Home Blog Alles over eetbare paddenstoelen

Alles over eetbare paddenstoelen

Geschreven door Vega Lifestyle
champignons - eetbare paddenstoelen - oesterzwammen - vegan food

eetbare paddenstoelen: De herfst is zeker één en van de mooiste jaargetijden. De herfst heeft net dat ene speciale … Het mooie gouden licht, de vele kleurtjes van de blaadjes en paddenstoelen. Ja, vooral in de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond. Sommige paddenstoelen kun je eten en de ander is zeer giftig. In het bos, bekijken wij de paddenstoelen graag, maar ze plukken om op te eten, nee dat doen wij niet. We zijn twee jaar gelden met paddenstoelen experts op pad geweest en zelfs zij durven het niet.

In dit artikel gaan we het hebben over een paar eetbare paddenstoelen. Er zijn vele soorten en smaken te koop in de winkels. Welke eetbare paddenstoelen zijn er in de winkels te vinden?

  • Witte champignons
  • Kastanjechampignons
  • Portobello
  • Oesterzwam
  • Cantharelle ook wel bekend als Hanekam
  • Shiitakes

De champignon is wereldwijd de meest gegeten paddenstoel. Het is dan ook niet zo verrassend dat de champignon de bekendste eetbare paddenstoel is. Dit is ook niet zomaar, ze zijn veelzijdig erg lekker, goedkoop en ook nog eens erg gezond.

Champignons zijn er in verschillende soorten

Er zijn heel veel soorten champignons (eetbare paddenstoelen). Allemaal hebben ze hun eigen unieke smaak. Wij zetten de meest bekende soorten voor je op een rijtje.

De witte champignon

De witte champignon is daarvan echt dan weer de meest bekende en meest gegeten variant. Ze zijn er in verschillend maten. Meestal hebben ze een geheel gladde hoed. Bij veel groenten en fruit geldt … hoe kleiner hoe meer smaak, hier is het anders om. Hoe groter de witte champignon hoe meer smaak.

Champignons zijn gezond en bevatten diverse vitamines en mineralen. Zo zijn ze uitgesproken rijk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en een klein beetje vitamine B12. kalium en fosfor,seleen, koper,zink en mangaan

Kastanjechampignons

Na de witte champignon komen de kastanjechampignons. Deze beide varianten zijn dan ook goed verkrijgbaar n de supermarkten. De kastanjechampignon is bruin en met een licht gevlokte hoed. Kastanjechampignons hebben een wat meer uitgesproken, vollere, nootachtige smaak dan de witte champignons. Ze bevatten minder vocht, waardoor ze minder slinken dan de witte variant.

Ook de bruine versie bevat veel vitamines en mineralen. Zo zijn ze uitgesproken rijk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en een klein beetje vitamine B12. kalium en fosfor,seleen, koper,zink, choline, proteïne, mangaan

Portobello

Portobello’s zijn de reuzen onder de champignons. Het is de grote versie van de kastanjechampignons. Ze zijn zo groot omdat ze veel later geplukt worden dan de witten en de kastanjechampignons. Door het langer laten groeien scheurt de hoed meestal open. Hierdoor kun je de lamellen van de portebello zien. In de winkel zijn ze meestal 6 tot 12 centimeter doorsnede. Juist doordat de hoed zich heeft geopend, veel groter is en afgeplat is van boven zijn portobello’s zeer geschikt om te vullen. Zo kun je ze vullen met stukjes ui, paprika, kaas of juist met roomkaas of hummus. Ook zijn ze ideaal om er een burger van te maken. De portobello is een groot uit de kluiten gewassen kastanjechampignon

Oesterzwam

Na de champignon is de oesterzwam wereldwijd de meest gegeten paddenstoel. De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed, een klein, stug steeltje en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. De paddenstoel heeft heel zacht en vlezig vruchtvlees. De oesterzwam is rijk aan eiwit, kalium, magnesium, fosfor, zink, selenium, vitamine B1, B2, B6 en D.

De canthare

De cantharel wordt ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd. De cantharel is iets minder bekend vanuit de supermarkt, ze zijn ook iets duurder dan de champignons. Deze paddenstoel heeft een licht- tot donkergele hoed (3-10 cm) met een gekrulde rand die omhoog gaat staan naarmate de paddenstoel ouder is. De cantharel ruikt naar abrikozen en heeft een licht peperachtige smaak. De cantharel bevat ook weer vele vitamines en mineralen … Retinol, vitamine B1, C, D, E, natrium, koper, magnesium, calcium

De shiitake

De shiitake (dit spreek uit als: sjie-ie-taake). Dit is een eetbare paddestoel. De shiitake heeft een krachtige nootachtige en kruidige smaak. Leuk weetje deze paddenstoel groeit vooral op de bomen. De naam van deze paddestoel is afgeleid van de groeiwijze. Zo betekend take paddenstoel in het Japans en Shii is de boom waar deze paddestoel bijna altijd op groeit. Deze paddenstoel is in Nederland te koop in verschilende maten en kleuren. Groot, klein en licht of donkerbruin en met een gladde of juist schilferende hoed. De shiitake is net als alle andere paddenstoelen ook erg gezond en bevat ook vele vitamines en mineralen. Eiwit, calcium, fosfor, kalium, natrium, zink, mangaan, magnesium, ijzer, vitamne B1, B2, B3, B4, B6, B9 en een beetje B12, C, D

Lekkere recepten met eetbare paddenstoelen

Deel dit bericht gerust met je vrienden op social media.

You may also like

6 Reacties

Vegan sambal maken | Vega Lifestyle Magazine december 14, 2019 - 6:01 pm

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Geroosterde aardappelen | Vega Lifestyle Magazine januari 3, 2020 - 5:23 am

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Vegan stoofpot met champignons en uien | Vega Lifestyle Magazine januari 24, 2020 - 10:09 am

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Smoothiebowl met Ananas | Vega Lifestyle Magazine januari 29, 2020 - 8:02 pm

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Alles over vitamine D | Vega Lifestyle Magazine april 3, 2020 - 6:02 am

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
De blog van ... Lobke Faasen | Vega Lifestyle Magazine augustus 31, 2020 - 12:48 pm

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply

Laat een berichtje achter