Wat is Roos en wat kun je er aan doen?

roos - wat is roos - anti roos

Roos is een aandoening van de hoofdhuid. Op de hoofdhuid zitten dan heel veel witte schilfertjes, losse huiddeeltjes. En veroorzaakt meestal ook jeuk. Het kan ook vervelend zijn, de schilfertjes vallen allemaal op je kleding vooral op de schouders en rug.

Hoe ontstaat het?

De hoofdhuid wordt steeds vernieuwd. De huidcellen delen zich en vormen steeds een nieuwe huidlaag. De oude cellen gaan dood en laten los, dit is ook bij de rest van de huid zo. De bovenste huidlaag (hoornlaag) zijn de dode cellen. De schilfertjes die hierdoor ontstaan zijn zo klein dat ze helemaal niet opvallen. Bij roos delen de huidcellen van de hoofdhuid twee keer zo snel. Daardoor ontstaan er ook meer dode huidcellen. Deze huidcellen gaan aan elkaar plakken en deze schilfertjes kunnen we zien.

De oorzaken:

De oorzaak van roos is dus de versnelde deling van de cellen. Dit wordt wordt veroorzaakt door de gist Pityrosporon ovale. Roos is een veel voorkomende probleem.

Is roos gevaarlijk

Medisch gezien is het een onschuldige aandoening. Het kan we lastig zijn in sociaal opzicht. Doordat de schilfers zichtbaar zijn op (donkere) kleding. Meestal verdwijnt roos vanzelf, maar komt ook vaak weer terug. Roos veroorzaakt geen kaalheid.

Wat kun je er zelf aan doen?

Je kunt een anti-roos shampoo gebruiken. Er zijn verschillende merken in de handel. De meesten bevatten of seleniumsulfide of zinkpyrithion. Beide stoffen maken de gist die roos veroorzaakt onschadelijk.

Je kunt de groei van de gist beperken door regelmatig je haren te wassen. Ook is het aan te raden om zo min mogelijk een helm, hoed of muts te dragen. De gist voelt zich namelijk erg prettig in een vochtige en warme omgeving.

Gebruik van anti roos shampoo

Verwacht niet na 1x gebruiken dat het dan weg is. De shampoo heeft wel 14 dagen nodig om goed te kunnen werken. Gebruik het dus zeker 14 dagen voordat je echt resultaat ziet. Laat de shampoo 5 a 10 minuten intrekken voordat je het weer uitspoelt. Kun je onder tussen mooi je gezichtshuid goed reinigen met een milk en lotion.

Enkele shop tips voor vegan anti roos shampoo:

Wat als de shampoo niet werkt?

Soms werkt de ene anti roos shampoo beter dan de ander. En dit kan bij iemand anders wel weer precies andersom zijn. Het is dus aan te raden om dan een ander merk te proberen. Mocht het blijven en je hebt er echt last van. Overleg dan zeker even met de huisarts wat de mogelijkheden zijn.

Dit is ook leuk om te lezen:

3 thoughts on “Wat is Roos en wat kun je er aan doen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *