De lekkerste stoofperen maak je zo …

de lekkerste stoofperen zonder wijn maak je zo - Stoofperen

Stoofperen roept bij veel mensen nostalgie op. Het is echt een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Ook hebben veel mensen het over oma’s recept als ze stoofperen maken. Wij hebben aan oma’s recept gemoderniseerd.

Stoofperen of handpeer?

Een stoofpeer is veel harder en steviger dan de bekende handpeer. De handpeer heeft een zachte schil en zacht vruchtvlees. De stoofpeer heeft een harde schil en hard vruchtvlees. Daarom moet hij ook gestoofd (gekookt) worden. Er zijn vele soorten stoofperen. In de winkels zijn het vooral de Gieser Wildeman en de Saint Remy die verkocht worden. De Gieser Wildeman zijn niet zo groot en wel lekker zoet. De Saint Remy zijn een stuk groter en minder zoet, van nature.

Kun je stoofperen maken zonder wijn?

Jazeker. Vroeger werden de stoofperen vaak gekookt in een wijnbad. De stukjes peer werden toen in een pan vol rode wijn, specerijen en moerbeien of rozijnen gekookt. Na het koken werd de wijn gezoet en als siroop met de peren geserveerd. Het koken van de peren kan ook gewoon zonder wijn en zo kunnen de kinderen ook lekker mee smullen. Wij koken in dit recept ook de peren zonder wijn. Wij koken ze in o.a. water, suiker en lekkere specerijen. En dan laten we ze dan 2 tot 4 uur koken, zodat ze lekker zacht en eetbaar worden

Hoe weet je of stoofperen rijp zijn?

Stoofpeertjes zijn super hard en daarom moeilijk te zien of voelen of ze al rijp zijn. Daar is wel een handig trucje voor: Druk zachtjes op het vruchtvlees vlak naast het steeltje. Is het vruchtvlees hier wat zachter, dan is de stoofpeer rijp. Zo niet, dan niet.

Hoeveel stoofperen per persoon?

Dat ligt eraan waarvoor je de stoofperen maakt. Bij een nagerecht is het ongeveer 2 a 3 per persoon. Gebruik je het als bijgerecht dan kun je van 1 a 2 uit gaan.

Hoe en hoelang kun je stoofperen bewaren?

Meestal maak je veel te veel stoofpeertjes klaar. Gelukkig kun je ze goed bewaren.
Rauw: Als ze nog ongekookt en in schil , kun je ze tot een paar weken op een koele plek bewaren.
Gekookt: Na het koken zijn kun je de stoofperen nog een aantal dagen in de koelkast bewaren.
Invriezen: Stoofpeertjes kun je prima tot een paar maanden met vocht luchtdicht verpakken en invriezen (-18 graden).

Stoofperen wat heb je nodig?

  • 1.5 kg stoofperen
  • 1 liter water
  • 2 schijfjes gember
  • 150 gram suiker
  • 2 zakjes chai thee

Stoofpeertjes zo maak je ze

Stap 1: Doe het water, de suiker en de schijfjes gember in een pan en zet dit op het vuur.
Stap 2: Als het water kookt, doe dan het vuur uit en laat de theezakjes er vijf minuten in. Haal na 5 minuten de theezakjes eruit en knijp ze nog even goed uit in de pan.
Stap 3: Schil ondertussen de peren en doe ze in de pan met kokend water.Breng opnieuw aan de kook en laat pruttelen totdat de peertjes zacht zijn. Dit kan wel 2 tot 4 uurtjes duren.

Serveer ze in een mooie schaal of in kommetjes. Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen:

Deel gerust op social media … wie weet maken je vrienden het dan een keer voor je klaar 😉

One thought on “De lekkerste stoofperen maak je zo …

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *