Home Blog Addis Ababa Ethiopisch restaurant in Amsterdam …

Addis Ababa Ethiopisch restaurant in Amsterdam …

Geschreven door Vega Lifestyle
vegan uit eten - Addis Ababa - vegan restaurant - Amsterdam

In Amsterdam zijn er vele leuke en lekkere vegan hotspots. Addis Ababa is daar zeker eentje van. Het restaurant is genoemd naar de hoofdstad van Ethiopië, Addis Ababa. Dit betekent letterlijk: “nieuwe bloem”. Het restaurant zit in het centrum van Amsterdam en binnen is het knus en gezellig. De eigenaren zijn erg leuk en lief en maken graag een praatje met je.

Injera

Eten is een sociale bezigheid in Ethiopië. Iedereen eet met zijn rechterhand van een injera. Deze gegiste pannenkoek is een Ethiopische specialiteit. Scheur met uw vingers een stukje van een injera af, pak er groente,en andere lekkers mee op en eet dit dus in de pannenkoek op.

Wij kregen een grote schaal met allemaal lekkere vegan gerechtjes. En in een mandje krijg je de opgerolde gegiste pannenkoeken (injera) erbij geserveerd. In Ethiopië is het hoofdvoedsel en wordt het geserveerd bij vrijwel elke maaltijd. Een injera heeft een onderscheidende licht zure smaak en sponsachtige textuur waardoor die bij uitstek geschikt is voor het soppen in curry’s, stoofschotels en andere natte gerechten.

Stichting Wondem

In Ethiopië leven naar schatting 100.000 kinderen op straat, waarvan 40.000 in Addis Ababa. Dit aantal neemt jaarlijks met 5% toe. Voornamelijk door armoede, oorlog en hongersnood zijn deze kinderen van hun familie gescheiden. Jonge meisjes van het platteland worden vaak gedwongen om naar de stad te gaan om te werken in de huishouding waarbij zij blootstaan aan uitbuiting en (seksueel) misbruik. Veel meisjes ontvluchten deze situatie en komen op straat terecht. Zij dreigen dan in de (kinder)prostitutie verzeild te raken, waarbij het risico van besmetting met hiv en hepatitis extreem hoog is. Het specifieke straatmeisjesprobleem wordt door de Ethiopische autoriteiten nog onvoldoende erkend; er is voor deze kinderen dan ook vrijwel geen opvang of hulp.

Wie is Wondem?

Wondem is (was) de knappe zoon van Tefera en Etetu Zerfu de eigenaren van het restaurant. Zij hebben deze Stichting opgericht in 2010 ter nagedachtenis van hun zoon Wondem, die op 12-jarige leeftijd is overleden door een inschattingsfout in het AMC in Amsterdam.

Wondem had een droom en een hartenwens en zijn ouders maken het waar met deze stichting!

Wondem is vijf keer in Ethiopië geweest. Toen hij daar op bezoek was, werd hij heel erg verdrietig van de armoede om hem heen. Hij zag arme kinderen zonder eten of kleding en wilde meteen zijn eigen kleding en schoenen weggeven. Dit deed hij en daarna vroeg hij: “Papa, hoe kan ik geld verdienen voor die kinderen?” Deze vraag stelde hij bijna dagelijks. Meer over de stichting kunt je hier lezen: Stichting Wondem

Aanrader!

Wij hebben hier echt heerlijk gegeten en de sfeer was goed. Het is een keer iets heel anders dan wat we gewend zijn en heel betaalbaar. Als wij weer in Amsterdam zijn komen wij zeker nog een keertje (of vaker) terug!

Handig om te weten:

Restaurant Addis Ababa
Overtoom 337
1054 JM Amsterdam
Tram 1 (halte: J. P. Heijestraat) Website

Zelf iets lekkers maken? Wij hebben een paar tips voor je

You may also like

Laat een berichtje achter