Home ReceptenDessert Vegan spekkoek

Vegan spekkoek

Geschreven door Vega Lifestyle
vegan spekkoek - vegan dessert

Zie een recept waar ‘normaal’ gesproken gemakkelijk tien eieren in verdwijnen maar eens te ‘veganizen’. Blaren, zweet, tranen, gegodver en geduld, maar het is gelukt. Zo-zo-zo lekker! Het is natuurlijk niet één op één hetzelfde gerecht, maar het komt aardig dicht in de buurt, kan ik je vertellen. Vooral als-ie een dagje in de koelkast mag rusten. Dit recept en de tekst komen uit het boek Vegan East en er valt niets meer aan toe te voegen! Spekkoek zooooooo lekker! En zo super blij met dit recept: Vegan spekkoek. Daarom willen we het ook graag met jullie delen.

Vegan spekkoek wat heb je nodig?

vegan spekkoek - vegan gebak
  • 150 ml aquafaba
  • zout
  • 50 g + 300 g witte basterdsuiker
  • 300 g plantaardige
  • margarine, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 55 g (schoon gewicht) banaan
  • 100 ml arachideolie
  • 1 tl vanille-extract
  • 230 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld soja- of havermelk)
  • 250 g bloem, gezeefd
  • 40 g maïzena, gezeefd
  • 1 tl versgeraspte nootmuskaat
  • 2 tl kardemom
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • eetlepel kaneel
  • 1 tl piment
  • ½ tl anijspoeder

extra nodig:

  • keukenmachine
  • ingevette, iets hogere springvorm van ø 18 cm
  • staafmixer

Vegan spekkoek hoe maak je het?

  1. Klop de aquafaba in een keukenmachine met een snuf zout tot stijve pieken. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Voeg dan de 50 gram basterdsuiker lepeltje voor lepeltje toe. Stop met mixen zodra alle suiker is opgelost.
  3. Smelt ondertussen de margarine in een steelpannetje. Laat afkoelen.
  4. Pureer in de hoge beker van een staafmixer de banaan met de olie tot een papje.
  5. Meng de resterende suiker met de boter. Klop met een garde goed door.
  6. Voeg het banaan-oliepapje en de vanille toe aan het botersuikermengsel en vervolgens in porties ook de melk. Neem de tijd om er een samenhangend mengsel van te kloppen.
  7. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  8. Spatel de aquafaba door het botermengsel. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden: roer dus niet te stevig.
  9. Zeef de bloem en maïzena boven het beslag. Spatel niet te lang, maar tot alles net goed vermengd is. Verdeel het beslag over 2 kommen.
  10. Zeef kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, piment, anijs in 1 van de 2 kommen en spatel door. Dit wordt de donkere laag.

Het bakken kan beginnen

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met een bakpapiertje. Begin met het lichte beslag. Doe 3 flinke eetlepels van het beslag in de springvorm.
  2. Bak deze eerste laag 7 minuten, tot de bovenkant is gestold. Haal uit de oven, zet op het aanrecht. Schakel over op de kleine grill. Schep 3 flinke eetlepels van het donkere beslag op de eerste laag. Wacht een paar seconden tot het begint te smelten.
  3. Pak de springvorm op en giet het beslag al cirkelend over de eerste laag. Zet terug in de oven en gril 2 minuten, tot de bovenkant gestold is. Ziet het er nog te zacht uit, zet dan nog 1 minuut onder de grill. Als je eenmaal het perfecte aantal minuten voor jouw oven hebt gevonden, kun je dit aantal aanhouden voor de rest van de lagen.
  4. Maak vervolgens weer een lichte laag, etc. Ga zo door tot al het beslag op is. Na de laatste laag, schakel je de oven weer op de heteluchtstand.
  5. Bak de spekkoek nog 10 minuten af op 150 °C. Laat in de vorm afkoelen op een rek.
  6. Snijd de randjes vast los met een scherp mes.
  7. Bewaar de spekkoek na het afkoelen, ingepakt in plasticfolie, in de koelkast. Na een dag op z’n lekkerst.

Wij zijn zo blij dat we nu eindelijk vegan spekkoek kunnen maken. We hopen dat jullie ook blij zijn met dit heerlijke recept. In het kookboek staan nog heel veel meer lekkere recepten!

Handig om te weten over het boek Vegan East

  • Auteur: Milou van der Will
  • Uitgever: Good Cook B.V.
  • EAN: 9789461432391
  • Veganistisch
  • Het boek Vegan East is o.a. te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

You may also like

1 Reactie

Spekkoek maken - Wereld van Mama november 26, 2020 - 3:09 pm

[…] Deze spekkoek is gemaakt met eieren. Yvonne deelt op haar website een recept voor vegan spekkoek. […]

Reply

Laat een berichtje achter