Opruimen volgens het Marie Kondo systeem

Huis opruimen met de Marie Kondo techniek - huisopruimen - vegan huis

Kan jouw huis ook wel een goede opruimbeurt gebruiken? Zelf heb ik nu een deel van mijn huis opgeruimd met de tips en trics van opruimgoeroe Marie Kondo.

Laats sprak ik een moeder op het schoolplein en die vertelde mij dat ze haar hele huis had opgeruimd. Ze vroeg of ik Marie Kondo kende, Marie wie? Nee opruimen is niet zo mijn sterkste punt. Nou zei ze, als je naar Marie Kondo kijkt gaat het opruimen vanzelf. Ja hoor dacht ik nog. Nou echt werkelijk waar er is hier een groot wonder gebeurd. Maar de beneden verdieping is helemaal netjes. Nee, klopt ik heb dat nog niet helemaal volgens de stappen van Marie gedaan. Dan moet je beginnen bij je kleding. Alleen vond ik het zelf fijner om te beneden te beginnen en hoe je het ook went of keert, het gaat om het resultaat toch?

Shoptips Marie Kondo

Opruimen met Marie Kondo Spark Joy

Netflix

Alles begon voor mij met de serie van Marie Kondo op Netflix. Hier kun je in acht afleveringen zien hoe je het beste kunt beginnen met opruimen en ontspullen. Wat ik zelf erg jammer vind aan die serie is dat ze iedere keer laat zien hoe je, je kleding kast moet opruimen. Zelf had ik graag gezien hoe zij de keuken efficiënt opruimt en indeelt. Ook laat ze niet heel goed het opvouwsysteem zien, maar daar zijn genoeg filmpjes over op You Tube. De een wat leuker en beter dan de ander, maar ook hier het gaat om het resultaat.

Door liefdevol en bewust om te gaan met je spullen creëer je een positieve vibe en sfeer in je huis. Betrek ook je huisgenoten bij dit proces en laat ook hen positief en dankbaar met hun spullen omgaan. Maak iedereen verantwoordelijk voor 1 kamer. Deze positiviteit geeft niet alleen jezelf maar ook je huisgenoten een frisse blik. En een opgeruimd huis geeft ook een opgeruimd hoofd!

Wat zijn dan de Marie Kondo categorieën ?

Catogorie 1 is Kleding

Je begint bij je kleding omdat dit de makkelijkste categorie is. Zou moeten zijn … Echt alle kleding dus, ook schoenen, tassen, sportkleding etc..
Maak een grote stapel van al je kleding en pak elk kleding stuk. Krijg je er een blij en fijn gevoel van, dan hou je deze. Is dit niet het geval, dan bedank je het kledingstuk en doe je het op de wegstapel. En dit gooien we natuurlijk niet zo weg! Doneer het bijvoorbeeld aan de vegan voedselbank, of een kledingbank bij jou in de buurt.

Categorie 2 is Boeken

De tweede categorie is boeken. Zelf heb ik niet zoveel boeken, dus die kon ik bijna overslaan. Voor veel mensen is dit echter wel een lastige categorie. Wat Marie hier over zegt is: “als je alleen de boeken waarvan je houdt bewaart. Zul je zien dat de kwaliteit van de infomatie die je ontvangt aanzienlijk verandert”.

De derde categorie is Papier

Dan is het nu tijd om alle papieren uit te zoeken. Marie Kondo heeft hierin een vuistregel en die luid: ‘Alles wegdoen!’. Nee, je moet nu niet alles zomaar weggooien. Bewaar alleen wat je echt nodig hebt. Je kunt je papieren in drie categorieën indele: in gebruik, tijdelijk nodig en voor altijd bewaren.

De vierde categoie is Komono

Wist je dat Komono Japans is voor ditjes en datjes. Deze categorie is heel breed. Van je beautyproducten, tot dvd’s en cd’s, kerstspullen, spelletjes etc.. Bij deze categorie is het belangrijk om alles weer onder te verdelen in de juiste subcategorieën.

De vijfde categorie is Sentiment

Dit is de laatste en ook meteen de moeilijkste van allemaal. Het is is echt je emotionele categorie. Deze categorie omvat alles wat sentimentele waarde voor je heeft. Denk aan foto’s dagboeken, knuffels, verjaardagskaarten, speciale dingen die je gekregen hebt en een herinnering aan hebt.
Wees jezelf bewust dat de emotie in het moment zit en dus in je hart en niet perse in die kaart of in de beeldje of …
Neem de tijd om deze categorie op te ruimen.

Heel veel succes met opruimen en van al het opruimen krijg je trek … Wortel-linzenballetjes Vegan Saucijzenbroodjes maak je gewoon lekker zelf Chili Sin Carne Vegan bloemkoolcurry

4 thoughts on “Opruimen volgens het Marie Kondo systeem

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *