Wat is probiotica?

probiotica - gezonde darmen

De meeste van ons hebben wel eens gehoord van probiotica. Maar weten niet precies wat het nu eigenlijk is. We gaan in dit artikel antwoord geven op deze branden de vraag.

Wat is Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid. ze komen van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Probiotica zitten voornamelijk in gefermenteerde producten. Het wordt ook het wel eens aan voedingsmiddelen toegevoegd. En zijn er verschillende supplementen te koop met probiotica. Deze voedingstoffen overleven de spijsvertering en dragen bij aan een goede darmflora. Ze zorgen ervoor dat de darmflora in balans is. Ze ondersteunen ook het immuun systeem. Meestal zijn probiotica bacteriën, maar er worden ook gezondheidseffecten toegeschreven aan bepaalde gisten.

Darmflora

De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darm leven. In totaal zijn dat ongeveer 100 biljoen bacteriën. Deze darmbacteriën kunnen onderverdeeld worden in nuttige en schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht.

Soorten probiotica

Er zijn verschillende soorten probiotica, uit onze voeding, uit drankjes (zijn niet vegan), of uit voedingssupplementen ( vegan capsules of sachetjes). Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste horen tot de lactobacillen of bifidobacteriën. De bacteriën moeten nog levend zijn. En in voldoende mate aanwezig zijn in het product om een positief effect te kunnen hebben.

Enkele vegan supplementen:

probiotica - gezonde darmen

In welke vegan voeding zit probiotica?

  • zuurkool
  • augurk
  • tempé
  • sojabonen
  • Kefir

Bacteriën zoals probiotica, komen via de mond in de maag en uiteindelijk in de darmen terecht. De meeste bacteriën worden al in de maag door het maagzuur, of in dunne darm door de gal gedood. Om enigszins werkzaam te zijn moeten de probiotica in voldoende mate de maag overleven. En dan nog het gal in de dunne darm en dan komen ze uiteindelijk in de dikke darm.

Onderzoeken

Er zijn al vele onderzoeken geweest en nog steeds worden er vaal onderzoeken gedaan. Naar de mogelijke gunstige effecten ervan op verschillende klachten en aandoeningen. Ze onderzoeken ook of de weerstand door gebruik van probiotica verhoogd wordt.

Uit de onderzoeken zijn aanwijzingen dat dat probiotica kunnen helpen bij verstopping en bij sommige vormen van diarree. Maar er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand is niet wetenschappelijk bewezen. Bij verstopping of diarree is het zeker de moeite waard om te proberen. Let wel op dat je het dan wel een aantal weken dagelijks gebruikt. Voor het beste en merkbaar effect. Ook kun je dagelijks zorgen dat je dagelijks voeding eet waar het in zit.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

  1. bron: Maag Lever Darm Stichting

4 thoughts on “Wat is probiotica?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *