Waarom een gezichtsmasker? En welke soorten zijn er?

vegan gezichtmaskers - vegan huidverzorging - vegan beauty - vegan beautyexpert

Gezichtsmaskers, echte oppeppers voor de huid. Wekelijks een gezichtsmasker gebruiken is echt geen overbodige luxe. Maar waar is het nou eigenlijk goed voor? Hoe kies je het juiste masker? Hoe gebruik je het? Nieuwsgierig? Lees, dan snel verder

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. Doordat de huid dagelijks blootgesteld wordt aan o.a. weer en wind kan je huid af en toe wat extra aandacht gebruiken. Naast je dagelijkse verzorging (reinigen en dag en een nachtcrème), draagt het gebruik van een gezichtsmasker bij aan het verbeteren van de huidconditie en zorgen voor een stralende en zachte huid

Wat doet een gezichtsmasker met je huid?

Gezichtsmaskers zijn er in vele soorten en allemaal hebben ze hen eigen werking. Wat ze allemaal gelijk hebben. Wanneer je het masker aanbrengt, wordt de huid afgesloten waardoor warmte en vocht vastgehouden worden. Hierdoor krijg je een betere doorbloeding, je houdt meer zuurstof vast, huidcellen worden dan actiever en zo worden gifstoffen sneller afgevoerd. Op deze manier verbeteren ze allemaal de algehele huidconditie. En nog een bijkomend voordeel … Een masker heeft niet alleen een positief effect op je huid. Ook op je geest! Neem even lekker de tijd voor jezelf. Reinigen en dan lekker een maskertje aanbrengen. Ga lekker relaxen in bad met een heerlijke dennen, munt of lavendelgeur bijvoorbeeld. Of ga even lekker liggen op de bank of je bed met een leuk tijdschrift. Even lekker puur genieten!

Soorten maskers

Er zijn heel veel soorten gezichtsmaskers. Ze hebben allemaal een andere werking voor de huid. Enkele voorbeelden van soorten masker:

  • Reinigende gezichtsmasker
  • Verzorgend gezichtsmasker
  • Zuurstof gezichtsmasker
  • LED gezichtsmasker
  • gips gezichtsmasker
  • Crème masker

Welke soorten er nog meer zijn en wat ze precies doen vertellen we straks.

Waarom een masker

Naast de basis verzorging (dagelijks reinigen, dag en nachtcrème) Geeft een masker net even iets extra’s aan de huid. En dat kan iedere huid goed gebruiken …  Zo heeft elk gezichtsmasker zijn eigen werking.

Wanneer kan je huid iets extra’s gebruiken?

Iedere huid kan regelmatig wel een oppepper gebruiken. Het beste is om minimaal één
en het liefst twee keer per week een gezichtsmasker te gebruiken.

De huid kan zeker wel wat extra aandacht gebruiken bij stress, wisselende weersomstandigheden, slechte voeding, weinig slaap, een feestje, etc.. Je kunt het soort masker hierop aanpassen. Een masker altijd aanbrengen op een goed gereinigde huid. Anders heeft het aanbrengen van een masker geen enkele zin.

Reinigen van de huid in het kort …

Op een ongereiningde huid kunnen de werkstoffen van het masker niet in de huid trekken. Het beste kun je de huid reinigen met een milk en lotion.  Breng eerst de milk aan op je gezicht masseer dit kort in en verwijder daarna weer met water (zelf doe ik dit altijd met een washandje met lauwwarm water). En reinig daarna met de lotion, dit kun je bijvoorbeeld doen met twee wattenschijfjes. 

Een milk maakt al het vuil tot diep in de poriën los en een lotion verwijderd de laatste vuil restjes van de huid.  Alleen een lotion of milk gebruiken heeft daarom weinig zin. Wil je snel reinigen dan kun je ook een foam gebruiken

Hoe gebruik je een masker

Reinig eerst de huid breng dan het masker aan. Afhankelijk van welk soort masker je gekozen hebt, doe je dit met je handen of met een maskerkwast. En crème masker is het fijnste aanbrengt met je handen een masker die hard wordt is juist fijn om met een goede kwast aan te brengen.

Werking van een masker

Elke masker heeft zijn eigen werking. Het ene masker sluit de huid net iets meer af dan het andere masker. Een masker die hard wordt heeft altijd een reinigende functie en een zacht masker in principe altijd een verzorgende. Ze geven beide de huid een enorme oppepper. En zelf gebruik ik dan ook beide iedere week, de ene keer een reinigend masker en de andere keer een juist een verzorgend masker. Wat doet welk masker …

Klei of moddermasker

Masker - vegan moddermasker - kleimasker - gezichtmasker - waar is gezichtsmasker goed voor? -

Een klei of een moddermasker zijn beide reinigende maskers. Ze worden hard op de huid. Klei en modder kunnen goed overtollig talg opnemen. Dit maakt een kleimasker vooral effectief bij de wat vettere huid met acne. Daarnaast hebben modder en klei een Ontgiftende werking op de huid en zijn ze in staat om bacteriën en schimmels te doden. Klei en modder hebben doordat ze zo’n sterke werking hebben ook een uitdrogende werking op de huid. Dit heeft weer als voordeel voor de vettere huid dat het de grote poriën vermindert Zelf heb een ik droge huid en gebruik ik 1x per twee weken een klei masker en doe daaronder een ampul, voor de extra werkstoffen. Dit kan bij iedere huidsoort. Ook kun je een etherische olie door het masker doen. Bijvoorbeeld lavendel voor een rustgevende werking.

Onze vegan kleimasker tips:

Crèmemasker

Een crèmemasker blijft zacht van structuur. Crèmemaskers bevatten, afhankelijk van de beoogde werking, bepaalde werkstoffen zoals vitaminen of plantenextracten. Er zijn heel veel soorten crèmemaskers. Dit zijn doorgaans de verzorgende en de hydraterend maskers. Daarnaast kunnen ze nog een extra werking hebben, bijvoorbeeld bij een verslapte huid met rimpelvorming. Ook zijn er crèmemaskers met kalmerende werkstoffen. Deze kan je gebruiken als je een gevoelige huid hebt. crèmemaskers zijn geschikt voor ieder huidtype.

Onze vegan crèmemasker tips …

Poeder gezichtsmaskers

Een poedermasker is geen kant en klaar masker en moet je altijd eerst mengen met water of een lotion. Let op een zuurstof masker altijd met water aanmaken en niet met een lotion, dan verliest hij zijn werking. Een poedermasker droogt op nadat je ‘m hebt aangebracht wordt hard op de huid. . Dit komt doordat het vocht uit het masker verdampt. Hierbij wordt ook het vocht uit je huid onttrokken, waardoor het masker een samentrekkend effect heeft op je huid. Je poriën trekken dus eigenlijk samen. Poeder masker zijn onder te verdelen in : Gipsmaskers, paraffinemaskers en zuurstofmaskers.

Poedermaskers stimuleren de doorbloeding in je gezicht, omdat het masker tijdens het indrogen koud aanvoelt en de huid afkoelt en nadat het masker volledig is ingedroogd, voelt het masker weer warm aan en wordt de huid opgewarmd. Doordat het masker hard wordt op de huid, voelt de huid eerst even trekkerig aan. Poedermaskers hebben een diepreinigende werking omdat het masker tijdens het indrogen al het vuil en vet op je gezicht absorbeert. Als je het masker weer gaat verwijderen worden dus op deze manier zweet, talg en dode huidcellen van de huid verwijderd. Je kunt het masker verwijderen met lauw/warm water of gewoon lekker onder de douche.

Gipsmasker

Dit masker kan je bij een schoonheidsspecialiste aan laten brengen. Er wordt dan eerst een gaasje op je gezicht aangebracht en daarna het masker. Het masker wordt aangemaakt met een poeder en een vloeistof. Na het aanbrengen van het masker verdampt het vocht, waardoor het masker samentrekt. Dit masker is goed voor de doorbloeding en werkt reinigend. Het masker voelt koud aan ook de huid voelt na het masker fris aan. De ogen, de neus en de mond worden vrijgehouden tijdens het masker. Meestal wordt onder dit masker ook eerst een ampul (serum) aangebracht om het masker extra werking te geven.

Paraffinemasker

Een paraffinemasker bevat geen vocht. Daarom isoleert het de huid hierdoor wordt er vocht uit de huidlagen getrokken. Dit werkt goed voor de spankracht voor de huid. De hoorncellen worden week en kunnen hierdoor makkelijk van de huid verwijderd worden.

Zuurstofmasker

Een zuurstofmasker bestaat uit een poeder. Dit wordt aangemaakt met water, het masker dient direct op de huid te worden aangebracht na het mengen.  Het masker werkt reinigend, zuiverend, blekend en verkleind de poriën. Ontspant de huid en verminderd vermoeide gelaatstrekken.  Dit masker wordt ook hard. Let op, dit masker mag niet met iets anders dan water worden aangemaakt. Sommige maskers kan je ook met een lotion of combinatie van water en lotion aanbrengen. Een zuurstof masker verliest zijn werkzame stoffen als je iets anders dan water gebruikt.

Oogmaskers

Er zijn speciale maskers voor de gevoelige huid rond om de ogen.  Dit zijn altijd zachte hydraterende maskers. Let op, breng nooit een masker aan rondom de ogen wat hard wordt.  

Het beste kan je een masker gelijk na het mengen aanbrengen op de huid. Zo verliest het masker geen kostbare werkstoffen. Zoals al gezegd breng je een masker aan op een goed gereinigde huid. Het beste kan je het masker 15 a 20 minuten laten inwerken en daarna verwijderen met lauw/warm water. Een masker geeft in twintig minuten zijn werkstoffen af. Om het masker langer te laten zitten heeft dan ook geen zin, want het heeft zijn werkstoffen al afgegeven.  Na het verwijderen van het masker breng je een  dag of nachtcrème aan op de huid.

De lekkerste vegan oogmaskers …

Ontspannen liggen dan werkt het masker het beste …

Je kunt voor het aanbrengen een kwastje gebruiken, maar als je die niet hebt, kun je ook gewoon je vingers gebruiken. Smeer je volledige gezicht in maar laat de huid rondom de ogen vrij. Je kunt ook je en decolleté meenemen. Een masker heeft even tijd nodig om zijn werkstoffen af te geven. Laat het masker dan ook zeker 10 tot 20 minuten intrekken. Langer dan 20 minuten heeft gaan zin, want dan geeft het zijn werkstoffen niet meer af. Zodra je het masker hebt aangebracht is het aan te raden om lekker te relaxt te gaan liggen, op bed, op de bank of … eventueel met een tijdschrift om neem even de tijd voor je ademhalingsoefeningen. En als je het lekker vind kun ke ook lekker in bad gaan zitten. Zorg dan wel dat er iets van blote huid nog boven water is, anders ie je lichaam volledig afgesloten. Je kunt een oogmaskertje op doen en daar lekker twee schijfjes komkommer op leggen. Of gewoon lekker alleen de komkommer.

Hoe haal je het masker eraf?

Spoel het masker met lauw water af. Je kunt hiervoor ook een natte washand gebruiken. Doop deze in het lauwe water en leg deze op de huid. Als je een masker op je gezicht hebt wat ‘hard’ is geworden, kun je de natte washand even laten liggen zodat het masker kan weken. Veeg daarna zacht het gezicht schoon. uiteraard kun je ook gewoon lekker onder de douche stappen.

Hoe verzorg je de huid na het masker?

Na het verwijderen van je masker kun je het gezicht wat opfrissen met een lotion en daarna kun je de normale dag of nacht verzorging aanbrengen op de huid.

Opzoek naar een leuk, betaalbaar cadeautje voor je moeder of beste vriendin? Geef haar eens een maskertje!

De nieuwste trend een LED gezichtsmasker

De nieuwste trend … Misschien heb je het al gehoord van het fenomeen LED gezichtsmaskers. Dit gaat het helemaal worden in de schoonheidsbranche. Ook thuis kun je profiteren van het positieve effect van lichttherapie op de huid. Voor mij is dit helemaal nieuw en laat mij hierin dan ook leiden door de vakinformatie dat ik hierover gekregen heb. Voor gebruik in de schoonheidssalons bestond dit al even. Maar voor thuis gebruik is vrij nieuw. Wij gaan uitleggen wat het is en wat het doet

Wat is een LED gezichtsmasker en hoe werkt het?

LED gezichtsmaslker

Een LED gezichtsmasker is niet een crème of klei wat je op je het gezicht smeert. Het is een apparaat voor je gezicht. Het apparaat bied dat lichttherapie (fototherapie) en kleurentherapie (chromo therapie). Een led lamp (masker) kan huidproblemen aanpakken. Het fijne is dat behandelingen met een LED gezichtsmaker geen vervelende effecten heeft. Ook irriteert het de huid niet. Het verwarmt de huid ook niet. Het fijne is dat bijna iedereen een LED gezichtsmasker zou kunnen gebruiken. Ze zijn zeer gemakkelijk in gebruik. Lees wel altijd goed de beschrijving of de bijsluiter. Zo kun een LED masker bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor:

  • Kalmeren en aanpakken van puistjes,
  • Remmen van ontstekingen, zoals bij psoriasis, rosácea en eczeem
  • Verjongen van de huid, het geeft het gezicht een jeugdige uitstraling
  • Verzachten van ouderdomskenmerken, zoals expressie lijnen en kleine rimpeltjes (rimpels helemaal laten verdwijnen is lastig),
  • Stimuleren van de aanmaak van collageen, voor de elasticiteit van de huid
  • Verzachten van de zonnestralen en schade in het gezicht.

Hoe vaak gebruik ik een LED gezichtsmasker?

Hoelang en hoe vaak je een Led gezichtsmasker gebruikt hangt helemaal af waarvoor je hem gebruikt Welke behandeling volg je, hoe is je eigen huidconditie. Voordat je begint met je LED masker is het sowieso aan te raden om je er goed in te verdiepen en desnoods met een specialist te overleggen.

Onze LED masker tips:

Dit is ook leuk om te lezen:

7 thoughts on “Waarom een gezichtsmasker? En welke soorten zijn er?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *