Hoe werkt de sauna?

sauna - hoe werkt het in de sauna

Zodra je de sauna binnenstapt voel je alle spanning van je afglijden. Een bezoek aan de sauna is goed voor lichaam en geest. De warmte die je even helemaal omsluit zorgt ervoor dat je even helemaal nergens meer aan hoeft te denken. Dat klinkt alleen al heerlijk toch? Maar hoe geniet je optimaal van je sauna bezoek, wat is de juiste volgorde?

Douchen

Om je sauna ronde goed en fris te beginnen. Ga je eerst douchen met shampoo en zeep. In de meeste saunacomplexen is dit gewoon aanwezig. In het hele saunacomplex is hygiëne van groot belang. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle andere gasten.

Na het douchen goed afdrogen … Als je huid goed droog is kun je goed zweten.

Voetenbadje

Om je lichaam voor te bereiden op de sauna is het fijn om 5 a 10 minuten voordat je de sauna in gaat een voetenbadje te nemen.

Rust en respect

In de saunacabines wil iedereen lekker relaxen en ontspannen. Dat lukt niet als er luide gesprekken gevoerd worden. Als je met z’n tweeën gaat zit de kans er wel in dat je gezellig gaat kletsen. Je kunt wel fluisteren, maar gewoon stilte wordt het meest gewaardeerd.

Niet te zwaar eten voor je de sauna in gaat

Het is aan te raden om geen zware maaltijd te eten voordat je naar de sauna gaat. Je lichaam krijt het al zwaar genoeg met de warmteregulatie. En dan is het beter om niet ook nog eens een zwaar verteringsproces erbij te hebben.

Hygiëne in de sauna

Of je nu gaat zitten of liggen in de sauna is het belangrijk dat je eerst een handdoek op de bank legt voor je erop gaat zitten of liggen.

Nu ben je eindelijk helemaal klaar om ook echt die sauna in te gaan en lekker te gaan zweten!

Het beste is om minimaal 6 minuten en maximaal 15 minuten in de sauna te blijven. Zo kunnen alle alle poriën goed geopend worden. Zodat je goed kunt gaan zweten. Als je voor het eerst naar de sauna gaat is het verstandig om op het onderste bankje te gaan zitten. Hier is het iets minder warm en kun je wennen aan de warmte. Blijf er niet meteen te lang in maar bouw dit langzaam op.

Naar buiten als je uit de sauna komt

Als je uit de warme sauna komt is het beste om even een rondje buiten te lopen. Je longen vinden nemen nu volop zuurstof op, adem buiten rustig in en uit.

Daarna koud afspoelen of in een koud dompelbad

Voor het lichaam is het belangrijk om goed af te koelen. Dit is het beste met koud water, je kunt een koude douche of stortbad nemen. Maar een koud dompelbad is wel net zo lekker. Het is belangrijk dat je hele lichaam goed afkoelt dus ook je hoofd.

Warm voetenbad

Sluit de saunagang af met een warm voetenbad. Zo kan het lichaam weer op een aangename temperatuur komen. Begin je tijdens dit voetenbad weer te zweten? Dan ben je niet voldoende afgekoeld en is het aan te raden om weer te gaan koelen (koude douche of dompelbad).

Uitrusten

Nu is het tijd om even bij te komen. Dit kun je doen om een loungebank, rustbank of je kunt er voor kiezen om lekker in een bubbelbad te gaan. Of even rustig te zwemmen, een massage etc.. Ook is dit het moment om even iets te drinken. Rust minimaal 15 minuten voordat je weer de sauna ingaat.

Zweet ze!

8 thoughts on “Hoe werkt de sauna?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *