Wat is gelatine, waar wordt het voor gebruikt?

wat is gelatine gelatine

Gelatine wat is het eigenlijk? Het zijn van de doorzichtige vellen die je oplost in water en toevoegt aan baksels en puddingen bijvoorbeeld. Je kunt deze gelatine vellen gewoon kopen bij de supermarkt. Gelatine is kleurloos en neutraal van smaak. Gelatinevellen of gelatinepoeder bestaan vaak uit 100% varkensgelatine. Je kunt gelatine niet alleen als vellen of poeder in de supermarkt vinden, maar gelatine zit ook in heel veel andere producten. Wat is het precies en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is gelatine?

Gelatine bestaat uit slachtafval (huiden, botten, kraakbeen), meestal van varkens, maar ook van runderen. Het kent heel veel toepassingen en is te vinden in onder andere drop, pepermunt, gummibeertjes, pudding, jam, medicijnen, voedingssupplementen, anti-rimpelcrème, huidinjecties en gewrichtsgel. Gelatine wordt ook gebruikt om vruchtensappen, wijnen en bieren mee te klaren.

Ingrediëntenlijst

Meestal staat gelatine op de ingrediëntenlijst, maar soms is het ook te vinden als colloïdaal proteïne. Bij gebruik voor het klaren van wijn, bier en sappen staat het niet op de ingrediëntenlijst, omdat het een hulpstof is en geen ingrediënt. Wat je misschien niet zou verwachten is dat veel van de gelatineproductie naar de fotografische industrie gaat voor onder andere de glimmende filmlaag op fotopapier.

Wat is collageen?

Het menselijk lichaam bestaat voor 15% uit eiwitten, waarvan een kwart uit collageen. Collageen is de naam van het eiwit in gelatine. Daarnaast zorg collageen voor stevigheid van de huid, organen, haar, bindweefsel en voor stevigheid in kraakbeen, botten, gewrichten, nagels en tanden. Collageen zorgt ook voor elasticiteit. Dit is de reden dat fabrikanten van allerlei crèmes, supplementen en gewrichtsgel collageen in hun producten stoppen. Collageen wordt ook gebruikt voor huidinjecties. Tegenwoordig worden voor collageen in cosmetica nagenoeg alleen varkens gebruikt, dit in verband met de verspreiding van de gekkekoeienziekte. Soms wordt collageen ook uit de graat, wervels en schubben van vissen gewonnen.

Anti rimpelcrème

Collageen is voor veel anti-rimpelcrèmes hèt bestanddeel dat zou werken ter voorkoming van en vermindering van rimpels. Werken deze crèmes echt? Nee, collageen werkt goed als hydraterend laagje en dat is vaak wel zichtbaar. Daarop zijn de studies achter deze crèmes gefundeerd: na het smeren is te zien dat rimpels minder zichtbaar zijn door dat hydraterende laagje. Het hydraterende laagje is echter tijdelijk en het effect ervan is snel weg.

Gelatine en gezondheid

Sommige mensen kiezen ervoor om gelatine te eten of te suppleren, omdat het een versoepelend effect zou hebben op gewrichten en de huid. Anderen nemen dagelijks bottenbouillon en extraheren zelf de eiwitten uit botten voor een gezonde huid en soepele gewrichten. Maar hoe gezond is dat eigenlijk? Gezondheidsvoordelen die aan gelatine en collageen worden toegeschreven zijn niet te merken. Dat komt doordat het niet direct door het lichaam wordt opgenomen. Zoals gezegd zijn gelatine en collageen eiwitachtige stoffen van dierlijke afkomst. ze worden door het lichaam omgezet in aminozuren, maar de eventuele werking ervan gaat verloren bij die omzetting.

Alternatieven

Bind- en verdikkingsmiddelen:

 • Agar Agar. Bind- en verdikkingsmiddel dat uit zeewier wordt gewonnen.
 • Arrowroot poeder. Los bijvoorbeeld een theelepel op in koud water en voeg het dan toe aan soepen of sauzen.
 • Pectine. Dit middel wordt gewonnen uit de celwanden van planten en dit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld jam.
 • Arabische gom. Ook dit is een bindingsmiddel dat wordt gewonnen uit de acaciaboom.
 • Guargom. Dit is een bindmiddel uit de zaden van de guarplant.

Een mooie huid, glanzend haar, sterke nagels en soepele gewrichten:

 • Eet onbewerkte, plantaardige voeding
 • Drink genoeg water
 • Ga voor cosmeticaproducten met vitamine A en E en zonder dierlijke ingrediënten.
 • Gebruik bijvoorbeeld ook olijfolie, aloë vera(-olie), abrikozenpitolie, kamille-olie, amandelolie, jojoba-olie, hazelnootolie en avocado(-olie), tarwekiemolie. Deze producten kun je heel goed met elkaar mengen voor een fijn gezichtsmasker of een huidolie.

Snoep (een aantal voorbeelden):

 • Eet (gedroogd) fruit
 • Kies vegan snoep (bijvoorbeeld: Fisherman’s Friend, Skittles, Fruitella Dummies, AH Biologisch Fruit gum en AH Dierendrop)
 • Een aantal webwinkels met vegan snoep: Candy Freaks, Vega-Life en Veggiedeli.
 • In dit artikel kun je het overzicht van vegan snoep zien, ook in de supermarkt.

Deze taart hebben wij met Agar Agar gemaakt: Vegan bramen kwarktaart . En deze VEGAN ROZE KOEKEN zijn zo lekker!

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

4 thoughts on “Wat is gelatine, waar wordt het voor gebruikt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *