Wat is een koortslip?

koortslip - wat kun je doen tegen een koortslip

Een koortslip is een virusinfectie van de huid, op of rondom de lippen. De klachten beginnen eigenlijk altijd met plaatselijke jeuk en branderig gevoel van de huid. De huid zwelt op, wordt rood en vervolgens ontstaan er kleine blaasjes. Na een paar dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Na ongeveer 10 tot 14 dagen is de lip weer genezen. Als je een keer last hebt gehad van een koortslip, dan komt dit helaas meestal vaker terug. Het virus dat de koortslip veroorzaakt is het herpes simplex virus en het is zeer besmettelijk.

Meer over het virus

Het virus zit in het vocht van de blaasjes en de korstjes. Het virus kan door lichaamscontact worden overgebracht, maar ook via een glas waar iemand met een koortslip uit heeft gedronken  bijvoorbeeld. Als je het virus eenmaal hebt, dan blijft het altijd in je lichaam zitten. En zodra je weerstand verminderd is, dan steekt het virus weer de kop op.

Koortslip kan dodelijk zijn voor een baby!

Over het algemeen is een koortslip erg vervelend en pijnlijk, maar niet gevaarlijk. Voor pasgeboren baby’s kan het virus echter dodelijk zijn. Heb jij dus een koortslip, blijf dan uit voorzorg uit de buurt van baby’s. Als jij net aan je gezicht – en dus per ongeluk aan de blaasjes – gezeten hebt, en je raakt daarna een baby aan, dan kan dit nare gevolgen hebben.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die verantwoordelijk zijn voor allerlei biologische processen in het menselijk lichaam. Zo dragen ze bij aan het vervoeren van voedingsstoffen, de opbouw van spieren, de genezing van beschadigd weefsel, de bloedsomloop en de stofwisseling. De eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen worden tijdens de spijsvertering onder invloed van enzymen verwerkt en hieruit worden de aminozuren vrijgemaakt. Vervolgens dienen deze enzymen weer als bouwstenen voor andere soorten eiwitten. Het lichaam heeft deze aminozuren dus echt nodig.

L-lysine

L-lysine is een natuurlijk essentieel aminozuur dat je alleen binnen kunt krijgen via je voeding. Ons lichaam kan het zelf niet aanmaken. L-lysine en arginine zijn aminozuren die belangrijk zijn bij het ontstaan en behandelen van een koortslip. Deze twee aminozuren kunnen gezien worden als elkaar tegenhangers. Onderzoek heeft aangetoond dat L-lysine effectief helpt om de kans op een koortslip te verkleinen.

Lysine: een essentieel aminozuur

Lysine is een van de essentiële aminozuren. De vier belangrijkste functies van lysine zijn:

  • Het bevorderen van de opname van calcium en ijzer
  • Het stimuleren van de groei van sterk bindweefsel
  • Het verbeteren van de concentratie
  • Het remmen van herpesinfecties (koortslip, genitale herpes en gordelroos)

L-lysine is een natuurlijk aminozuur en wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten we dus uit onze voeding halen. L-lysine zit o.a. in groeten, fruit, sojabonen, tomatenpuree, aardappels, avocado, erwten en linzen. L-lysine is in staat om deel van de arginine te vervangen in de cellen. Hierdoor daalt het vermogen van de cellen om zichzelf te repliceren. Als arginine de overhand krijgt dan is de kans op een koortslip relatief groter.

Om de verhouding van lysine en arginine in je lichaam zo gunstig mogelijk te maken, kun je als je een koortslip hebt, het best ook arginine-arm eten. Chocolade, volle granen, haver, noten, zaden, kokosnoot, uien en champignons bevatten veel arginine en kun je nu het beste tijdelijk van je menu schrappen. Omdat vitamine C en flavonoïden de lysine in je lichaam beschermen, zou je wel extra groenten en fruit moeten eten. Arginine heeft ook veel gunstige effecten op het lichaam. Dus als de koortslip is genezen, is het aan te raden om  weer stoppen met het arginine-arme dieet.

Lysine als supplement innemen

De dagelijkse behoefte aan lysine is 30 tot 40 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Wie bijvoorbeeld 75 kg weegt zou dus tussen de 2.250 en 3.000 mg per dag binnen moeten krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is om tot 8.000 mg lysine per dag binnen te krijgen.  Bij een acute herpesinfectie zoals een koortslip wordt aangeraden om tijdelijk 2.000 tot 4.000 mg per dag extra in te nemen. De inname van 1.000 mg extra bovenop wat je via voeding al binnen krijgt, kan echter al een positieve invloed hebben op de gezondheid. Eet je veel van de voedingsmiddelen waarin van nature al veel lysine zit, kijk dan uit dat je de 8.000 per dag niet overschrijdt.   Mensen met ernstige lever- of nieraandoeningen wordt afgeraden lysine-supplementen te gebruiken.

Tips van onze lezers:

Simone: Louis Widmer Lipactin is vegan

Birgitte: Sinds ik niks meer doe aan mijn koortslip is het sneller over dan ooit tevoren. En het is ook nog eens allemaal minder vervelend. Probeer het eens, zou ik zeggen.

Alissa: Hot kiss werkt perfect

Renate: Aloë Vera

Kees: Tea Tree olie

Heb jij ook een goede tip om een koortslip tegen te gaan?

Geen droge lippen meer

Wat is een zwangerschapsmasker?

Vegan Sint-Maarten snoep

Vegan vleesvervangers

3 thoughts on “Wat is een koortslip?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *