Home Blog Falafel sandwich met heerlijke dressing

Falafel sandwich met heerlijke dressing

Geschreven door Vega Lifestyle
zelf falafel maken - vegan falafel - wat is falafel -

Falafel is een Arabisch gerecht. Het zijn gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Deze kun je dan gewoon zo eten (met knoflooksaus is wel erg lekker) of op een broodje met sla, tomaat, knoflooksaus bijvoorbeeld. De falafel sandwitch is een heerlijk recept om je weekend meet te beginnen.

Let op: Falafel is niet altijd vegan. Als je bij een shoarma zaak falafel wil eten, vraag dan even na of het wel vegan is. In sommige gevallen maken ze gebruik van ei. Ook in de supermarkt kun je prima kant en klare falafel halen, let hier ook even op of ze wel vegan zijn. Maar nog veel leuker en echt heel veel lekkerder is om het gewoon zelf te maken.

Broodje falafel wat heb je nodig?

falafel maak je zo - falafel - kikkererwten
  • 1 blik kikkererwten (400 gram) of zelf weken minimaal 8 uur
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 bosje koriander
  • halve citroen
  • 1 el gemalen komijn
  • 3 el bloem
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl heet paprikapoeder
  • zonnebloemolie
  • zout en peper na smaak
  • 1 el tahin
  • 4 pitabroodjes of wraps

Toppings naar keuze, sla, tomaat, komkommer, uitjes, augurk etc.. Als je kikkererwten uit blik gebruikt kun je van de aquafaba (het sap uit het blik) om een lekkere aioli dressing mee te maken. Ook kun je er sojayoghurt en guacamole bij serveren.

Aioli

Voor de Aioli

  • 5 eetlepels aquafaba
  • 350 ml neutrale olie (ik gebruikte zonnebloem)
  • Zout en peper
  • Peterselie
  • Knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl azijn

Falafel hoe maak je het

  1. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Snipper de ui, pers de knoflook en hak de koriander grof. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit
  2. Doe de kikkererwten met de ui, knoflook, komijn, het paprikapoeder, de oregano, koriander, citroenschil, bloem en olijfolie in de keukenmachine. Maal het geheel fijn. Voeg nu zout en peper na smaak toe en maal het geheel tot een kruimig geheel.
  3. Verdeel het kikkererwtenmengsel nu in vier gelijke delen. En rol nu van elk geheel weer 4 balletjes. Druk de balletjes iets plat. Bak ze in een pan met zonnebloemolie lekker krokant en draai ze regelmatig om. Na ongeveer 10 a 15 minuten zijn ze gaar.
  4. Maak ondertussen de dressing voor over de falafelballetjes in het broodje of in de wrap.
    Zo maak je de aioli
    Doe de aquafaba in een hoge bak. Voeg de azijn en mosterd hieraan toe en zet hier een seconde de staafmixer op zodat alles met elkaar mengt. voeg nu, beetje voor beetje, terwijl je de staafmixer aan hebt, de olie toe. je zult zien dat het langzaam dikker en wit wordt. Als het een iets dunnere substantie heeft dan mayonaise is het goed. Snijd de peterselie en de knoflook fijn en meng deze samen met wat peper en zout door de aioli heen.
  5. Doe eventueel sla op het broodje en daarover vier falafelballetjes. Garneer met pickles naar keuze. En doe de aioli er tot slot over heen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Deel dit recept gerust met je vrienden en familie op social media ..

You may also like

1 Reactie

Vegan vleesvervangers | Vega Lifestyle Magazine januari 21, 2020 - 8:35 pm

[…] Falafelsandwich met heerlijke dressing […]

Reply

Laat een berichtje achter