Home Blog Vegan vleesvervangers

Vegan vleesvervangers

Geschreven door Robin Fontijn
Junkfoodbar - vegan junkfoodbar - Amsterdam - Groningen

Wat zijn vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn bedoeld om het vlees te vervangen dat je normaal bij je avondeten, op je brood of als snack zou eten. In sommige gevallen lijkt een vlees vervanger erg op vlees. De smaak, textuur en de vorm lijken op vlees. Het is ook mogelijk dat een alternatief voor vlees helemaal niet op vlees hoeft te lijken of hetzelfde hoeft te smaken. De voedingswaarden zijn dan gelijkwaardig aan die van vlees. Vleesvervangers passen in een eetpatroon met minder of geen vlees. Met vegan vleesvervangers kun je eigenlijk heel veel kanten op. Het kan heel makkelijk zo zijn ze kant en klaar te kopen in de supermarkt. Heb je iets meer tijd, dan kun je ze zelf kan maken.

Eigenlijk is de term vleesvanger niet helemaal juist. Het gaat namelijk om producten die gelijkwaardig zijn aan de voedingsstoffen die in vlees zitten. Ze staan samen met vlees in de schijf van vijf. Daarom noemt het Voedingscentrum het liever goed vegan keuzes. Zo zitten in een goede vegan alternatief voor vlees eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of vitamine B12.

Waar vleesvervangers goed voor zijn

Vleesvervangers worden vaak gegeten om de eiwitten die je normaal binnenkrijgt als je vlees eet te vervangen. Vleesvervangers hoeven echter niet op vlees te lijken aan de buitenkant. Peulvruchten zijn namelijk een erg goede eiwitbron. Ook zijn alternatieve voor vlees een goede optie als je vlees wel lekker vindt, maar ervoor kiest het niet te eten.

Soorten vleesvervangers

Kant-en-klare vleesvervangers

Er zijn veel verschillende soorten vleesvervangers. Natuurlijk heb je de kant-en-klare versies uit de supermarkt. Kant-en-klare vleesvervangers zijn meestal erg makkelijk klaar te maken. Je hoeft ze vaak alleen even te bakken in de pan, of in de oven te doen. De een bevat een stuk meer voedingswaarden dan de ander. Vleesvervangers uit de supermarkt zijn vaak gebaseerd op soja. Hier volgt een aantal van mijn persoonlijke favorieten!

  • Jumbo Veggie Chef Javaanse schijf
  • SoFine Broccoli Burgers
  • SoFine SoChicken Sticks
  • De Vegetarische Slager Rul gehakt
  • De Vegetarische Slager Vegetarische kipnuggets
  • Garden Gourmet Falafel
  • Vivera (eigenlijk alles)
  • Ikea Groenteballetjes
  • De Vegetarische slager vegetarische-kipblockjes
  • Vivera kruimgehakt (alles van Vivera is vegan)
  • Gardengourmet fijngehakt

Broodbeleg

  • De Vegetarische Slager Petit Paté
  • De Vegetarische Slager Kip-Kerriesalade
  • Kips Kleintje Vega Smeerworst
  • Meer tips voor broodbeleg: Vegan wat eet je dan op brood?
  • Gardengourmet: Vegan Hummus Pijnboompitten (zelf hummus maken is nog lekkerder)

Alternatieven voor vlees … Om zelf te maken

De vleesvervanger die ik het liefste zelf maak is falafel. Vaak vind ik dat die uit de winkel snel te droog kan zijn.

Ook zijn er een paar vleesvervangers die je koopt, maar waar je vervolgens zelf heel veel kanten mee op kunt. Tofu en tempeh zijn de bekendsten. Mijn favoriete manieren om tofu klaar te maken zijn: De tofu marineren, paneren en vervolgens bakken in een koekenpan. Ik snijd ze in ongelijke vormpjes zodat het een soort van ‘tofu nuggets’ worden. Mijn andere favoriet is gerookte tofu in dunne plakken snijden en bakken in een koekenpan. Ik gebruik de tofu zo voor veel verschillende dingen. Een echte aanrader is om het op een stokbroodje met vegan pesto, tomaat, rucola en de gerookte tofu te doen! Tempeh gebruik ik eigenlijk elke keer anders. Over het algemeen snijd ik het in blokjes, kruid ik het en dan bakken! Ik doe het vaak door curry’s, maaltijdsalades en op een stokje als saté.

Peulvruchten zijn eiwitrijke vleesvervangers

Peulvruchten zijn echte eiwitten bronnen en dan maakt het niets uit, of je kiest voor bonen, linzen of erwten. Ze zijn allemaal even goed. Met peulvruchten kun je ook veel verschillende kanten op. Het is heel simpel om zelf bonenburgers te maken, dit kan vrijwel met alle soorten bonen. Een aantal leuke combinaties om te proberen zijn: zoete aardappel met zwarte bonen, quinoa met kikkererwt en paddenstoelen, mais met kidneybonen en als laatste, linzen met walnoten. Ook kan je bonen verwerken in salades, soepen, curry’s en als vulling in taco’s of wraps.

Trends

De populairste trends op het gebied van vleesvervangers op het moment zijn jackfruit en seitan. Jackfruit (ook wel Nangka) is een vrucht die in India groeit. De jackfruit is familie van de moerbei en heeft een doorsnede van soms wel 50 cm. De vrucht heeft, als je hem kookt een draadachtige structuur. De vrucht wordt vaak gebruikt om ‘pulled pork’ te imiteren. Pulled jackfruit wordt meestal geserveerd op taco’s, nacho’s en op een broodje met koolsla. Seitan wordt gemaakt van tarwegluten, water en smaakmakers. Met seitan kan je eigenlijk heel veel. Zo kan je het paneren en frituren en je kan er allerlei vormen van maken om zo eventueel het vlees te imiteren dat je wil.

Gekke trends

Misschien heb je het wel voorbij zien komen: de ‘pulled banana peel’. Hierbij worden de schillen van een banaan met een vork in reepjes gemaakt. Dit wordt vervolgens gekruid en gegaard. Het zou een vervanger moeten zijn voor pulled pork. Ook een vervanger voor pulled pork is hibiscus ‘meat’. Hierbij worden gedroogde hibiscusbloemen gekookt en op smaak gemaakt met knoflook en ui. Vervolgens worden de bloemen gebakken met kruiden. Iets anders wat ik voorbij heb zien komen is de ‘watermeloen streak’. Een watermeloen wordt lang gerookt, zodat hij een vleesachtige smaak en textuur krijgt. Nog een gekke trend is de ‘wortelzalm’. Deze heb ik best vaak voorbij zien komen. Hierbij worden de wortelen in dunne plakken gesneden en deze worden gemarineerd in citroensap, dille, kappertjes, liquid smoke en zout. Je zou dit kunnen eten op een bagel met vegan cream cheese.

Dit vindt je misschien ook leuk om te lezen!

Vijf keer de lekkerste vegan barbeque spiesjes

Mungbonen Burgers met Aquafaba aioli

You may also like

6 Reacties

Vegan knoflook saus hoe maak je het? | Vega Lifestyle Magazine januari 12, 2020 - 5:44 am

[…] Vegan vleesvervangers […]

Reply
‘Bevat mogelijk sporen van ei’ is het dan vegan of niet? | Vega Lifestyle Magazine januari 14, 2020 - 6:02 am

[…] Vegan vleesvervangers […]

Reply
De blog van ... Lobke Faasen | Vega Lifestyle Magazine januari 29, 2020 - 1:05 pm

[…] Vegan vleesvervangers […]

Reply
Wat is een koortslip? | Vega Lifestyle Magazine maart 11, 2020 - 3:39 pm

[…] Vegan vleesvervangers […]

Reply
Vegan maaltijdloempia’s uit de oven | Vega Lifestyle Magazine juli 15, 2020 - 12:13 pm

[…] Vegan vleesvervangers […]

Reply

Laat een berichtje achter