Dovenetel

Dovenetels super gezond en lekker zo ook deze paarse

Dovenetel: De dovenetel komt regelmatig voor in Nederland. Vooral de witte variant zien we overal. Het blad van de dovenetel lijkt sprekend op die van de brandnetel. Alleen deze prikt niet, omdat ze geen mierenzuur hebben. Ze doven juist de pijn die de brandnetel op de huid veroorzaakt. Vandaar ook de naam dovenetel! Je kunt er heerlijke gerechten van maken … Thee, soep, pesto, stamppot of lekker door een salade bijvoorbeeld.

Dovenetel

Er zijn verschillende soorten, witte, paarse en gele komen in het wild voor in Nederland. De kleuren zijn de lipbloemen. Het blad is vrijwel bij alle soorten hetzelfde maar de kleuren van de bloemen verschillen. De witte is de meest voorkomende. De gele komt vooral in Limburg in het wild voor. Zowel de bloemen als de blaadjes zijn eetbaar. De bloeitijd is van maart tot augustus. De plant kan 60 centimeter hoog worden. Dit is wel afhankelijk van de standplaats en het klimaat, dan kan hij ook op 30 cm blijven steken.

Witte Dovenetel

De witte dovenetel is een plant die je vaak in het wild tegenkomt. De groeit vaak in de buurt van de brandnetel. Je kunt het verschil snel zien door de lipbloemen. De dovenetel helpt om de prik van de brandnetel te verminderen. Wrijf het blad van de dovenetel over de plek waar de huid geraakt is door de brandnetel. Ook helpt het goed bij keelklachten, vrouwelijke organen, spijsvertering, bloed en nieren en blaas.

Keelklachten

De witte dovenetel werkt goed bij een keelontsteking, klachten aan stembanden en strottenhoofd. Drink overdag 3 a 5 kopjes thee van witte dovenetel. Hiervoor kun je alles gebruiken wat boven de grond groeit. Blijven de klachten na 2 a 3 weken nog steeds, bel dan even met de huisarts voor overleg of als je het eerder niet vertrouwd.

de witte dovenetel heeft veel geneeskrachtige werkingen. En is makkelijk wild te plukken

Vrouwelijke organen

Dit kruid heeft een positieve werking op de vrouwelijke organen. Het heeft een verzachtende en ontstekingsremmende werking. Versterkt de baarmoeder en werkt ontkrampend. Helpt ontstekingen aan de baarmoeder en eierstokken te verminderen. Vermindert de witte vloed. Voor de witte vloed kun je de thee eventueel als spoeling gebruiken. Je kunt je geslachtsdeel hier dan mee wassen. Vermindert klachten van de menstruatie en de overgang.

Bij deze klachten is het, het beste om een aantal weken dagelijks meerdere kopjes thee van de witte dovenetel te drinken.

Bloed

Het zuivert en verrijkt het bloed. helpt bij o.a. bloedarmoede en ontstekingen. Het is sowieso raadzaam om bij deze klachten ook contact op te nemen met je huisarts.

Nieren en blaas

Het kruid helpt bij een blaasontsteking en nierontsteking. Ook hier is het raadzaam om te overleggen met je huisarts. Je kunt het kruid preventief gebruiken of ter ondersteuning.

Geen klachten

Ook als je geen van bovenstaande klachten hebt. Kun je deze plant eten of drinken als thee. Zo bevat de witte dovenetel vitamine B en C en is het rijk aan kalium. Je kunt de bloemen, bladeren en de stengel eten. Je kunt ze bijvoorbeeld door een salade doen, een pesto van maken of een lekkere soep.

Thee maken

Je kunt de takjes in een kopje met heet water doen of de takjes in een theepot met heet water. Ook kun je ze eerst laten drogen, echter duurt dit wel enige tijd voor dat dit kruid gedroogd is.
Afwisseling voor de thee … Je kunt een pot thee maken, doe hier 1 takje dovenetel in, schijfje gember een een takje brandnetel of munt.

De witte bloemen smaken lichtzoet

Paarse dovenetel

De paarse dovenetel ( Lamium Purpureum) wordt ongeveer 7 tot 30 cm. Deze komt iets minder voor in Nederland dan de witte, maar zeker nog steeds regelmatig. Vooral in het voorjaar en in het najaar smaakt ie het lekkerst.

De paarse dovenetel heeft vooral een positief effect op de nieren.
Je kunt de bloemen ook eten en staan heel erg mooi als garnering in de soep, salade op een stamppot of …

Ook van de paarse dovenetel kun je prima een lekkere thee trekken.

Gele dovenetel

De gele dovenetel komt het minst voor in het wild in Nederland. Wat deze speciaal maakt zijn de blaadjes. Als hij niet bloeit zijn de bladeren van deze plant wit met groen. Heb je ze eenmaal in je tuin, let dan wel op want het woekert snel. De gele dovenetel heeft een positief effect op de nieren en keelklachten.

gele dovenetel

Enkele recepten met de dovenetel

Je kunt er eindeloos mee variëren. Zowel de bloemen als de blaadjes kun je van alle drie eten.

In de salade

Je kunt zowel het blad als de bloemen in een lekkere salade verwerken. Je kunt de dovenetel bijna met alles wel combineren. Bijvoorbeeld in een simpele salade met rucola, tomaat en komkommer.

Maak er een soep van

Fruit een uitje in een pan. Voeg na een paar minuten water en een half kopje linzen toe. Voeg ook de takjes met dovenetels toe.

Dit is ook leuk om te lezen:

4 thoughts on “Dovenetel

  • Beste, leuke info. Mag ik iets kleins corrigeren? De foto met de paarse dovenetel is prachtig maar de plant op de foto is de gevlekte dovenetel. De paarse is ern stuk kleiner.

    • Yvonne says:

      Hoi Nataschja,

      Dank je wel voor je reactie en toevoeging.

      Yvonne

  • Beste, leuke info. Mag ik iets kleins corrigeren? De foto met de paarse dovenetel is prachtig maar de plant op de foto is de gevlekte dovenetel. De paarse is ern stuk kleiner.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *