Sint Maarten waarom vieren we dat?

De feestdagen beginnen bij mensen met kinderen op 11 november. Dan mogen de kinderen met hun lampionnetjes langs de deuren om te zingen. En hopen zo wat lekkers te krijgen.

Wie was Sint maarten?

Voor het antwoord op deze vraag gaan we heel ver terug. Namelijk naar het jaar 316. De Hongaarse Martinus van Tours (Sint Maarten) werd geboren als de zoon van een rijke koopman. Op 15-jarige leeftijd was hij soldaat in het Romeinse leger en besloot te strijden in Frankrijk.

Sint Maarten

Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was guur, nat, mistig en koud (een echte Sint Maarten dag dus). Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen om zich zelf zo warm te houden. De soldaten hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn.Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan. De arme, oude man vroeg om een kleine gift. Sint Maarten had helaas geen geld bij zich, maar wilde de man toch wat geven. Aangezien de man geen kleding droeg, sneed Sint Maarten een stuk van zijn mantel af. Hij kon niet zijn hele mantel geven. Omdat hij als soldaat zonder mantel niet de poorten binnen zou komen en de helft van de mantel eigendom was van Rome, gaf hij de helft aan de oude man in kwestie. Zo kreeg de beste man toch iets en kon hij zich kleden tegen de kou.

Sint Maarten als Bisschop

Volgens de legende was deze bedelaar niet zomaar een bedelaar. Het was een verschijning van Jezus, of stond de bedelaar symbool voor Christus. Zijn woorden waren: “ik was naakt en gij hebt mij gekleed”. Zo gaat het verhaal dat hij diezelfde avond een droom had. In deze droom verscheen Jezus Christus met dezelfde halve cape. Hij bedankte hem voor zijn daad. Sint Maarten liet zich vervolgens dopen en werd monnik. Hij stichtte een klooster Ligugé bij Poitiers, het eerste klooster op Franse bodem. Zo werd Sint Maarten later door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het christendom.

Waarom gaan kinderen met lichtjes en lampionnen langs de deuren?

Sint Maarten was dagelijks in de kerk te vinden van Duinkerke. Hier preekte hij en gaf hij de mis. Op een ochtend was Sint Maarten er niet. Misschien was hij wel op pad om armen te helpen?! Hij kwam niet terug en de bevolking maakte zich erge zorgen om hem. Dus besloten de bewoners van het oude dorpje het woeste, donkere duin in te gaan met lichtjes. Tijdens deze zoektocht riepen ze hem: “Sint Maarten! Sint Maarten!” Na lang zoeken, vonden ze Sint Maarten. Hij was verdwaald in de duinen, maar de bevolking vond hem gelukkig terug. Toch is hij ziek geworden. In 397 stierf Sint Maarten aan koortsen. Hij is ongeveer 80 jaar geworden. Hij werd op 11 november begraven. Om hem te eren, gaan kinderen de straat op en zingen zij met een lampion in de hand een vrolijke liedjes bij de mensen. Om ze licht te brengen … vrolijk te maken. En tegenwoordig om natuurlijk zo wat lekkers (het liefst snoep) of leuks te krijgen.

Geen snoep maar een klein cadeautje

Steeds vaker zie ik dat mensen in plaats van snoep een klein cadeautje geven. Dit kan iets zijn wat ze bij de supermarkt hebben gekregen, zoals de Disney poppetjes, voetbalplaatjes of …

Wil je toch graag snoep geven? Op onze website hebben wij een hele lijst staan met vegan Sint Maarten snoep. www.vegalifestyle.nl

Liedjes

Tegenwoordig zijn er zoveel leuke vrolijke liedjes. Zongen wij vroeger alleen Sint Maarten, de koeien hebben staarten … Of 11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag.

Nu zijn er zoveel variaties en ieder jaar hoor ik weer een paar leuke nieuwe.

Welk Sint Maarten liedje is jouw favoriet?

Weet jij niet welke snoep vegan is? wij heen en mooie lijst met vegan Sint Maarten snoep

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *