Wat is yoga eigenlijk?

Wat is yoga - yoga -

Wat is yoga eigenlijk? Deze vraag hoor ik vaak in dit artikel willen we graag uitleggen wat yoga nu eigenlijk is. Vaak denken mensen dat het een beetje rekken en strekken is. Niets is minder waar. Er zit een hele filosofie achter. yoga betekend verbinden. Het verbinden slaat dan op het verbinden van jezelf. Je lichaam en geest kunnen dit doen door middel ademhaling. De ademhaling is dan ook erg belangrijk. Je ontdekt dat je op deze manier je grenzen kunt verleggen. Dit is zowel op als naast de yogamat!

Waarom is de ademhaling zo belangrijk bij yoga?

De ademhaling is de brug tussen je lichaam en je mind. De ademhaling bij yoga brengt je lichaam en geest in verbinding. Ondanks dat de ademhaling automatisch gaat. Kun je de ademhaling deels wel beïnvloeden. Zo kun erbij bijvoorbeeld je ademhaling in 8 tellen doen, 4 in en 4 uit. Maar ook kiezen voor een snelle of langzamere ademhaling, Hoog in de borst of laag in de buik. Als je altijd hoog ademt in je borst, kun je door te oefenen je ademhaling ook wanneer het automatisch gaat zorgen dat je meer in je buik ademhaalt. En zo optimaal gebruik maakt van je ademhaling. Doordat je je ademhaling kunt beïnvloeden kun je in beperkte mate ook toegang krijgen tot je zenuwstelsel. Als je een paar minuten heel snel en heel hoog in je borst gaat adem halen. Dan weet je zeker dat je hartslag omhoog gaat. Doordat je bij yoga zoveel met je ademhaling bezig bent. Is er van alles aan de gang tijdens een yoga sessie. We manipuleren op deze manier ons Fysieke, mentale, emotionele en spirituele staat van zijn.

Ademhaling tijdens een yoga sessie

Tijdens de yoga oefeningen, is het belangrijk om je zoveel mogelijk te concentreren op je ademhaling. Op deze manier ben je bewust bezig met je lichaam en voelt de houding comfortabel. Tijdens de oefeningen is het erg belangrijk dat jij naar jouw lichaam luistert. Kun je een beweging tot zover, dan is deze houding voor jou goed. Dat je buurvrouw een stuk verder kan, zegt iets over haar. Zij is misschien al veel langer bezig met deze oefeningen. En op jouw niveau zou het voor haar weinig doen, ga jij verder omdat jij ook ze ver wil ren jij jezelf voorbij. Door op je ademhaling te letten, zorg jij ervoor dat je 1 bent met je lichaam en op deze manier niets geforceerd doet. Bij de yoga gaat het juist om de balans tussen die twee (lichaam en geest). Daarom moet je de ademhaling leren gebruiken tijdens een houding. Zodat je precies de juiste uitdaging voor jouw lichaam doet, zonder iets te forceren.

Tijdens de Yogasessie is een goede yogamat wel aan te raden.

Wat is yoga?

Zoals je bij de ademhaling al kon lezen is yoga alles behalve prestatiegericht. Iedereen stap op een heel ander level in. Als jij net begint met yoga kun jij nooit daar zijn waar iemand anders is, die al jaren aan yoga doet. Je hoeft om te starten met yoga helemaal niet lenig te zijn. Yoga bevordert wel de soepelheid van het lichaam. Tijdens elke yogales doe je een verschillende yogahoudingen. Alle houdingen hebben dal doel de organen, gewrichten, klieren, de bloedvaten, zenuwstelsel, het evenwicht o.a. beter te laten functioneren. Tijdens de yogalessen is je ademhaling optimaal en door het rekken en strekken span je allerlei spieren aan. De lichaamshouding en ademhaling werken tijdens de ontspanningsoefeningen werken tijdens de yoga samen om zo diep en bewust te ontspannen. Yoga heeft een lange en diepe doorwerking op je psyche, energiesysteem en zenuwstelsel. Het lichaam krijgt de kans om volledig te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door elke week (of vaker) een yogasessie te doen, zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen. Maar ook kun je mentaal en emotioneel veel meer hebben.

Yoga Stap voor Stap

Wil jij in je eigen rustige vertrouwde omgeving stap voor stap kennis maken met yoga? Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi’s leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en kunnen op deze manier lekker thuis, wanneer zij het willen en op hun eigen tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijgen mensen bonusvideo’s over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen. Hoe leuk is dit! Kijk voor meer informatie op: Online cursus: Yoga voor beginners

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.