Vegan maaltijdloempia’s uit de oven

Loempia’s zijn één van mijn favoriete snacks! Ik heb heel wat loempiakraampjes bezocht in mijn leven. Daar at ik vooral de dunnere Vietnamese loempia’s, gevuld met glasnoedels en wat groenten. Heerlijk, al raak je er niet echt vol van en ontbreekt het vaak aan voldoende groenten. Daarnaast hebben loempia’s niet de reputatie gezond te zijn, vooral niet als ze gefrituurd worden.

Vegan maaltijdloempia’s

Mijn vegan maaltijdloempia’s zijn dan weer een heel ander verhaal. Dit type loempia is een stuk dikker, want ze zijn goed gevuld! Ook zijn deze maaltijdloempia’s een stuk gezonder. Je bakt ze namelijk gewoon in de oven, waardoor je heel weinig olie nodig hebt. Veel minder vet, maar net zo smaakvol. De loempia’s worden gevuld met lekker veel groente en plantaardige kipstukjes, waardoor het ook echt een volwaardige maaltijd kan zijn. Het voelt wel nog steeds als snacken!

Deze maaltijdloempia’s zijn makkelijk en snel te maken. Serveer ze met een lekkere zoete chilisaus. Pindasaus is ook een aanrader. Heb je toch liever wat dunnere loempia’s omdat je ze bijvoorbeeld als snack wil serveren? Gebruik dan de dubbele hoeveelheid loempiavellen. Lekker zijn ze in elk geval!

Wat Je je nodig voor de Vegan maaltijdloempia’s? Ingrediënten voor 7 goedgevulde loempia’s (wij eten er met 2 personen van)

 • 14 loempiavellen (uit de vriezer, verkrijgbaar bij Albert Heijn)
 • 4 medium wortels
 • 1 prei
 • 2 tenen knoflook
 • Stukje verse gember
 • 200 gram gesneden spitskool
 • 125 gram taugé
 • 175 gram Vivera plantaardige kipstukjes
 • 1 of 2 theelepels sambal (naar smaak)
 • 2 eetlepels sojasaus
 • Klein scheutje neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
 • Optioneel: zoete chilisaus of pindasaus om te dippen

Vegan loempia’s zo maak je ze:

 1. Laat 14 loempiavellen ontdooien kort voordat je de loempia’s gaat maken, zodat de vellen niet uitdrogen.
 2. Snijd de top en onderkant van de prei, snijd de prei in de lengte door de helft en was de prei goed. De twee helften snijd je in dunne ringetjes. Snijd de wortels in kleine stukjes.
 3. Bak de wortels en de prei op een laag vuur (zonder olie, eventueel met een klein beetje water) tot het wat zachter wordt. Schep regelmatig om.
 4. Pel de knoflook en schil de gember. Hak de knoflook en gember heel fijn (eventueel in een hakmolen) en voeg toe aan de pan.
 5. Voeg de spitskool, taugé, plantaardige kipstukjes, sojasaus en sambal toe aan de pan. Blijf het mengsel regelmatig omscheppen tot dat alles goed gemengd is en de groenten zachter geworden zijn. Zet dan het vuur uit.
 6. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
 7. Leg twee loempiavellen over elkaar met een punt naar beneden (ruitvorm). Doe dit ook bij de andere vellen, zodat je 7 vellen naast elkaar hebt liggen.
 8. Verdeel de vulling horizontaal over de 7 vellen, waarbij de een paar centimeter aan de zijkanten vrij laat om te kunnen vouwen.
 9. Vouw de punten van de zijkanten over de vulling en vouw daarna de punt aan de onderkant over de vulling. Leg je vingers aan de bovenkant van de vulling, en terwijl je de vulling met je vingers tegenhoudt, rol je met je duimen de loempia in vorm. Maak de randen nat met een beetje water, zodat het goed blijft plakken.
 10. Herhaal stap 9 bij alle loempia’s en leg de loempia’s voorzichtig op de bakplaat.
 11. Bestrijk met een kwastje (of een stukje keukenpapier gedoopt in olie) de loempia’s heel licht met een klein beetje olie en bak ze vervolgens voor ongeveer 20 minuten op 180 graden totdat de randen goudbruin beginnen te kleuren.
 12. Serveer direct, eventueel met de zoete chilisaus.

Eet smakelijk!

Dit blog artikel is geschreven door Chantal Bruins Slot. Ze blogt op haar eigen website: Wil je meer inspiratie voor plantaardig eten? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan mijn blog, Een Beetje Groener!

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

One thought on “Vegan maaltijdloempia’s uit de oven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *