Home Recepten Vegan sambal maken

Vegan sambal maken

Geschreven door Vega Lifestyle
Vegan sambal maken - vegan sambal - sambal - sambal maken

De ene sambal is nog pittiger dan de ander. Nu hou ik wel van pittig …, maar wel tot zekere hoogte. Er zijn verschillende soorten sambals … Sambal Oelek is de meest gebruikte en daardoor ook de meest bekende. Oelek betekent fijnwrijven. Sambal Oelek is dus niets meer dan fijngewreven pepers, met wat zout. Sambal Oelek, is de basis sambal voor andere varianten smaken. Door er bijvoorbeeld kruiden door te doen.

Vegan sambal wat heb je nodig?

  • 50 g pepers rood & groen
  • 200 g sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1/2 theelepel azijn
  • 2 stengels koelverse sereh citroengras
  • 4 el arachideolie
  • 1 tl gemalen laos
  • 4 el kokosbloesemsuiker
  • 400 g tomatenblokjes
  • 100 ml water

Vegan sambal zo maak je het

  1. Was de pepers en snijd de steeltjes eraf. Wil je niet te pittig, haal dan de zaadjes uit de peper en snijd de peper in stukken en doe het in een kom. Voeg de rest van de ingredienten (De sjalotten pellen en de knoflook persen) ook toe aan de kom. Pureer het met de staafmixer.
  2. Verhit een pan met een flinke scheut olie en doe de sambal hierin. Let op, dit gaat nogal spetteren een schort of een oud shirt is dus geen overbodige luxe. Vergeet ook niet om e afzuigkap aan te zetten. Het ruikt nogal sterk!
  3. Bak de sambal 4 a 5 minuten door regelmatig om te scheppen. Schep de sambal dan over in de schone potjes.

Sambal bewaar tips:

Kook de potjes (baby fruitpotjes, jampotjes of … ) tijdens het bakken van de sambal. De potjes mogen zeker 5 minuten koken. Vul de potjes direct als ze uit de pan komen, met de sambal. Trek hierbij wel ovenwanten aan, want het is nogal heet. Door het meteen als de potjes heet zijn te vullen en de deksel erop te doen, trekt het potje vacuüm. Zo blijft de sambal maanden goed. Na opening is de sambal ruim 3 weken houdbaar in de koelkast. Gebruik wel iedere keer een schone lepel om de sambal eruit te halen, zo is de sambal minder bederfelijk.

Vegan Kruidenboter maak je zo …

10 schoonmaak tips met Azijn

Alles over eetbare paddenstoelen

VEGAN ROZE KOEKEN

GEFRITUURDE ‘KAAS’-BITES

You may also like

2 Reacties

Vegan uiteten tijdens de kerstdagen ... Taverna Doris | Vega Lifestyle Magazine december 21, 2019 - 6:28 pm

[…] Vegan sambal maken […]

Reply
kala namak wat is het? | Vega Lifestyle Magazine maart 11, 2020 - 9:08 pm

[…] Vegan sambal maken […]

Reply

Laat een berichtje achter