Home Blog Plantaardig, maar niet vegan

Plantaardig, maar niet vegan

Geschreven door Robin Fontijn

Af en toe kom je dingen tegen in de supermarkt die op het eerste oog vegan lijken, er staat namelijk op dat ze plantaardig zijn. Toch betekent dit niet altijd dat een product vegan is. Wanneer het woord ‘plantaardig’ wordt gebruikt kan het zijn dat het toch dierlijke bestandsdelen bevat.

Wat maakt dat iets plantaardig is, maar niet vegan

Er zijn een aantal manieren waarop een product wèl plantaardig is, maar toch niet vegan. Dit zijn de meest voorkomende redenen. Het kan zijn dat een eindproduct geen dierlijke ingrediënten bevat, maar dat in het proces toch dierlijke stoffen zijn gebruikt. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij witte suiker. In Nederland wordt dit niet gedaan, maar vooral in Amerika. Geraffineerde suiker komt hierbij in aanraking met kooltjes van runderbeenderen . Het overgebleven suikersap wordt gekristalliseerd en vervolgens gebleekt met beenderkool en krijgt hierdoor de witte kleur. Er gaat al lang een discussie of avocado’s nou wel of niet vegan zijn. Er worden namelijk bijen ingezet, omdat het erg moeilijk wordt om ze zonder ze te kweken. Ook kan het zijn dat een product voor een deel plantaardig is. Deze bevat dan bijvoorbeeld plantaardige olie, maar ook een E-nummer van dierlijke oorsprong.

Een aantal producten

Een van de ‘instinkers’ is de AH vloeibare basis, deze lijkt vegan. Er staat heel duidelijk ‘plantaardig’ bij het product. Bij de omschrijving van het product staat dat het bestaat uit 78% plantaardige olie. Wanneer je de ingrediënten bekijkt zie je dat het lecithine bevat. Lecithine is een stof die uit eidooiers verkregen wordt.

Een ander product, de AH stukjes als van kip worden zelfs als vegan verkocht. Deze waren eerder vegan maar bevatten nu vrije-uitloopei-eiwit.

Ook zijn er producten waarbij het eindproduct vegan is, maar de productie ervan niet. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Truffels
  • Avocado’s
  • Amandelen
  • Wijn en bier
  • Fruitsoorten zoals: Appel, peer, ananas, meloen en perzik
  • Alle citrusvruchten (met uitzondering van sommige biologische)

Dit is misschien ook leuk om te lezen!

Fruit plukken bij Fruittuin van West Vegan wat eet je dan op brood?

You may also like

1 Reactie

IJZER | Vega Lifestyle Magazine maart 11, 2020 - 9:07 pm

[…] Plantaardig, maar niet vegan […]

Reply

Laat een berichtje achter