De badkamer plasticvrij

badkamer plasticvrij met deze soapbars

De badkamer plasticvrij: In de badkamer gebruiken we onbewust veel producten die in plastic verpakt zitten. De laatste tijd ben ik hier echt heel erg mee bezig. En schrok ervan wat er allemaal aan plastic in mijn badkamer staat. Alleen al aan dagelijkse verzorgingsproducten. Al deze plastic flessen, tubes, pompjes en tandenborstels zorgen voor onwijs veel vervuiling en afval. Daarom ging ik op zoek naar goede alternatieven en kwam een aantal interessante producten tegen. Die helemaal vegan en duurzaam zijn.

De badkamer plasticvrij begint bij de shampoo flessen

Wil je minder plastic in je badkamer? Begin dan bij je shampoo flessen. Hier valt namelijk veel winst te behalen. Zo hadden wij 3 flessen shampoo staan en 2 conditioners. De jongens gebruiken een andere shampoo dan ik. Daarom ging ik opzoek naar een goed alternatief voor de plastic flessen.

Shampoobars

Tijdens mijn zoektocht kwam ik de shampoobars van HappySoaps, tegen. Niet alleen de mooie kleuren spraken mij aan. Ook het feit dat ze 100% natuurlijk en plasticvrij zijn. En nog een mooie bijkomstigheid, ze worden met de hand gemaakt in Nederland.

Wat vonden wij ervan?

Na een kijkje op de website van HappySoaps, heb ik er twee uitgezocht. De roze shampoobars spraken mij erg aan. Deze heb ik dan ook besteld. De geuren zijn echt super lekker. De ene ruikt naar rozen en de andere ruikt heerlijk zoet. Ze doen beide denken aan de zomer.

Aangenaam verrast

We hebben de shampoobars nu een aantal keer gebruikt en ik moet eerlijk zeggen dat ik aangenaam verrast ben van het resultaat. Heel eerlijk zag ik er wel een beetje tegenop, om mijn haren te wassen met een shampoobar. Ik was bang dat mijn haren droog en stug aan zouden voelen. Niets is minder waar, mijn haren zijn juist lekker zacht en glanzen. Zelf vind ik het erg fijn om de shampoobar in mijn handen te laten schuimen en dan in mijn haar. Terwijl mijn zoon de bar het liefst meteen op zijn haren doet.

Hoe gebruik je een shampoobar?

  • Zorg dat je handen nat zijn.
  • Wrijf de bar tussen je handen. Ook kun je rechtstreeks met de bar over je natte haar wrijven.
  • Masseer het schuim door je haren.
  • Spoel de shampoo uit je haren.
  • Bewaar de Shampoo Bar op een droge plek. Handig om dit te doen in een barzakje van bamboe.

De badkamer plasticvrij: tandpasta

De tandpastatube en je tandenborstel bestaan ook vooral uit plastic. Zo kun je de tube vervangen voor tandpasta tabletjes. En je tandenborstel voor een bamboe versie.

De tandpasta tabletjes zijn super makkelijk in gebruik. Je gebruikt 1 tabletje per poetsbeurt. Je kunt ze ook gemakkelijk meenemen voor onderweg, naar je werk of naar school.

De badkamer plasticvrij: Deodorant

Veel deo’s zitten ook in een plastic verpakking of in vervuilende deodorantbussen. Tijdens mijn zoektocht vond ik een natuurlijke deodorant in een plastic vrije verpakking. Bij HappySoaps vond ik deze. Er zijn verschillende geuren. Ik heb de lavendel gekozen.

De natuurlijke deodorant is super makkelijk in gebruik. Na het douchen breng je met je vingers een dun laagje aan in je oksel. Mijn huid is er zelfs zachter van geworden. En niet geheel onbelangrijk, ik ruik de hele dag fris.

Verzorgingsproducten

De meeste van mijn verzorgingsproducten had ik al plasticvrij. Mijn dag en nachtcrème heb ik in een glazen pot. Voor mijn reinigers ga ik nog wel op zoek naar een goed alternatief.

Gebruik wasbare wattenschijfjes

Nu hoor ik je denken, wattenschijfjes zijn toch helemaal niet van plastic? Dat klopt inderdaad. Ze zijn wel verpakt in plastic en dat past niet meer in onze plasticvrije badkamer. Daarbij zijn wasbare schijfjes sowieso een stuk milieuvriendelijker. Je kunt ze zelf kopen, maar je kunt ook je oude handdoeken recyclen. Als je een beetje handig bent kun je zelf wattenschijfjes maken van oude handdoeken of hydrofiele doek. Hoe fijn is dat.

Geen plastic wattenstaafjes meer

De tussenstukjes zijn bij de meeste wattenstaafjes van plastic. Ze zijn ook met bamboe te koop in de winkel of online. In de winkel zitten ze meestal verpakt in plastic. Deze op de foto zijn helemaal plastic vrij. Ik koop ze bij de Greenjump.

Make-up

Ja, ook al mijn make-up wat op is ben ik aan het vervangen voor plasticvrije varianten.

Wc rollen

Als we dan toch bezig zijn om onze badkamer plasticvrij te maken. De meeste toilet rollen zitten verpakt in plastic. En nu we toch zo goed bezig zijn, is dit wel de puntjes op de i zetten. Er zijn wc rollen met papier erom. Dit zijn onder andere de rollen van The Good Roll.

De prullenbak weg

De badkamer is bijna plasticvrij. Een mooie bijkomstigheid van een plasticvrije badkamer is dat je minder afval hebt en meer ruimte. Je hoeft namelijk niet meer je hele verzameling flessen uit te stallen. Maar, waarom dan je prullenbak weghalen? Als je al bovenstaande stappen hebt gedaan, zou je nagenoeg geen afval meer hebben. En naast dat de prullenbak best veel ruimte inneemt, zit er meestal ook een plastic zak in. Je kunt bijvoorbeeld een klein rieten mandje neerzetten voor het afval en deze dan iedere week legen.

Is jouw badkamer al plastic vrij? Wil jij er ook mee gaan beginnen? Maak dan eerst alle producten in plastic op en vervang deze voor plastic vrije alternatieven.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.