Home Beauty Wat is Roos

Wat is Roos

Geschreven door Vega Lifestyle
roos - wat is roos - anti roos

Roos is een aandoening van de hoofdhuid. Op de hoofdhuid zitten dan heel veel witte schilfertjes, losse huiddeeltjes. Roos veroorzaakt meestal ook jeuk. Het kan ook vervelend zijn, de schilfertjes vallen allemaal op je kleding vooral op de schouders en rug.

Hoe ontstaat roos

De hoofdhuid wordt steeds vernieuwd. De huidcellen delen zich en vormen steeds een nieuwe huidlaag. De oude cellen gaan dood en laten los, dit is ook bij de rest van de huid zo. De bovenste huidlaag (hoornlaag) zijn de dode cellen. De schilfertjes die hierdoor ontstaan zijn zo klein dat ze helemaal niet opvallen. Bij roos delen de huidcellen van de hoofdhuid twee keer zo snel. Daardoor ontstaan er ook meer dode huidcellen. Deze huidcellen gaan aan elkaar plakkn en deze schilfertjes kunnen we zien.

De oorzaak van roos

De oorzaak van roos is dus de versnelde deling van de cellen. Dit wordt wordt veroorzaakt door de gist Pityrosporon ovale. Roos is een veel voorkomende probleem.

Is roos gevaarlijk

Medisch gezien is roos een onschuldige aandoening. Het kan we lastig zijn in sociaal opzicht. Doordat de schilfers zichtbaar zijn op (donkere) kleding. Meestal verdwijnt roos vanzelf, maar komt ook vaak weer terug. Roos veroorzaakt geen kaalheid.

Roos: Wat kun je er zelf aan doen?

Je kunt een anti-roos shampoo gebruiken. Er zijn verschillende merken in de handel. De meesten bevatten of seleniumsulfide of zinkpyrithion. Beide stoffen maken de gist die roos veroorzaakt onschadelijk.

Je kunt de groei van de gist beperken door regelmatig je haren te wassen. Ook is het aan te raden om zo min mogelijk een helm, hoed of muts te dragen. De gist voelt zich namelijk erg prettig in een vochtige en warme omgeving.

Gebruik van anti roos shampoo

Verwacht niet na 1x gebruiken dan de roos weg is. De shampoo heeft wel 14 dagen nodig om goed te kunnen werken. Gebruik het dus zeker 14 dagen voordat je echt resultaat ziet. Laat de shampoo 5 a 10 minuten intrekken voordat je het weer uitspoelt. Kun je onder tussen mooi je gezichtshuid goed reinigen met een milk en lotion.

Enkele shop tips voor vegen anti roos:

Wat als de anti roos shampoo niet werkt?

Soms werkt de ene anti roos shampoo beter dan de ander. En dit kan bij iemand anders wel weer precies andersom zijn. Het is dus aan te raden om dan een ander merk te proberen.
Mocht het blijven en je hebt er echt last van. Overleg dan zeker even met de huisarts wat de mogelijkheden zijn.

Dit is ook leuk om te lezen:

You may also like

3 Reacties

Kaya Little things mean a lot | Vega Lifestyle Magazine januari 27, 2020 - 6:02 am

[…] […]

Reply
Vegan Make-up tips.... | Vega Lifestyle Magazine januari 29, 2020 - 12:19 pm

[…] […]

Reply
Veganistische zwarte bonenburgers met champignons | Vega Lifestyle Magazine augustus 31, 2020 - 5:20 pm

[…] Wat is Roos […]

Reply

Laat een berichtje achter