10 schoonmaak tips met Azijn

schoonmaken - huishouden - schoonmaken met azijn

Azijn kun je nooit teveel in huis hebben. Je kunt het echt overal voor gebruiken. En het mooie is, dat het ook nog eens goed voor het milieu en voor je portemonnee is. De mogelijkheden met natuur- én schoonmaakazijn zijn eindeloos. Wij zetten 10 schoonmaak tips voor je op een rijtje.

Wasverzachter

Azijn is een ideale wasverzachter. Dit klinkt heel spannend, althans dat vonden wij wel. Gaat dan niet je hele was naar ernaar ruiken? Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat dit niet zo is. Doe de azijn in het vakje dat voor de wasverzachter bestemd is. En het helpt ook nog bij het ontkalken van de machine.

Nieuw kleding een nachtje laten weken in azijn water

Heb je nieuwe kleding met kleur gekocht? Doe dan een halve fles azijn in een emmer en vul dit aan met lauwwater. Laat het kledingstuk hier een nachtje in trekken en was hem dan mee met de was. De kleuren blijven zo langer mooi en het geeft niet af in de was.

Afwasmiddel

Ook de meeste afwasmiddelen zijn niet zo goed voor het milieu en de meeste zijn ook nog eens niet veganistisch. Goed nieuws, je kunt azijn gewoon als afwasmiddel gebruiken. Een scheut in je afwas water doet z’n werk nét zo goed. Azijn heeft namelijk net zoals citrusfruit de eigenschap om vet eenvoudig op te laten lossen. En dat is nou precies wat je wilt als je de afwas doet. Gebruik ongeveer 1 deel azijn en 3 delen water.

Azijn als glansspoelmiddel in de vaatwasser

En ja je voelde hem vast al aankomen … Als het goed is voor de hand afwas dan is het ook goed voor de vaatwasmachine. Een glasspoelmiddel bevat vaak veel chemische stoffen en laat vaak ook nog witte aanslag achter in je glazen of het droogt met witte strepen op. En het geeft ook nog eens een mooie glans en laat geen witte waas achter. En niet alleen je glazen, maar ook je borden, bestek en pannen komen veel glanzender uit de vaatwasser.
Je kunt het gewoon in het bakje doen voor het glansspoelmiddel. Zorg er wel voor dat het bakje van het glansspoelmiddel leeg is, voordat je de azijn toevoegt.

Dweilen met azijn tegen insecten en alle andere beestjes

Eigenlijk hebben alle insecten en andere beestje een hekel aan de doordringende geur van azijn. Hiermee jaag je dus niet alleen de mieren je deur uit, maar ook spinnen en vlooien bijvoorbeeld. Doe een flinke scheut door je dweilwater en er is geen kruipend beestje dat nog over jouw vloer wil lopen. 7 diervriendelijke manieren om mieren weg te jagen

Glanzende ramen

Je ramen gaan niet alleen veel mooier glanzen na een wasbeurt met azijnwater. Ook hier houd je de insecten buiten je deur. Vliegen en muggen o.a. willen niet meer op jouw ramen zitten. De geur is veel te scherp voor ze, ze vliegen graag een deurtje verder.

De badkamer

Doen een flinke scheut azijn door je schoonmaak water voor de badkamer. Je tegels, kranen, bad en wasbak gaan er weer mooi van glanzen. Doe langs de doucherandjes (naadjes) een beetje azijn, dit kun je gewoon uit de fles doen, of met een spuitbus. Met een spuitbus kun je het beter en gelijkmatiger verdelen. Dit werk schimmeldodend en maakt de randjes weer mooi schoon. Laat het even intrekken en veeg het dan weg met een schoonmaak doek. Let op dat azijn een ontkalkende werking heeft. Dit is dus niet geschikt voor natuursteen en altijd bij gebruik goed naspoelen met water.

Natuurazijn werkt schimmeldodend
Zowel de schimmels in bijv. de badkamer, schimmels op planten en bij schimmelnagels.

Azijn de ideale geurvreter

  • Zweetschoenen? Doordrenk een keukenpapiertje met azijn en doe deze in de schoenen en laat dit een nachtje weken.
  • Zweetlucht in de kleding? Week de kleding in een emmer met wat water en azijn.
  • Nevel wat azijn over (muf)ruikende gordijnen of over het bankstel.
  • Zet een schoteltje of kopje met azijn in een stinkende ruimte.

Aanslag theepot of mok verwijderen

Een theepot of mok heeft snel een bruine aanslag door thee. Verwijder deze aanslag eenvoudig met behulp van natuurazijn. Doe warm water in de theepot of mok en voeg hier een witte scheut natuurazijn aan toe. Als je schoonmaakazijn gebruikt, gebruik dan de variant zonder parfum / geur, anders proef je de parfum straks nog in je lekkere kopje thee. Bij hardnekkige aanslag (afhankelijk van het materiaal) met een borstel of schuursponsje reinigen. Daarna altijd goed naspoelen met water. Dit is bijvoorbeeld een tip van Azijn.nl

Ook de waterkoker kun je op deze manier makkelijk en snel schoonmaken. Doe een scheut azijn en water in de waterkoker en kook dit. Daarna met een sponsjes of doek schoonmaken en je waterkoker ziet er weer uit als nieuw. Let op, spoel hem wel goed schoon, om een azijn smaak aan je thee te voorkomen. En ook hier geldt weer, gebruik bij schoonmaakazijn de ongeparfumeerde variant!

Gootsteenontstopper

Regelmatig de gootsteen ontstoppen is geen overbodige luxe. Dit kun je makkelijk en snel doen met een mengsel van baking soda en (schoonmaak)azijn. Doe 1 zakje baking soda met een kopje azijn in de gootsteen. Het mengsel gaat even sissen en bruisen, maar dan héb je ook wat! Even naspoelen met gekookt water en je gootsteen doet weer prima z’n werk.

Dit waren allemaal tips om schoon te maken met azijn. Stephanie deelt op haar blog hoe je met andere producten ecologisch schoonmaken kunt schoonmaken.

Vegan schoonmaak producten:

Wil je liever schoonmaken met andere producten? Op de website van Fallon kun lezen over duurzame schoonmaakmiddelen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

5 thoughts on “10 schoonmaak tips met Azijn

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *