Wat is gelatine, waar wordt het voor gebruikt?

wat is gelatine gelatine

Gelatine is een veel gebruikt bindmiddel in de voedingsmiddelenindustrie. Het wordt voor veel voedingsmiddelen gebruikt, zoals snoep, sappen, bier, wijn, taart, jam, en kauwgom bijvoorbeeld. Maar wat is gelatine nu precies?

Wat is gelatine?

Gelatine is een bindmiddel dat voor vele doeleinde gebruikt wordt. Bijvoorbeeld om gerechten (taart, pudding) stevig te maken. Gelatine bestaat uit slachtafval (huiden, botten, kraakbeen), van varkens en runderen en in sommige gevallen van vis. Het wordt gehaald uit het collageen, een eiwit dat dus voorkomt in botten, huiden en het kraakbeen van de slachtdieren.

Het wordt dan getrokken in heet water. Daarna wordt het ingedikt, gefilterd of gedroogd.

Gelatine is een bindmiddel. Het is in poedervorm en in doorzichtige blaadjes (vellen) verkrijgbaar. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen.

Gelatine is kleur en smaakloos. Gelatine vellen en poeder zijn vaak gemaakt van de botten en huiden van varkens en runderen).

Zodra gelatine in contact komt met (heet) water, veranderd het in een gel (glibberige substantie). Je kunt het dan toevoegen aan je gerecht of product die je wil binden (verdikken).

Ingrediëntenlijst

Gelatine kun je meestal terug vinden op de ingrediëntenlijst. Onder gelatine of colloïdaal proteïne. Voor het klaren van wijn, bier en sappen hoeft het echter niet op de ingrediëntenlijst te staan. Het is gebruikt als hulpstof en is niet in het eindproduct terug te vinden. Als het producten een vegan label heeft ben je er zeker van dat het iet in slachtafval geklaard is.

Wat je misschien niet zou verwachten is dat veel van de gelatine productie naar de fotografische industrie gaat voor onder andere de glimmende filmlaag op fotopapier.

Waarvoor wordt gelatine gebruikt?

Gelatine wordt voor veel doeleinden gebruikt. Nog even alles op een rijtje:

In voeding om gerechten stevig te maken (houden), taart, snoep, jam, pudding en soms in vruchtensappen
Ook wordt het bij sommige bieren, wijnen en vruchtensappen gebruikt om de drank te klaren.

In beauty producten om de vloeistoffen met elkaar te binden en om de huid of haren te verstevigen.

Ook wordt gelatine door zwemmers gebruikt om het haar strak naar achter te houden. Zoals bij de schoonzwemmers die hun haren altijd strak naar achteren dragen. Dit omdat de gelatine in het koude water dik blijft en gewone gel zou in dit geval uit de haren spoelen.

Medicijnen en supplementen: in capsules wordt het gebruik om het vloeibare wat erin zit te omsluiten en vloeibaar te houden. Dit gebeurd ook met de poeder in capsules.

Badparels, bij badparels gebeurd precies hetzelfde. De olie in de badparels worden omsloten door de gelatine eromheen.

Ook wordt het regelmatig in de foto industrie gebruikt. Bijvoorbeeld de glans op het fotopapier.

Wat is collageen?

Het menselijk lichaam bestaat voor 15% uit eiwitten, waarvan een kwart uit collageen. Collageen is de naam van het eiwit in gelatine. Daarnaast zorg collageen voor stevigheid van de huid, organen, haar, bindweefsel en voor stevigheid in kraakbeen, botten, gewrichten, nagels en tanden. Collageen zorgt ook voor elasticiteit. Dit is de reden dat fabrikanten van allerlei crèmes, supplementen en gewrichtsgel collageen in hun producten stoppen. Collageen wordt ook gebruikt voor huidinjecties. Tegenwoordig worden voor collageen in cosmetica nagenoeg alleen varkens gebruikt, dit in verband met de verspreiding van de gekkekoeienziekte. Soms wordt collageen ook uit de graat, wervels en schubben van vissen gewonnen.

Anti rimpelcrème

Collageen is voor veel anti rimpelcrèmes hèt bestanddeel dat zou werken ter voorkoming van en vermindering van rimpels. Werken deze crèmes echt? Nee, collageen werkt goed als hydraterend laagje en dat is vaak wel zichtbaar. Daarop zijn de studies achter deze crèmes gefundeerd: na het smeren is te zien dat rimpels minder zichtbaar zijn door dat hydraterende laagje. Het hydraterende laagje is echter tijdelijk en het effect ervan is snel weg.

Gelatine en gezondheid

Sommige mensen kiezen ervoor om gelatine te eten of te suppleren, omdat het een versoepelend effect zou hebben op gewrichten en de huid. Anderen nemen dagelijks bottenbouillon en extraheren zelf de eiwitten uit botten voor een gezonde huid en soepele gewrichten. Maar hoe gezond is dat eigenlijk? Gezondheidsvoordelen die aan gelatine en collageen worden toegeschreven zijn niet te merken. Dat komt doordat het niet direct door het lichaam wordt opgenomen. Zoals gezegd zijn gelatine en collageen eiwitachtige stoffen van dierlijke afkomst. ze worden door het lichaam omgezet in aminozuren, maar de eventuele werking ervan gaat verloren bij die omzetting.

Plantaardige alternatieven voor gelatine

Dit zijn veganistische alternatieven voor gelatine:

Bind- en verdikkingsmiddelen:

 • Agar Agar. Bind- en verdikkingsmiddel dat uit zeewier wordt gewonnen.
 • Arrowroot poeder. Los bijvoorbeeld een theelepel op in koud water en voeg het dan toe aan soepen of sauzen.
 • Pectine. Dit middel wordt gewonnen uit de celwanden van planten en dit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld jam.
 • Arabische gom. Ook dit is een bindingsmiddel dat wordt gewonnen uit de acaciaboom.
 • Guargom. Dit is een bindmiddel uit de zaden van de guarplant.

Een mooie huid, glanzend haar, sterke nagels en soepele gewrichten:

 • Eet onbewerkte, plantaardige voeding
 • Drink genoeg water
 • Ga voor cosmeticaproducten met vitamine A en E en zonder dierlijke ingrediënten.
 • Gebruik bijvoorbeeld ook olijfolie, aloë vera(-olie), abrikozenpitolie, kamille-olie, amandelolie, jojoba-olie, hazelnootolie en avocado(-olie), tarwekiemolie. Deze producten kun je heel goed met elkaar mengen voor een fijn gezichtsmasker of een huidolie.

Snoep (een aantal voorbeelden):

 • Eet (gedroogd) fruit
 • Kies vegan snoep (bijvoorbeeld: Fisherman’s Friend, Skittles, Fruitella Dummies, AH Biologisch Fruit gum en AH Dierendrop)
 • Een aantal webwinkels met vegan snoep: Candy Freaks, Vega-Life en Veggiedeli.
 • In dit artikel kun je het overzicht van vegan snoep zien, ook in de supermarkt.

Deze taart hebben wij met Agar Agar gemaakt: Vegan bramen kwarktaart . En deze VEGAN ROZE KOEKEN zijn zo lekker!

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

4 thoughts on “Wat is gelatine, waar wordt het voor gebruikt?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *