordert spijsvertering en werkt bloeddruk verlagend. Kurkuma is goed voor gezonde spijsvertering en bij verlichten van maag-darmklachten. Kaneel helpt beschadigde cellen te herstellen en werkt verlichtend bij jeuk. Gember kan je helpen bij menstruatiekrampen en misselijkheid. Tevens helpt het je insulinegehalte te reguleren. Paprikapoeder bevat veel vitamine A, B, C en K.

Naast dat het veel smaak geeft aan je gerechten is het ook een gezonde keuze. Onderzoek wijst zelfs uit dat gerookte paprikapoeder kan bijdragen aan een versterkt immuunsysteem en verbeterde spijsvertering.

Aan de kook

Zodra alle kruiden erbij mogen komen de geuren tot leven in mijn keuken, er gebeurt echt iets. Ik zie dat het twee ruime porties zijn, ik heb inmiddels grote trek gekregen. Door de grote hoeveelheid vocht uit de tomaten, laat ik hem even 10 minuten opstaan, zodat het kan verdampen. Met het groen van de komkommer en de veldsla zal het met opdienen vast een schitterend schouwspel worden. Geel, rood, bruin en groen. Ik heb er zin in, tijd om de borden op te maken. 

Wat vind ik ervan?

Hij loopt qua vocht wel wat uit, nu het op bord ligt. De kruidenmix bespeeld me. Ze staan vooraan de rij. Het verse van de sla en komkommer geeft leven. Mijn verwachting dat de tomaten de scepter zouden vasthouden blijkt een illusie. De kruidenmix is echt intens. Ik eet smakelijk, maar vind het wat jammer dat ik smaken van de individuele componenten niet kan proeven. Een heerlijke voedzame, snelle, makkelijk maaltijd. Met de kruidenmix heeft mijn immuunsysteem een boost gekregen en zal het me vandaag een geweldige spijsvertering geven. Ik ben verkocht.

Kikkererwtensalade
Afdrukken

Pittige Kikkererwtensalade

Gang Bijgerecht, lunch
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 8 tomaten grof gesneden
  • 1-1/2 zoete punt-paprika in blokjes
  • 200 gram kikkererwten uitlekken en schoonspoelen 
  • 160 gram linzen uitlekken en schoonspoelen 
  • 90 gram mais uitlekken en schoonspoelen 
  • 2 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 2 theelepel kaneel
  • 2 theelepel gemberpoeder
  • 4 theelepel korianderpoeder
  • 2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 3 theelepel kurkuma
  • zwarte peper naar smaak

Garnering

  • 1/4 komkommer in blokjes
  • 2 eetlepel gebakken uitjes
  • 2 grote handen veldsla

Instructies

  • Fruit de ui en knoflook, doe tomaten en zoete puntpaprika erbij en bak mee. 
  • Spoel de maïs, kikkererwten en linzen goed af. Voeg de maïs, kikkererwten en linzen toe in de pan. Doe ook de kruiden en groentebouillon erbij, roer goed door.
    Laat sudderen voor 10 minuten, mocht het nog teveel vocht bevatten, laat indikken
  • Op twee bordjes een bedje van sla maken, schep het kikkererwtenmengsel erop. Garneer met komkommer en gebakken uitjes. Eventueel nog wat zwarte gemalen peper erover.
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen: