Vlierbloesem met lekkere recepten!

vlierbloesem

vlierbloesem:

Van de bloemen van de vlier kun je heerlijke siropen en jam maken. De vlier is een plant die al eeuwen gebruikt wordt. Het heeft verschillende geneeskrachtige eigenschappen. Je kunt zowel de bessen (wel eerst even koken) als de bloemen eten.

De bloesem

De bloesem bevat meerdere verschillende flavonoïden. Flavonoïden zijn erg goed voor de gezondheid. Naast flavonoïden zitten er ook nog veel andere goede stoffen in de bloesem zitten zoals: looistoffen, fenolzuren, slijmstoffen, kalium, appelzuur, bitterstoffen, valeriaanzuur, wijnsteenzuur, proteïnen en etherische olie in de bloesem.

Pluk weetjes:

De vlier bloeit van mei tot juni, niet zo heel erg lang dus. Je kent ze het beste plukken vanaf 1 meter hoogte, daar plassen geen hondjes. Pluk de schermen, dit zijn de bloemen zonder de bladeren van de tak. Neem ze na het plukken gelijk mee naar huis. Was ze niet! Dan verlies je namelijk veel van het lekkere en gezonde stuifmeel. Kijk de bloemen goed na en verwijder eventuele beestjes. Hang ze even op de kop en verwijder daarna eventueel de dikkere steeltjes.

Let op!

Echter, bij het oogsten van vlierproducten is voorzichtigheid geboden. Er bestaat namelijk een giftige tegenhanger genaamd de kruidvlier, die verwarrend veel op de gewone vlier lijkt. Het onderscheidend kenmerk is dat de gewone vlier houtachtige takjes heeft, terwijl de kruidvlier deze eigenschap mist. Het is cruciaal om dit onderscheid te herkennen om ongewenste gezondheidsrisico’s te vermijden.

Muggen

Opmerkelijk is dat de vlierblaadjes niet alleen een onaangename geur hebben, maar ook muggen kunnen afschrikken. Door de blaadjes te kneuzen en over de huid te smeren, creëer je een natuurlijke muggenbarrière, waardoor deze vervelende insecten op afstand blijven.

Vlierenfluiter

Een interessant historisch weetje over de vlier. Vroeger werden fluitjes gemaakt van de houten takjes van de vlier. En ja als je hier tijd voor had, dan werd je een vlierenfluiter genoemd. Daar komt deze uitdrukking dus vandaan.

Vlierbloesem laten drogen:

De vlierbloesem groeit ongeveer een maand per jaar. Wil je er langer van genieten. Dan kun je ze heel simpel drogen en bewaren. Zelf pluk ik vlierbloesemschermen en doe deze dan in een witte luierdoek. Wel eerst op beestje controleren. Deze sluit ik met een elastiek en hang deze op. Dit doe ik zelf op zolder, daar ventileert het goed. Het is goed dat het er warm is, maar niet in de volle zon. Na ongeveer een week zijn ze goed gedroogd en kun je ze in een pot met deksel bewaren. Ze blijven ongeveer een jaar goed. Lekker voor in de thee of door een salade bijvoorbeeld.

Vlierbloesem thee

Je kunt van de verse bloemen (scherm) thee maken. Je doet ze dan na het schudden en controleren. In een kopje en doet het hete water erbij. Of je doet er meerdere in een pot voor verse thee.

Vlierbloesem thee

Thee van gedroogde vlierbloesem

Je kunt van de gedroogde bloemen ook een lekkere pot thee maken. Doe de gedroogde bloemen in een thee ei en giet daar het hete water over en laat even trekken. Genieten maar.

Vlierbloesem water

Zeker op een warme dag vind ik een kan water met een smaakje erg lekker. De bloemen geven een heerlijke zoete smaak aan het water. De combinatie met citroen, limoen en munt is dan ook super lekker. Doe alles in de kan en doe dan het water erbij. Zet het een uurtje of langer in de koelkast en geniet ervan.

Vlierbloesem-muntlimonade

VOOR O N G EV E E R 2 À 2 , 5 L I T E R

  • 15 vers geplukte vlierbloesemschermen
  • 3 à 4 takjes munt
  • 3 biologische citroenen
  • 600 g suiker
  • 2 liter water

vlierbloesem-muntlimonade, hoe maak je het?

  1. Snijd de bloemetjes van de vlierbloesemschermen, was ze goed en doe ze met de munt in een kom.
  2. Snijd de citroenen in schijfjes en doe ze met de suiker en het water in een pan. Breng het water net aan de kook en doe de vlierbloemetjes en munt erbij. Draai het vuur uit, laat de limonade afkoelen en laat hem 12 uur trekken.
  3. Zeef de limonade en serveer hem met een beetje water, wat verse muntblaadjes en ijsblokjes.
  4. Je kunt de limonade ook in vormpjes invriezen en als ijslolly aan de kinderen uitdelen. Voor volwassenen kun je de limonade aanlengen met witte wijn, of met wodka of gin als mix serveren.
  5. De limonade blijft in de koelkast 4-6 weken goed.

Het limonade recept komt uit het boek: Nordic family kitchen

  • Auteur: Mikkel Karstad
  • Uitgever: Terra
  • EAN: 9789089898616
  • Er staan een paar vegan recepten in.
  • Dit boek is onder andere te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *