Wat doet de sauna met je?

sauna - voordelen van de sauna - wat doet de sauna?

Een bezoekje aan de sauna de een vind het geweldig, de ander moet er niet aan denken. De laatste jaren vind ik de sauna echt heerlijk. Vroeger niet, zat je dan met allemaal mensen in je blootje (dat in mijn blootje vind ik nog steeds niet fijn! En ik vind het ook niet fris) een veel te heet en benauwd hok. De zweetdruppels die kriebelend over mijn lichaam kropen en … Maar de laatste jaren vind ik het echt heerlijk! Hoe dat komt? Toen ik zo’n 15 jaar gelden (ja echt zo lang alweer) naar de sportschool ging. Was de sauna na het sporten en douchen mijn ultieme beloning. Ik bouwde het iedere keer op, door er steeds net even iets langer in te gaan. En nu hou ik het ongeveer 15 minuten per ronde vol. Het liefst lig ik in mijn bikini lang uit op mijn badlaken te genieten.

Een dagje is niet alleen heel erg gezellig en ontspannend, maar ook nog eens heel erg goed voor je! Wat gebeurt er precies met je lichaam als je de sauna in stapt?

  • Je zweet je stress en zorgen eruit.
  • Verhoogt je weerstand.
  • Ontspant vermoeide spieren.
  • Verhoogd de stofwisseling.
  • Verbeterd de bloed circulatie
  • Verlicht pijn
  • Ververst de vochtreserves.

Zweten

Door de warmte in de sauna gaat je lichaam zweten om zo de warmte kwijt te raken. Een mooie bijkomstigheid is dat niet alleen de warmte maar meteen ook de afvalstoffen worden afgevoerd. Je hart gaat ook sneller kloppen. Dat is niet alleen goed voor de werking van je hart maar zorgt ook voor een betere doorbloeding. Daarnaast heeft de warmte van de sauna een ontspannende werking op je geest, spieren en gewrichten.

Verhoogd de weerstand

Een dagje sauna zorgt ervoor dat je natuurlijke weerstand verbeterd wordt. Je gaat van heel warm naar heel koud en weer andersom. Het lichaam moet zich steeds aanpassen aan de wisselende temperaturen. Doe je dit regelmatig dan went je lichaam aan de schommelende temperaturen waardoor je minder vatbaar bent voor o.a. verkoudheid en griep. Je kunt thuis ook regelmatig wissel douches nemen voor een gunstig effect op o.a. je weerstand.

Ontspant de spieren en verlicht pijn

Warmte verlicht pijn, pijnlijke en stijve spieren kunnen erg vervelend zijn. Warmte zorgt voor een verlichting van de pijn. En zorgt er ook voor dat spieren weer soepeler worden.

Verhoogd de stofwisseling en ververst de vochtreserves

Door de warmte zweet je in de sauna hierdoor zweet je afvalstoffen en vocht uit. Dit vocht vul je weer aan door goed te drinken. Bij voorkeur veel water drinken. Door de warmte openen ook de poriën van je huid zich en zweet zorgt er op deze manier voor dat dode huidcellen en andere afvalstoffen in je huid worden afgevoerd.

Verbeterd de bloed circulatie

De warmte van de sauna verbeterd de bloedcirculatie. Je lichaam voert meer en sneller de afvalstoffen uit. Door de warmte gaan je bloedvaten verwijden en kan het bloed beter stromen.

Doordat je dus zoveel zweet is het aan te raden om dit steeds weer goed aan te vullen met water.

Conclusie …

Een dagje sauna is goed voor lijf én geest!

7 thoughts on “Wat doet de sauna met je?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *