Bakken en koken zonder ei

vegan gebak - bakken zonder ei - vegan taart - vegan broodbakken - vegan pannenkoeken

Bakken en koken zonder ei, lijkt lastig, maar dat is het niet. Een ei kun je op verschillende manieren vervangen. Het bakken van een taart lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste ei vervanger is het helemaal niet zo lastig.

Ei vervangers

Wat zijn ei vervangers en hoe kan is deze goed gebruiken? Met de juiste ei vervanger maak je zo je gerecht klaar. Het zijn namelijk ingrediënten die hetzelfde doen voor een baksel als een ei, namelijk binden en het beslag een luchtige structuur geven, maar dan helemaal vegan.

Wist jij dat je prima kunt koken en bakken zonder ei?

Een ei heeft maar liefst drie eigenschappen en hierdoor wordt een ei vaak gebruikt voor het bakken van taarten, pannenkoeken etc..

Welke drie eigenschappen heeft een ei?

veganistische spekkoek - vegan spekkoek - spekkoek zonder ei - spekkoek
  • Rijzen;
  • Binden;
  • Vochtigheid.

Rijzen

Gerechten zoals gebak, brood, pannenkoeken, koekjes hebben er baat bij dat ze voldoende kunnen rijzen. Het rijzen zorgt er namelijk voor dat je baksels lekker luchtig worden.

Binden

Het ei zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed aan elkaar hechten. Het ei is in dit geval dus de lijm tussen de andere ingrediënten.

Vochtigheid

Eieren voorkomen dat je baksels te droog worden en zorgt voor een malse plakkerige (vochtige) textuur.

Goede ei vervangers zijn …

Er zijn heel veel mogelijkheden om een ei te vervangen. Zo kun je zelf ei vervangers maken of kant en klare ei vervangers kopen.

ei vervangers voor het rijzen:

Bakingsoda met een zuur- Bakingsoda moet gebruikt worden met een zuur, zoals citroenzuur, azijn of appelazijn bijvoorbeeld. 1 zakje bakingsoda met een halve theelepel zuur is gelijk aan 1 ei.

Bakpoeder met olie en water- meng 3 eetlepels bakpoeder met 3 eetlepels water en 1 eetlepel olie. Dit is ook gelijk aan 1 ei.

Alternatieven voor het binden zonder ei zijn:

Havermout- zelf gebruik ik het liefst gekookte havermout. Dit is een perfect bindmiddel voor bijvoorbeeld burgers en andere hartige gerechten.

Chiazaad– Hoe maak je een ei vervanger chiazaad? 1 ei vervang je door 1 eetlepel chiazaad te mengen met 3 eetlepels water. Dit laat je ongeveer 10 minuten staan.

Volkorenrijst- Gekookte rijst is een ideaal bindmiddel. Het beste kan je hier voor de volkoren variant kiezen. Volkorenrijst bevat meer vezels en voedingsstoffen.

Bananen- Bananen zijn ook een perfect bindmiddel, vooral in gebakjes en andere zoete gerechten zijn ze ideaal. Een halve banaan is gelijk aan 1 ei.

Appelmoes- 3 eetlepels suikervrije appelmoes vervangt ook 1 ei. 

Omdat banaan en appelmoes al een beetje zoet van zichzelf zijn, zijn ze geschikt als bindmiddel in gebakjes of taarten.

Kikkererwtenmeel- Kikkererwtenmeel is zeer geschikt als bindmiddel voor hartige gerechten, zoals falafel en andere burgers.

No Egg poeder- 1 theelepel no egg mengen met 2 eetlepels water is gelijk aan 1 ei.

Agar agar- Vervang 1 ei door 1 eetlepel agar agar te mengen met 1 eetlepel water. Om het te laten binden moet je de agar agar en het water eerst aan de kook brengen. Na het koken laat je het opstijven op kamertemperatuur

Zijden tofu- Zijden tofu is een puddingachtige variant van de gewone tofu en daardoor ideaal om te gebruiken voor toetjes of gebak. 50 gram zijde tofu is gelijk aan 1 ei. Het beste kan je de zijde tofu nog even glad maken met een staafmixer of in de blender. Zo voorkom je dat er klontjes in je gebakjes of taart komen

Gewone tofu- Gewone tofu is juist erg geschikt voor bladerdeeg gerechten. Of als gebakken ei in een gerecht.

Arrowroot- 1,5 eetlepels arrowroot mengen met 2 eetlepels water staat gelijk aan 1 ei

Maïzena- Meng 2 eetlepels maïzena met 2 eetlepels water

Ei vervangers voor de vochtigheid zonder ei:

Kikkererwtenvocht- Kikkererwtenvocht kan je goed gebruiken als eiwit (vocht) van het ei.

Bruiswater- Bij gebak gebruik je steeds een droog deel en een nat deel dat je vervolgens bij elkaar voegt. Vervang bij het natte deel ieder ei door 60 ml bruiswater. Lekker luchtig gebak is het resultaat.

Overige meer tips voor het baken en koken zonder ei:

Volkorenbloem- Maak een papje van bloem en water. Volkorenbloem bevat meer voedingstoffen dan wit bloem, vandaar volkorenbloem.  Meng de bloem en het water tot een vloeibaar doch relatief stevig papje. Dit kan je gebruiken als ei, voor het maken van heerlijke uiteraard vegan, kaaskroketten, of risottoballetjes of ieder andere lekker vulling voor een kroket of (bitter) bal.

Kikkererwtenvocht- Ja, je kan nog meer met kikkererwtenvocht. Het reageert namelijk net zoals het eiwit van een ei. Je kan het in ongeveer 10 minuten opkloppen tot een soort room, schuim. Je kan dit gebruiken in allerlei toetjes. Ook kan je er meringues mee maken.

Zoals je al kon lezen, reageert het als het eiwit van een ei. Je kunt hier dan ook erg goed je bladerdeeg mee in smeren voor een mooie glans. Dit is alleen bij het vocht uit een pot of blik, dus niet wanneer je zelf kikkererwten weekt!

Heb jij nog tips voor het koken en bakken zonder ei? en welke ei vervanger gebruik jij het liefst?

Dit s ook leuk om te lezen:

Vond jij dit een handig artikel? Vergeet het dan niet te delen op social media zodat je familie en vrienden ook voordeel kunnen doen met deze informatie.

4 thoughts on “Bakken en koken zonder ei

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *