Home Blog Alles over eetbare paddenstoelen

Alles over eetbare paddenstoelen

Geschreven door Vega Lifestyle
champignons - eetbare paddenstoelen - oesterzwammen - vegan food

De herfst is zeker één en van de mooiste jaargetijden. De herfst heeft net dat ene speciale … Het mooie gouden licht, de vele kleurtjes van de blaadjes en paddenstoelen. Ja, vooral in de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond. Sommige paddenstoelen kun je eten en de ander is zeer giftig. In het bos, bekijken wij de paddenstoelen graag, maar ze plukken om op te eten, nee dat doen wij niet. We zijn twee jaar gelden met paddenstoelen experts op pad geweest en zelfs zij durven het niet.

In dit artikel gaan we het hebben over een paar eetbare paddenstoelen. Er zijn vele soorten en smaken te koop in de winkels. Welke eetbare paddenstoelen zijn er in de winkels te vinden?

  • Witte champignons
  • Kastanjechampignons
  • Portobello
  • Oesterzwam
  • Cantharelle ook wel bekend als Hanekam
  • Shiitakes

De champignon is wereldwijd de meest gegeten paddenstoel. Het is dan ook niet zo verrassend dat de champignon de bekendste eetbare paddenstoel is. Dit is ook niet zomaar, ze zijn veelzijdig erg smakelijk,goedkoop en ook nog eens erg gezond.

Champignons zijn er in verschillende soorten

De witte champignon

De witte champignon is daarvan echt dan weer de meest bekende variant. Ze zijn er in verschillend maten. Meestal hebben ze een geheel gladde hoed. Bij veel groenten en fruit geldt … hoe kleiner hoe meer smaak, hier is het anders om. Hoe groter de witte champignon hoe meer smaak.

Champignons zijn gezond en bevatten diverse vitamines en mineralen. Zo zijn ze uitgesproken rijk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en een klein beetje vitamine B12. kalium en fosfor,seleen, koper,zink en mangaan

Kastanjechampignons

Na de witte champignon komen de kastanjechampignons. Dit is een bruine variant, met een licht gevlokte hoed. Kastanjechampignons hebben een wat meer uitgesproken, nootachtige smaak dan de witte champignons. Ze bevatten minder vocht, waardoor ze minder slinken dan de witte variant.

Ook de bruine versie bevat veel vitamines en mineralen. Zo zijn ze uitgesproken rijk aan vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en een klein beetje vitamine B12. kalium en fosfor,seleen, koper,zink, choline, proteïne, mangaan

Portobello

Portobello’s zijn de reuzenchampignons. Ze zijn de grote versie van de kastanjechampignons. Ze worden veel later geplukt dan de witten en de kastanjechampignon. Door het langer laten groeien heeft die hoed zich geopend en kun je de lamellen zien. Ze zijn in de winkel meestal zo’n 6 tot 12 centimeter in doorsnede.
Juist doordat de hoed zich heeft geopend, veel groter is en afgeplat is van boven zijn portobello’s zeer geschikt om te vullen. Ook zijn ze ideaal om er een burger van te maken. De portobello is een groot uit e kluiten gewassen kastanjechampignon

Oesterzwam

Na de champignon is de oesterzwam wereldwijd de meest gegeten paddenstoel. De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed, een klein, stug steeltje en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. De paddenstoel heeft heel zacht en vlezig vruchtvlees. De oesterzwam is rijk aan eiwit, kalium, magnesium, fosfor, zink, selenium, vitamine B1, B2, B6 en D.

De canthare

De cantharel wordt ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd. De cantharel is iets minder bekend vanuit de supermarkt, ze zijn ook iets duurder dan de champignons. Deze paddenstoel heeft een licht- tot donkergele hoed (3-10 cm) met een gekrulde rand die omhoog gaat staan naarmate de paddenstoel ouder is. De cantharel ruikt naar abrikozen en heeft een licht peperachtige smaak. De cantharel bevat ook weer vele vitamines en mineralen … Retinol, vitamine B1, C, D, E, natrium, koper, magnesium, calcium

De shiitake

De shiitake (spreek uit: sjie-ie-taake) is een eetbare paddenstoel. De shiitake heeft een krachtige nootachtige en kruidige smaak. Deze paddenstoel groeit vooral op de bomen. De Japanse naam is afgeleid van die groeiwijze: shii is de boom waar hij vaak op groeit, take betekent paddenstoel). De shiitake is te koop in vele soorten en maten: groot, klein, licht- of donkerbruin, met een gave of juist schilferende hoed.
De shiitake is net als alle andere paddenstoelen ook erg gezond en bevat ook vele vitamines en mineralen. Eiwit, calcium, fosfor, kalium, natrium, zink, mangaan, magnesium, ijzer, vitamne B1, B2, B3, B4, B6, B9 en een beetje B12, C, D

Lekkere recepten met eetbare paddenstoelen

Vegan paddenstoelen-tapenade

Romige vegan pasta met kruidige champignons

Gevulde champignons met paardenbloem

Vegan toast met gekruide champignons

De lekkerste vegan bladerdeeg gerechten van Tante Fanny

You may also like

6 Reacties

Vegan sambal maken | Vega Lifestyle Magazine december 14, 2019 - 6:01 pm

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Geroosterde aardappelen | Vega Lifestyle Magazine januari 3, 2020 - 5:23 am

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Vegan stoofpot met champignons en uien | Vega Lifestyle Magazine januari 24, 2020 - 10:09 am

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Smoothiebowl met Ananas | Vega Lifestyle Magazine januari 29, 2020 - 8:02 pm

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
Alles over vitamine D | Vega Lifestyle Magazine april 3, 2020 - 6:02 am

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply
De blog van ... Lobke Faasen | Vega Lifestyle Magazine augustus 31, 2020 - 12:48 pm

[…] Alles over eetbare paddenstoelen […]

Reply

Laat een berichtje achter