Wortel-linzenballetjes

vegan wortel-linzenballe - vleesvervanger - vegan recept - vegan eten

Eind mei is het nieuwe boek van De vega optie van Joke Boon verschenen. Wij mogen van haar dit lekkere recept met jullie delen. Het boek heeft niet alleen vegan opties (helaas) ook een aantal vegetarische opties. Alle recepten zijn wel heel makkelijk vegan te maken. Deze lekkere balletjes zijn een gevalletje win-win: je krijgt ook nog eens extra groenten binnen als je ze eet. De structuur is aangenaam en heeft een bite. Ze zijn eenvoudig te maken en kunnen goed ingevroren worden.    

4 personen – vegan

Ingrediënten voor 16 balletjes

75 gr bruine linzen, ongekookt

195 gr wortel, fijngeraspt

1 volle el Thaise rode currypasta (30 gr)

1 tl zout

1 tl gemalen koriander

4 el kikkererwtenmeel (60 gr)

3 el wit sesamzaad

1 el zwart sesamzaad (of 1 extra el wit sesamzaad indien je geen zwart kunt vinden)

Olie om in te bakken

  • Was de linzen in een bolzeef onder koud stromend water. Doe ze in een pan en kook met ruim water in 15-18 minuten gaar. Controleer door er een te proeven. Kook zo nodig langer. Giet af en laat de linzen goed uitlekken in de bolzeef.
  • Doe de geraspte wortel en de linzen in de kom van de keukenmachine. Voeg currypasta, zout, koriander en kikkererwtenmeel toe. Maal tot een korrelig, op gehakt lijkend mengsel.
  • Vorm 16 balletjes zo groot als een snoeptomaatje.
  • Meng in een soepbord de sesamzaadjes of gebruik alleen wit sesamzaad. Rol elk balletje door het sesamzaad tot het rondom bedekt is. Doe dit met alle balletjes. Laat daarna bij voorkeur 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een ruime koekenpan. Bak de balletjes in 6-8 minuten rondom bruin. Keer voorzichtig om.

Tip: lekker met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.

Meer over het boek

In De vega optie vind je 50 heerlijke, originele burgers, ballen, schnitzels enzovoort die je zelf maakt met peulvruchten, paddenstoelen, noten, kaas, ei, tahoe en zelfs zeewier. Een aantal recepten zijn variaties op bekende vleesfavorieten: satéburgers, Spaanse worstjes of nuggets. Dit is hét revolutionaire kookboek waar iedereen op wachtte.  (de meeste recepten zijn makkelijk vegan te maken, gelukkig).
Gegevens

Verschijnt: 21 mei 2019
Gebonden | Prijs: € 20,99
Aantal pagina’s: 144
ISBN: 978 90 468 2482 5

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *