7 diervriendelijke tips tegen mieren

diervriendelijk mieren wegjagen - mieren wegjagen - mieren bestrijden - diervriendelijk mieren bestrijden

Zodra de temperaturen ook maar een beetje stijgen, komen de mieren weer te voorschijn. Dit is voor de mieren het ideale moment om de werksters op pad te sturen om voedsel te gaan zoeken. Zodra de werksters een plek gevonden hebben met voedsel, lokken ze de rest van hen kolonie. Als de werksters eten gevonden hebben, laten ze een geur achter. Door deze geur kunnen de andere mieren de weg naar het eten ook makkelijk vinden.

Mieren

Mieren leven altijd in een kolonie (groep), omdat ze niet alleen kunnen leven. De meeste mieren van de groep zijn de werksters, die onderling de werktaken verdelen. Zoals, verkennen (voedels zoeken), nest-onderhouders, kinderverzorgsters en soldaten. Mieren zijn alleseters, ze eten fruit en dode dieren meestal zijn dit andere insecten. Ook zijn ze dol op zoetigheid, zoals snoep. Sommige mieren verzamelen bladeren om zo paddenstoelen te kweken in het nest, die de mieren eten. Er zijn ook mieren die luizen beschermen en van voedsel voorzien. De afscheiding van de luizen is zeer zoet en mieren zijn hier dol op. Deze afscheiding wordt honingdauw genoemd.

Zie je één mier lopen, kom dan meteen in actie!

Als je dus de verkenner (de werkster, die opzoek moet naar eten) in huis ziet lopen, dan is het tijd voor actie. Anders ben je te laat en komt de hele kolonie! Zet de mier meteen weer buiten en maakt meteen de looproute van de mier schoon. Dweilen en je aanrecht schoonmaken zijn een goed begin. Zoek vooral uit, waarom de mier jouw huis in kwam, ligt er misschien ranja op de vloer of was het je afvalbak waar ze op afkwamen? Je bent er echt niet zomaar vanaf. Hoe je vloer dus altijd goed schoon.

Dit zijn diervriendelijke manier om van de mieren af te komen.

Azijn

Eigenlijk hebben alle insecten en andere beestje een hekel aan de doordringende geur van azijn. Hiermee jaag je dus niet alleen de mieren je deur uit, maar ook spinnen en vlooien bijvoorbeeld. Doe een scheut azijn door je dweilwater en er is geen kruipend beestje dat nog over jouw vloer wil lopen.  

Dit kun je ook doen voor je ramen, je ramen worden er veel schoner van en vliegen en muggen o.a. willen niet meer op jouw ramen zitten. En nee het huis stinkt niet naar azijn.

Een muntje

Mieren houden niet zo van koper, ze lopen er absoluut niet overheen. Je kan dus wat koperen euromuntjes neerleggen of een koperdraadje spannen. Zo blijven de mieren buiten de deur.

Plantjes

Mieren hebben een goede neus, maar vinden dus niet alles lekker ruiken. Zo hebben ze een hekel aan o.a. deze planten geuren:

 • Goudbloemen
 • Afrikaantjes
 • Lavendel
 • Boerenwormkruid
 • Bieslook

Perfect dus om deze planten op je balkon, in je tuin vlakbij de ingang te zetten

Ook met kruiden kun je de mieren een deurtje verder laten gaan, deze geuren vinden ze ook echt niet lekker:  

 • Kaneel
 • Nootmuskaat
 • Peper
 • Munt
 • Basilicum
 • Salie
 • Kruidnagel

Deze kun je de voor de ingang van hun holletje neerleggen of bij de deur, of waar ze ook maar binnen komen. Basilicum en munt staan hier bijna altijd wel op het aanrecht en sindsdien geen last van mieren meer.

Citroen

De mieren zijn ook niet zo dol op de geur van citroen. leg de schil neer op de plek waar ze vandaan komen of daar waar je er last van hebt. Je ziet ze bijna wegrennen.

Krijtje (of talkpoeder)

In krijt en talk poeder zit een bepaalde stof waar mieren niet zo blij van worden en dus wegblijven. Zet dus een dikke krijt streep voor je deur of waardoor ze naar binnenkomen. Talkpoeder kan ook, maar moet na een regenbui wel even weggehaald worden! Beide na een regenbui weer even herhalen.

Terracotta bloempot

Vul een terracotta (oranje stenen bloempot) bloempot met stro en zet deze op zijn kop, op het mierennest. De mieren gaan daar hun nieuwe nestje in maken en na een paar dagen kun je de pot ergens anders ver buiten jouw huis en tuin neerzetten.

Nu hebben we het gehad over het bestrijden van de mieren, maar hoe voorkom je dan dat ze überhaupt in je huis komen?

De mieren komen alleen maar voor het eten bij je binnen. De werksters (verkenners) zijn de hele dag opzoek naar eten en zodra ze ook maar iets vinden, roepen ze al hun vrienden. Zorg er dus voor dat het heel goed schoon is. Als er iets blijft liggen aan afval of maar een kruimel eten of druppel drinken dan komen ze daar op af.

Ook leuk om te lezen: 10 schoonmaak tips met Azijn Vegan Beauty rimpels wegsmeren kan dat? Vegan roze koeken zo maak je ze lekker zelf Een stinkend toilet hoe kom je er vanaf?

3 thoughts on “7 diervriendelijke tips tegen mieren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *