Alles over vitamine D

vitamine d waar zit het in

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Dit soort vitamines zit voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kan in weefsels van het lichaam worden opgeslagen. Vitamine D wordt tijdelijk opgeslagen in de lever, vetweefsel, botten, huid en spieren. Niet alles wordt opgeslagen. Het grootste deel wordt met ontlasting uitgescheiden. Niet-oplosbare vitamines zitten juist in het vocht van voedingsmiddelen en verlaten het overschot aan de vitamines via urine. 

Vitamine D wordt opgedeeld in twee soorten. Vitamine D2 en vitamine D3. Beide varianten hebben effect op ons, alleen heeft D3 een iets sterkere werking. In het volgende stuk vertel ik meer over deze twee soorten.

Hoe kom je aan vitamine D?

D2 wordt gemaakt in bepaalde paddenstoelen en schimmels. Er zijn twee manieren waarop je vitamine D3 binnen kunt krijgen. Het eerste is via (dierlijke) voeding. Vooral in vette vis zit veel. Melk en melkproducten bevatten kleine hoeveelheden. Ook wordt het verplicht toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dit wordt samen met vet opgenomen. 

De tweede en belangrijkste manier is via de zon, waardoor provitamine D3 wordt omgezet in vitamine D. Aangeraden wordt om elke dag een kwartier tot een halfuur tussen 11:00 en 15:00 met je hoofd en handen in de zon te zijn. 

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is 10 microgram. Sommige groepen hebben baat bij een vitamine D supplement. Dit zijn:

  • Jonge kinderen
  • Mensen die weinig in de zon komen
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met een getinte of donkere huid
  • Ouderen
  • Mensen die een sluier dragen

Wat doet het in ons lichaam?

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en fosfor. Het zorgt ervoor dat calcium via de wand van de dunne darm, in het bloed kan komen. Is er te weinig vitamine D? Dan kunnen de botten te weinig calcium opnemen. Dit heeft gevolgen voor de groei en ontwikkeling van het skelet. Bij kinderen kan dit bijvoorbeeld lijden tot X- of O-benen. Calcium regelt ook dat de hoeveelheid calcium en fosfor in de juiste verhoudingen blijft. 

Vitamine D zorgt voor de beperking van botontkalking en daarmee kun je het risico op osteoporose op latere leeftijd verminderen. De vitamine is ook belangrijk voor een goede spierfunctie, een sterk gebit en de werking van een goed immuunsysteem. 

Te weinig?

Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, wordt calcium en fosfor dus slechter opgenomen. Dit kan zorgen voor beenverwerking, wat het krijgen van zachtere botten betekent. Kinderen blijven in groei achter, omdat er te weinig aminozuren zijn om eiwitten aan te maken. Bij ouderen worden botten sneller bros en is er meer kans op botbreuken. 

Te veel?

Er is bijna geen kans op een teveel. Bij te veel hoogtezon en het slikken van een supplement, kan er wel een gevaar ontstaan. Er kan dan te veel calcium in het lichaam zijn, waardoor het zich op plekken in het lichaam gaan plaatsen waar dat niet hoort. Zoals in bloedvaten, de hartspier en de nieren (nierstenen). Als je in één keer te veel vitamine D supplement neemt kan misselijkheid, diarree, hoofdpijn en vermoeidheid het gevolg zijn. 

Bronnen: Ons Voedsel, Voedingscentrum, Vitamine Informatie Bureau

Dit artikel is geschreven door Lauressa van Roekel. Lauressa heeft zelf ook een website gewoon wat groener. Zeker leuk om hier even een kijkje te nemen.

Ben jij opzoek naar vegan supplementen? Wij hebben goede ervaringen met de supplementen van Goldea.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

One thought on “Alles over vitamine D

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *