Hoe je veganist wordt in 6 simpele stappen

Hoe je veganist wordt in 6 simpele stappen

No f-ing way!! Ik weet nog dat ik dat dacht toen mijn vriendin me vroeg mee te doen aan de vegan challenge. Ik was al vegetariër. Was dat ook al niet genoeg? Wat moet ik dan ontbijten en wat doe ik op mijn brood? Avondeten kon ik nog wel bedenken, maar dan…. ZONDER KAAS.. Ik weet nog dat ik bij mezelf dacht dat ik dus echt niet zo’n humus vreter wou worden. Maar goed,ik hou ook wel van een uitdaging, vind het ontzettend moeilijk om toe te geven dat ik een uitdaging (welke dan ook) niet ga halen en heb me dus uiteraard wel ingeschreven.

En who would have known… Blijk ik humus dus super lekker te vinden. We hebben elke dag naar elkaar geappt wat we gingen eten, het was heerlijk, hartstikke leuk en ik heb nooit meer omgekeken. Inmiddels heb ik er, zoals jullie kunnen zien, zelfs mijn werk van gemaakt.

Speciaal om jou lekker op weg te te helpen naar je veganistische lifestyle

Heb ik 6 simpele stappen opgesteld

Stap 1: hoe wordt je veganist?

Hoe begin je? Nou door gewoon te beginnen! Niet te moeilijk denken en verwacht niet meteen perfectie van jezelf. Beginnen met kleine aanpassingen is vaak het makkelijkst. Zoals een glas melk vervangen door plantaardige melk, yoghurt door plantaardige yoghurt. Het is simpelweg een kwestie van hetzelfde product een schap verderop pakken. Kip door plantaardige kip stukjes, enzovoorts. De meeste gerechten zijn ontzettend makkelijk te veganizen als je even verder kijkt in het schap en op zoek gaat naar het plantaardige alternatief. Gelukkig zijn we tegenwoordig enorm verwend met het enorme plantaardige aanbod in de supermarkt.

Stap 2: Veganist en nu?

Gun jezelf wat tijd. Misschien moet je heel even wennen aan de andere smaak. Dat geeft niet. Sommige mensen vinden de zachte smaak van soja meteen super lekker. Anderen missen het zurige van de ‘gewone’ yoghurt. Geef jezelf een week of twee dan heeft je smaak zich vanzelf aangepast. Ga maar eens na. Vond jij je eerste kopje koffie meteen lekker? Of je eerste wijntje? Misschien wel, maar dat geldt zeker niet voor iedereen! Het is net als bij kleine kinderen die ook aan smaken moeten wennen. Een kwestie van blijven proberen.

Stap 3: Vegnist

Vind je het moeilijk om na te gaan of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt op een plantaardige voeding? Maak je daar maar niet al te druk over. Wanneer je voornamelijk onbewerkte plantaardige producten eet zal dat niet zo’n probleem opleveren. Sterker nog, waarschijnlijk ga je veel meer vitamines en mineralen binnen krijgen dan je voorheen op een omnivore voeding deed. Planten bevatten voldoende van alle voedingsstoffen die jij nodig hebt,  behalve vitamine B12 en vitamine D.

Een makkelijke ezelsbruggetje is: hoe kleurrijker je eet, hoe een grotere variatie aan vitamines en mineralen je binnen krijgt. Ook over proteïne hoef jij je geen zorgen te maken. Je kunt 1 van de deze docu’s kijken

Misschien vindt je het ook leuk om een periode je inname van voedingsstoffen te tracken. Dat kan heel eenvoudig en nauwkeurig via de cronometer app of website: cronometer.com

Neem als veganist altijd een vitamine B12 supplement! Vitamine B12 wordt gemaakt door een bacterie en is niet aanwezig in plantaardige voeding. Bij een dagelijks supplement is 100-250 mcg voldoende en bij 2 wekelijks suppleren is 1000 mcg voldoende.

Vitamine D moet iedereen suppleren in de wintermaanden met een blanke huidskleur. Heb je een donkere huid dan is het verstandig het hele jaar een supplement te nemen.

Stap 4:

Wanneer je voornamelijk onbewerkte plantaardige producten eet, let er dan op dat je voldoende eet! Deze producten zijn doorgaans veel lager in calorieën dan dierlijke producten en dat betekent dat je veel meer en vaker mag eten (oh hell yeah!!). Tenminste als je bent zoals ik en de hele dag je mond vol kunt stoppen, dan is dat een gedachte waar je heeeeel gelukkig van kunt worden. Om te voorkomen dat je (te veel) af valt of dat je een honger gevoel krijgt is het belangrijk dat je voldoende en regelmatig eet. En let erop dat je ook eiwit rijke producten eet, deze vullen meer. Ook snacken is dan belangrijk.

Zelf eet ik zo’n 3 grote maaltijden per dag met een stevig ontbijt, grote lunch en flink diner en dan ook nog tussendoor 2 snacks. Dus dat komt neer op zo’n 5 eet momenten per dag. Mijn man wordt met enige regelmaat met grote ogen aangestaard in de kantine op het werk als zijn collega’s weer eens vol bewondering staan te kijken welke hoeveelheden voedsel hij weg staat te stouwen. Voldoende eten is belangrijk om genoeg energie te hebben, voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en om niet naar ongezonde snacks te grijpen.

Stap 5:

Enjoy!!! Eten moet lekker zijn! Het is belangrijk om te genieten van datgene dat je maakt en wat je eet. Schiet niet te snel in de stress over of een product wel vegan is. Bijvoorbeeld, is dit E-nummer vegan, of hoe zit het met de aroma’s in dit product? Stel je bent ergens uit eten en je weet niet helemaal zeker of alle broodjes in het broodmandje helemaal vegan zijn. Chill.. Niemand is perfect en iedereen maakt wel eens een foutje. Kies een modus die voor jou haalbaar is en geniet van je nieuwe levensstijl en voeding!

Credit plaatje: live kindly 

Stap 6:

De focus in dit artikel lag op plantaardig eten. Dat komt omdat ik, als gewichtsconsulent, nou eenmaal makkelijk automatisch de focus op voeding leg. Maar dat maakt natuurlijk nog geen vegan lifestyle! Daar komt zo veel meer bij kijken.Namelijk het op alle vlakken zoveel mogelijk vermijden van dierlijke producten. Denk daarbij ook aan meubels, kleding, verzorgingsproducten. Et cetera. De perfecte vegan wereld bestaat niet, want daar is onze maatschappij gewoon nog niet op ingesteld (denk bijvoorbeeld aan medicatie waar dierlijke producten voor nodig zijn of die getest zijn op dieren; soms kun je iets gewoon niet vermijden), maar je kunt flink je best doen door zoveel mogelijk dierenleed te vermijden. Voor je eigen gezondheid, het welzijn van de dieren en het voortbestaan van onze prachtige planeet. Op deze website kun je genoeg vinden over de vegan lifestyle. Surf hier maar eens lekker rond.

Topper! Zet hem op!

Liefs,

Lisette

Dit is misschien ook leuk om te lezen …

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je een recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.