‘Bevat mogelijk sporen van ei’ is het dan vegan of niet?

‘Bevat sporen van’ - Vegan ontbijt - vegan voeding

Bevat sporen van’: Voor veel veganisten is dit een vuistregel. Veganisme is ‘Een levenswijze waarbij men voor zover mogelijk en haalbaar probeert om alle vormen uitbuiting van en wreedheid naar dieren voor voedsel, kleding en andere doeleinden te vermijden.’ Dit is dus voor iedere vegan weer anders

‘Bevat sporen van’

Op divers producten staat onder de ingrediëntenlijst een allergiewaarschuwing zoals ‘kan sporen van ei, melk of vis bevatten’. Meestal staat er dan 1 van deze drie op. Als dit erop staat betekend het dus niet dat het erin zit. Het zou kunnen dat er dus een kruisbesmetting geweest is. Dit is vooral een waarschuwing voor mensen met een allergie.

Voor de meeste vegans is het dan gewoon vegan … er van uitgaande dat de rest van de het ingrediëntenlijst verder niks dierlijks staat. Het betekend dat het in een fabriek gemaakt wordt waar ze ook producten met ei produceren. Er kunnen dan door kruiskruisbesmetting dus heel kleine spoortjes van het allergeen (ei, vis, melk) inzitten.

bevat mogelijk sporen van

Verplicht om het erop te zetten

Bedrijven zijn verplicht om het erop te zetten. Vooral voor mensen met een allergie kan een klein spoortje al gevaarkijk zijn.

Dezelfde machines

In deze bedrijven worden de machines om en om voor het produceren van de producten gebruikt. Uiteraard maken ze de machines en de hulpmiddelen wel helemaal schoon voordat ze er een ander product mee gaan produceren. Toch bestaat er een kans dat ondanks het grondige schoonmaken er wat sporen achter blijven.

Op veganwiki kun je er nog meer over lezen

Dit is ook leuk om te lezen

5 thoughts on “‘Bevat mogelijk sporen van ei’ is het dan vegan of niet?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *