Sambal maken …

Vegan sambal maken - vegan sambal - sambal - sambal maken

De ene is nog pittiger dan de ander. Nu hou ik wel van pittig …, maar wel tot zekere hoogte. Er zijn verschillende soorten … Sambal Oelek is de meest gebruikte en daardoor ook de meest bekende. Oelek betekent fijnwrijven. Oelek is dus niets meer dan fijngewreven pepers, met wat zout. Sambal Oelek, is de basis voor alle andere varianten smaken. Door er bijvoorbeeld kruiden door te doen.

Sambal wat heb je nodig?

 1. 50 g pepers rood & groen
 2. 200 g sjalotten
 3. 3 tenen knoflook
 4. 2 eetlepels ketjap
 5. 1/2 theelepel azijn
 6. 2 stengels koelverse sereh citroengras
 7. 4 el arachideolie
 8. 1 tl gemalen laos
 9. 4 el kokosbloesemsuiker
 10. 400 g tomatenblokjes
 11. 100 ml water

Zo maak je het

 1. Was de pepers en snijd de steeltjes eraf. Wil je niet te pittig, haal dan de zaadjes uit de peper en snijd de peper in stukken en doe het in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten (De sjalotten pellen en de knoflook persen) ook toe aan de kom. Pureer het met de staafmixer.
 2. Verhit een pan met een flinke scheut olie en doe de sambal hierin. Let op, dit gaat nogal spetteren een schort of een oud shirt is dus geen overbodige luxe. Vergeet ook niet om e afzuigkap aan te zetten. Het ruikt nogal sterk!
 3. Bak de sambal 4 a 5 minuten door regelmatig om te scheppen. Schep het dan over in de schone potjes.

Sambal bewaar tips:

Kook de potjes (baby potjes, jampotjes of … ) tijdens het bakken van de sambal. De potjes mogen zeker 5 minuten koken. Vul de potjes direct als ze uit de pan komen, met de sambal. Trek hierbij wel ovenwanten aan, want het is nogal heet. Door het meteen als de potjes heet zijn te vullen en de deksel erop te doen, trekt het potje vacuüm. Zo blijft de sambal maanden goed. Na opening is het ruim 3 weken houdbaar in de koelkast. Gebruik wel iedere keer een schone lepel om de sambal eruit te halen, zo is het minder bederfelijk.

Dit is ook leuk om te lezen:

2 thoughts on “Sambal maken …

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *