Vegan en eiwitten … Hoe zit dat?

vegan en eiwitten hoe doe je dat?

Vegan en eiwitten: Veel mensen denken dat je dierlijke producten nodig hebt voor je eiwitten. Met een plantaardig eetpatroon krijg je ruim voldoende eiwitten binnen. Wist je dat je lichaam voor ongeveer vijftien tot twintig procent uit eiwitten bestaat? Eiwitten, worden ook wel proteïnen genoemd. Het is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Zo heb je proteïnen nodig voor de opbouw en het behoud van je spieren en geven ze je energie. Maar hoeveel proteïnen heb je eigenlijk nodig? En heb je meer behoefte aan eiwitten na het sporten? Welke plantaardige producten kun je het beste eten? ij vertellen je alles wat je moet weten over eiwitten.

Wat zijn eiwitten?

Eiwit (of proteïne) is een voedingsstof. Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwit. Eiwitten vormen een belangrijke bouwstof voor je lichaam en geven je energie. Een eiwit is opgebouwd uit aminozuren. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan het lichaam er zelf dertien kan aanmaken. De andere negen moet je dus via de voeding binnenkrijgen. De aminozuren die het lichaam zelf kan aanmaken zijn de essentiële aminozuren. De aminozuren die je via je voeding binnen krijgt zijn de semi-essentiële aminozuren.

eiwitten - alles over eiwitte - vegan en eiwitten - eiwit shakes

Waar zijn eiwitten goed voor?

Waar zijn eiwitten nu eigenlijk goed voor? Wij zetten de voordelen van eiwitten even voor je op een rij:

  • Eiwitten dragen bij aan sterke spieren. Ze zijn belangrijk voor de groei als de instandhouding van je spieren. Na het sporten ondersteunen eiwitten snel herstel van de spieren na het sporten.
  • Ze dragen bij aan sterke botten. Zo hebben kinderen eiwitten nodig voor een normale groei en ontwikkeling van de botten. Volwassenen hebben eiwitten nodig voor het behoud van sterke botten.
  • Eiwitten geven je energie. Eiwitten zijn niet alleen een belangrijke bouwstof voor je lichaam, maar dienen ook als brandstof.
  • Ze werken bloeddrukverlagend. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van eiwitrijke voeding, weliswaar in combinatie met groenten, fruit en weinig verzadigd vet, bloeddrukverlagend werkt.

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Dit hangt onder meer af van je lichaamsgewicht en je leeftijd. Een volwassen man of vrouw heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Dat komt neer op zo’n 56 gram eiwit per dag voor iemand die 70 kilo weegt.

Wanneer heb je behoefte aan extra eiwitten?

Vegan en eiwitten

Plantaardige eiwitten bevatten minder (semi -essentiële) aminozuren dan dierlijke eiwitten. Daarom heb je meer eiwitten nodig als je geen dieren of helemaal geen dierlijke producten eet of drinkt. Een veganist heeft ongeveer ongeveer 25% meer eiwitten per dag nodig. Dat komt voor een volwassenen neer op ongeveer 15 gram extra eiwitten.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Zwangere vrouwen hebben ook extra eiwitten nodig. Voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kindje. Geef je borstvoeding … Dan heb je ook extra eiwitten nodig.

Baby’s en kinderen

Baby’s hebben in verhouding tot hun lichaamsgewicht de meeste eiwitten nodig. Baby’s groeien namelijk heel snel. Moedermelk is een belangrijke bron van eiwitten. Flesvoeding bevat ook eiwit. Kinderen hebben ook meer eiwitten nodig. Kinderen hebben meer eiwitten nodig voor de groei en ontwikkeling van de botten.

Vegan en eiwitten: Peulvruchten zijn de eiwitten bron …

Peulvruchten zijn echte eiwitten bron en dan maakt het niets uit, of je kiest voor bonen, linzen of erwten. Ze zijn allemaal even goed. Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen en pinda’s. Je hebt keuze uit honderden soorten, ieder met zijn eigen smaak, textuur en kleur. En wat ook zo geweldig is: de teelt en productie van peulvruchten levert een lage belasting op voor het milieu. En ze zijn nog eens relatief goedkoop.

Kracht- en duursporters

Doe je aan een kracht- of duursport, bijvoorbeeld gewichtheffen of zwemmen? Dan heb je meer eiwitten nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een eiwitshake of extra uit je voeding. Eiwitten dragen namelijk bij aan de groei van je spieren én ondersteunen het herstel van je spieren na het sporten. In onderstaand overzicht zie je hoeveel eiwitten je dagelijks nodig hebt als je regelmatig (fanatiek) sport:

Enkele goede vegan eiwitshakes:

Dit is ook leuk om te lezen:

Deel dit artikel gerust op social media

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *