Home Blog Mungbonen Burgers met Aquafaba Aioli

Mungbonen Burgers met Aquafaba Aioli

Geschreven door Robin Fontijn

Mungbonen Burgers met Aquafaba Aioli

Bonenburgers kan je op veel verschillende manieren maken. Je kunt variëren met wat je in de burger zelf stopt, met wat je als toppings gebruikt, of je ze op een broodje doet, of juist op een hele andere manier. In dit recept vindt je mijn versie van een bonenburger!

Dit heb je nodig! (voor 4 stuks)

Voor de burgers

  • 75 gram (ongekookte) mungbonen
  • 100 gram champignons
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Bloem (hoeveelheid hangt af van hoe nat het mengsel is)
  • Kruiden en specerijen, ik gebruikte: Peper, zout, paprikapoeder, peterselie en Jonnie Boer Picadillo

Voor de Aioli

  • 5 eetlepels aquafaba
  • 350 ml neutrale olie (ik gebruikte zonnebloem)
  • Zout en peper
  • Peterselie
  • Knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl azijn

Toppings

  • 1 ui
  • 100 ml azijn
  • 2 el agave siroop
  • 150 ml water
  • Zout
  • 1 avocado
  • Veldsla
  • Kiemgroenten
  • 4 broodjes naar keuze

Zo maak je de burgers

Kook de mungbonen in 45 min gaar en laat deze even afkoelen. Prak de bonen met een vork totdat er een soort pasta ontstaat, maar zorg ervoor dat ze niet helemaal fijn zijn zodat ze nog wat bite geven. snijdt de ui, knoflook en de champignons fijn, kruidt ze met peper, zout en paprikapoeder en bak ze ongeveer 10 min. Voeg de champignons, knoflook en ui toe aan de mungbonen en meng het allemaal door elkaar. Voeg nu de rest van de kruiden die je lekker vindt toe, ik gebruikte verse peterselie en ‘Picadillo’ van Jonnie Boer. Meng de kruiden door het burger mengsel, hierna voeg je de bloem toe. De hoeveelheid bloem die je nodig hebt hangt af van hoe nat je mengsel is. Het mengsel moet niet te droog zijn, want dan worden je burgers droog, maar ook niet te nat, want dan vallen ze uit elkaar. Ik gebruikte ongeveer 50 gram. Verhit een pan met wat olie en vorm het mengsel in vier burgers. Bak de burgers op laag-medium vuur totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn.

Zo maak je de aioli

Doe de aquafaba in een hoge bak. Voeg de azijn en mosterd hieraan toe en zet hier een seconde de staafmixer op zodat alles met elkaar mengt. voeg nu, beetje voor beetje, terwijl je de staafmixer aan hebt, de olie toe. je zult zien dat het langzaam dikker en wit wordt. Als het een iets dunnere substantie heeft dan mayonaise is het goed. Snijd de peterselie en de knoflook fijn en meng deze samen met wat peper en zout door de aioli heen.

Zo maak je pickled onions

Snijd een ui in halve ringen. Zet een pan met 200 ml water, 100 ml azijn en 2 el agave siroop op hoog vuur tot het kookt. Draai het vuur omlaag en doe de halve uienringen in de pan. kook dit voor ongeveer 30 min.

Build your burger!

Snijdt de broodjes open en leg wat veldsla er op. Vervolgens wat avocado en leg dan de burger er bovenop. Nu de pickled onions en kiemgroenten. Doe de aioli op het bovenste broodje en leg deze bovenop de burger. And you’re done!

Dit vindt je misschien ook leuk om te lezen!

Veganistische zwarte bonenburgers met champignons Vegan Rocky Road met kruidnoten Vegan zoete aardappel groentenstoof

You may also like

4 Reacties

De lekkerste vegan bladerdeeg gerechten van Tante Fanny | Vega Lifestyle Magazine november 14, 2019 - 7:55 pm

[…] Mungbonen Burgers met Aquafaba Aioli […]

Reply
Vegan stoverij met frietjes | Vega Lifestyle Magazine november 19, 2019 - 12:50 pm

[…] Mungbonen Burgers met Aquafaba Aioli […]

Reply
Rick Scholtes vertelt...... | Vega Lifestyle Magazine januari 29, 2020 - 11:27 am

[…] Mungbonen Burgers met Aquafaba Aioli […]

Reply
Hoe je veganist wordt in 6 simpele stappen | Vega Lifestyle Magazine maart 11, 2020 - 9:37 pm

[…] Mungbonen Burgers met Aquafaba Aioli […]

Reply

Laat een berichtje achter