kala namak wat is het?

Kala namak wat is het? - Kala namak - zwart zout - ei vervanger

Zwart zout, oftewel kala namak (op z’n Indiaas), is een veel gebruikte smaakmaker in Indische n Ayurvedische keuken. Het zout wordt worden vooral gewonnen in de regio’s rond de Himalaya. Vandaar dat het ook wel bekend staat als: “zwart Himalayazout“. Het zout heeft een relatief hoogzwavelgehalte en daardoor een typische geur en smaak. Die je meteen aan eieren doet denken.

Wat is Kala namak?

Kala namak is in feite een mix van het steenzout met zwavelhoudende kruiden en specerijen. Het is dus geen product dat zo uit de zoutmijn wordt gewonnen. Het zout wordt volgens een eeuwenoud recept gemaakt. Een leuk weetje, het zout is eigenlijk roze. Volgens eeuwenoud recept wordt het roze Himalaya zout langdurig in een over met houtskool, kruiden en andere ingrediënten verhit. Net zolang tot het zout vloeibaar en zwart van kleur wordt. De vloeistof stolt dan weer en wordt dan gemalen.

Zwart zout is een ei smaak maker

Kala Namak is niet te vergelijken met gewoon zout. Naast dat het een zeer bijzondere smaak, kleur en geur heeft. Is het zeer rijk aan ijzer. De geur en smaak is vergelijkbaar met dat van gekookte eieren. Hierdoor wordt kala namak veel gebruikt om iets een ei-smaak te geven. Het is dus een erg populair zout onder de veganisten. Zo kun je er heerlijke vegan eiersalades mee maken. Of op brood met een beetje avocado, mayonaise en dan een klein beetje van het zwarte zout … Ook is het heerlijk om te gebruiken door een curry.

Door dit hoge zwavelgehalte heeft het zout precies de geur en smaak van eieren. Één lepeltje van het poeder volstaat om je gerechten de smaak en geur van ei te geven.

let wel op Puur

Kala namak is een natuur product en door de populairiteit maken ze het tegenwoordig ook op een chemische manier. Ze gebruiken dan hele andere verbindingen: reductieve hittebehandeling van natriumchloride, 5-10% natriumcarbonaat , natriumsulfaat en suiker. Staat dit op de verpakking dan heb je dus te maken met de chemische. Let dus goed op de verpakking dat je de natuurlijk hebt.

Waar o.a. te koop?

Tegenwoordig is het bij heel veel winkels te koop. Wij hebben enkele voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

Dit is misschien ook leuk om te lezen?

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

One thought on “kala namak wat is het?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *