Home Blog Falafelsandwich met heerlijke dressing

Falafelsandwich met heerlijke dressing

Geschreven door Vega Lifestyle
zelf falafel maken - vegan falafel - wat is falafel -

Dit gerecht is ideaal om het weekend mee in te luiden. Falafels zijn kruidige gefrituurde balletjes op basis van kikkererwten. Net als bij alle gerechten is het ook hier weer, zelf gemaakt is het allerlekkerste! En falafel is zo gemaakt en ook nog eens lekker goedkoop.

Falafelsandwich wat heb je nodig?

1 blik kikkererwten (400 gr) of zelf weken minimaal 8 uur
1 ui
3 tenen knoflook, geperst
1 bosje koriander
1/2 citroen
1 el gemalen komijn
1 tl heet paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
3 el bloem
2 el olijfolie
zonnebloemolie
zout en peper na smaak
1 el tahin
4 pitabroodjes of wraps

Toppings naar keuze, sla, tomaat, komkommer, uitjes, augurk etc.. Als je kikkererwten uit blik gebruikt kun je van de aquafaba (het sap uit het blik) om een lekkere aioli dressing mee te maken. Ook kun je er sojayoghurt en guacamole bij serveren.

Voor de Aioli

aioli - vegan saus - vegan recepten
  • 5 eetlepels aquafaba
  • 350 ml neutrale olie (ik gebruikte zonnebloem)
  • Zout en peper
  • Peterselie
  • Knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl azijn

Falafelsandwich hoe maak je het

  1. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Snipper de ui, pers de knoflook en hak de koriander grof. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit
  2. Doe de kikkererwten met de ui, knoflook, komijn, het paprikapoeder, de oregano, koriander, citroenschil, bloem en olijfolie in de keukenmachine. Maal het geheel fijn. Voeg nu zout en peper na smaak toe en maal het geheel tot een kruimig geheel.
  3. Verdeel het kikkererwtenmengsel nu in vier gelijke delen. En rol nu van elk geheel weer 4 balletjes. Druk de balletjes iets plat. Bak ze in een pan met zonnebloemolie lekker krokant en draai ze regelmatig om. Na ongeveer 10 a 15 minuten zijn ze gaar.
  4. Maak ondertussen de dressing voor over de falafelballetjes in het broodje of in de wrap.
    Zo maak je de aioli
    Doe de aquafaba in een hoge bak. Voeg de azijn en mosterd hieraan toe en zet hier een seconde de staafmixer op zodat alles met elkaar mengt. voeg nu, beetje voor beetje, terwijl je de staafmixer aan hebt, de olie toe. je zult zien dat het langzaam dikker en wit wordt. Als het een iets dunnere substantie heeft dan mayonaise is het goed. Snijd de peterselie en de knoflook fijn en meng deze samen met wat peper en zout door de aioli heen.
  5. Doe eventueel sla op het broodje en daarover vier falafelballetjes. Garneer met pickles naar keuze. En doe de aioli er tot slot over heen.

Vegan vleesvervangers

Plantaardig

Plantaardig, maar niet vegan

10 schoonmaak tips met Azijn

You may also like

1 Reactie

Vegan vleesvervangers | Vega Lifestyle Magazine januari 21, 2020 - 8:35 pm

[…] Falafelsandwich met heerlijke dressing […]

Reply

Laat een berichtje achter